Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgian Hammers winnen Mixed Team Relay triatlon in Lissabon en kwalificeren zich voor Tokio
De Belgian Hammers winnen de Mixed Team Relay in Lissabon
Nieuws

Belgian Hammers winnen Mixed Team Relay triatlon in Lissabon en kwalificeren zich voor Tokio

De Belgian Hammers, de Belgische gemengde aflossingsploeg heeft de olympic qualifier voor de Mixed Team Relay in Lissabon gewonnen, met topprestaties van Claire Michel, Jelle Geens, Valerie Barthelemy en Marten Van Riel. Met die overwinning zijn de vier Belgische triatleten vanaf nu ook definitief zeker van de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio. Barthelemy bracht de Belgian Hammers in de derde leg vooraan in de wedstrijd en Marten Van Riel maakte het met een indrukwekkende solo af. De Belgian Hammers gaven meteen een mooi visitekaartje af voor hun medaille kansen in Tokio, waar de Mixed Team Relay voor het eerst op het olympisch programma staan, al moet erbij gezegd worden dat de 7 landen die al gekwalificeerd zijn (en in de ranking vlak voor België stonden) er niet bij waren in Portugal.

Claire Michel meteen in kopgroep van 10

In de eerste leg nam Ierland de koppositie in de 300 meter zwemmen. Claire Michel volgde voor de Belgian Hammers in achtste positie op 12 seconden. Tijdens de 8 km fietsen nestelde Claire zich in een kopgroep van 10 triatletes, met daarbij zowat alle favorieten. In het lopen zette Denemarken zich op kop, voor Italië en Zwitserland. Claire volgde als 4de op 11 seconden, een goeie positie om het spreekwoordelijke stokje door te geven aan Jellle Geens.

Jelle Geens moet 26 seconden goedmaken

In de tweede keer zwemmen kregen we Italië, Zwitserland en Denemarken aan kop. Jelle Geens volgde voor België met Oostenrijk en Spanje op 26 seconden, met Kristian Blummenfelt voor Noorwegen slechts 4 seconden achter hem. Na 1 ronde fietsen kwamen de vier achtervolgers terug tot op 20 seconden. Het lopen in deze tweede leg zou dus bijzonder belangrijk worden. Jelle Geens volgde in het spoort van Blummenfelt, terwijl Alarza wat terrein moest prijsgeven. Jelle hield het verschil met de drie koplopers op 9 seconden, met het podium nog steeds in zicht dus…

Valerie Barthelemy vs Nicola Spirig

Een sterke Valerie Barthelemy bracht de Belgian Hammers weer helemaal mee voorin tijdens het zwemmen. Betto bracht Italië aan de leiding, maar Valerie volgde op 7 seconden, met zes seconden voorsprong op Zwitserland. De Denen volgden al op 10 seconden en Noorwegen verloor al 25 seconden op de Belgian Hammers. Op de fiets kreeg Barthelemy gezelschap van Nicola Spirig voor Zwitserland en ook de Deense kwam opnieuw aansluiten, in de achtervolging op Italië. Betto bleef een tiental seconden voor de drie achtervolgsters. Noorwegen en Spanje verloren meer dan een halve minuut op de Belgian Hammers tijdens het fietsonderdeel.

In de tweede ronde kwamen België, Zwitserland en Denemarken opnieuw bij Italië zodat we een spannend loopnummer kregen vlak voor de laatste aflossing. We kregen meteen de verwachte strijd tussen Nicola Spirig en Valerie Barthelemy, die zich meteen losmaakten van Denemarken en Italië. En zo kregen we bij de laatste aflossing Marten Van Riel voor België en Max Studer voor Zwitserland die zouden strijden voor de overwinning.

Marten Van Riel maakt het af

Max Studer ging als eerste het water in. Marten Van Riel mocht negen seconden later aan de laatste keer zwemmen beginnen. Denemarken en Italië volgden op 16 en 17 seconden van Zwitserland. Voor Noorwegen kreeg Gustav Iden de moeilijke opdracht om nog wat goed te maken van de 1’16 achterstand van de Noren. In het zwemmen kwam Van Riel snel terug bij Studer en na een snelle wissel ging Keep It Riel alleen aan de leiding op de fiets. Hij ging er meteen alleen van door en kreeg alleen nog Zwitserland en Italië achter zich aan, op 27 seconden na 1 ronde. Denemarken en Noorwegen volgden al een heel stuk verderop.

Bij het begin van het lopen was het verschil met Italië al 45 seconden en dus werd het een ererond voor Marten Van Riel. Onder luide aanmoedigingen van de andere Belgian Hammers liep Marten naar de allereerste Mixed Team Relay overwinning van de Belgian Hammers. België won in 1u23’57. In een spannende spurt werd Italië tweede op 50 seconden vlak voor Zwitserland. Noorwegen werd vierde op 1’52.

Olympische kwalificatie op zak

En hoewel de top-7 landen er niet bij waren, was het een indrukwekkende prestatie van de Belgen, die hun favorietenrol meer dan waar maakten. Bovendien is het ook een geruststelling dat de olympische kwalificatie binnen is en ze zeker zijn van een ticket voor Tokio…