Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
4 Belgische triatleten op de Olympische Spelen “Dominante zege geeft vertrouwen en motivatie voor Tokio”
De Belgian Hammers op het podium na hun winst in de kwalificatierace in Lissabon (foto: World Triathlon/Tommy Zaferes)
Nieuws

4 Belgische triatleten op de Olympische Spelen “Dominante zege geeft vertrouwen en motivatie voor Tokio”

Met een geweldige overwinning in de Mixed Team Relay triatlon van Lissabon hebben de vier Belgische triatleten Claire Michel, Jelle Geens, Valerie Barthelemy en Marten Van Riel hun definitieve kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio op zak. Zowel internationaal als in de nationale pers was er veel aandacht en respect voor de Belgische zege in Portugal. Voor de camera’s van Triathlonlive.tv reageerden de Belgian Hammers zelf ook op hun race én op de kwalificatie voor Tokio. “Dat we hier de kwalificatie binnenhalen, op een dominante manier, geeft veel vertrouwen en motivatie voor de Olympische Spelen…”

“Ze brachten me in de perfecte positie”

Marten Van Riel maakte het met een indrukwekkende solo knap af voor de Belgian Hammers, maar dat was vooral dankzij de andere Hammers volgens Marten. “Ja, ze brachten mij in de perfecte positie. Ik moest het alleen nog afmaken. En met de recente prestaties wist ik dat ik het moest doen. Ik ben voluit gegaan en het was fenomenaal om hier als eerste te finishen,” vertelt Marten.

Marten Van Riel maakt het mooi af in Lissabon (foto: World Triathlon/Tommy Zaferes)

Ook Valerie Barthelemy deed het uitstekend. “Het is een geweldige prestatie dat we met zijn vier naar de Olympische Spelen mogen. We zijn een klein landje, maar we waren sterk gedurende de hele kwalificatieperiode. En dat we hier de kwalificatie binnenhalen, op een dominante manier, geeft veel vertrouwen en motivatie voor de Olympische Spelen,” aldus Val.

Valerie Barthelemy wisselt samen met Nicola Spirig (foto: World Triathlon/Tommy Zaferes)

“Eerste leg is altijd een beetje stressen”

Claire Michel mocht de spits afbijten en dat is nooit gemakkelijk. “De eerste leg is altijd een beetje stressen en het is toch ook een beetje chaotisch. Ik had in het zwemmen maar 3 gedachten: ‘blijven gaan’, ‘zoek de juiste voeten’ en ‘blijf in die voeten zwemmen’. Dat waren de enige regels voor mij. De wissels zijn nog een puntje waaraan ik moet werken, maar ik ben blij met het resultaat en met deze sterke teamleden,” aldus Claire.

Claire Michel na de 300 meter zwemmen in Lissabon (foto: World Triathlon/Tommy Zaferes)

Jelle Geens had het nog over de tattoos die bij de begeleiders en de coaches zouden volgen. “Al in 2018 hadden ze gezegd dat ze een hammer als tattoo zouden nemen, als we ons zouden kwalificeren. Dus het wordt leuk vanavond om al wat voorbeelden te tekenen van een mooie tattoo voor hun,” lacht Jelle. Maar ook hij had mooie worden voor zijn collega’s. “Ik ben supertrots op het hele team,” aldus Jelle.

Jelle Geens viert de overwinning met Marten Van Riel (foto: World Triathlon/Tommy Zaferes)

De vier Belgische triatleten schreven vrijdagmiddag geschiedenis. In de zomer van 2021 staat de Mixed Team Relay voor het eerst op het programma van de Olympische Spelen. Hoewel de top-7 er niet bij was in Portugal mogen de Belgian Hammers straks in Tokio dromen van een medaille. Internationaal kwamen er heel wat reacties op de dominante zege van de Belgen. En ze zullen dus straks zeker ook hun mannetje en hun vrouwtje staan tegen de andere toplanden.

De Brabanconne speelt voor de Belgian Hammers (foto: World Triathlon/Tommy Zaferes)

Frankrijk en Groot-Brittanië, en bij uitbreiding Duitsland zijn in Tokio de topfavorieten. De Verenigde Staten hebben goeie vrouwen, maar minder snelle mannen. Australië en Nieuw-Zeeland zijn allebei een groot vraagteken omdat hun toppers nog weinig competitie meegedaan hebben. En de Nederlanders mogen blij zijn met hun top-7 plaats, maar vooral hun mannen presteren momenteel onder niveau en zouden individueel mogelijk niet eens voor Tokio geplaatst zijn. Een top-5 plaats en met een goeie dag een medaille in Tokio moet zeker tot de mogelijkheden behoren. Maar laat ons nu eerst even genieten van een indrukwekkende overwinning…