Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Stenn Goetstouwers opnieuw beste Belg in Challenge St-Polten, Frederic Funk domineert triatlon
Frederic Funk wint Challenge St-Polten (foto: Challenge Family)
Nieuws

Stenn Goetstouwers opnieuw beste Belg in Challenge St-Polten, Frederic Funk domineert triatlon

Met maar liefst zeven Belgische pro’s aan de start in de Challenge St-Polten durfden we de Oostenrijkse halve triatlon bijna als het officieuze open BK halve triatlon te bestempelen, maar helaas speelden de Belgische triatleten geen hoofdrol in een door Frederic Funk zwaar gemaakte wedstrijd. De Duitser domineerde de race op de fiets, liep minuten uit op de tegenstand en zette ook nog eens een mooie halve marathon neer die hem een oververdiende zege opleverde. Pieter Heemeryck zakte voor de vierde keer dit seizooen weg in het lopen. En zo won Stenn Goetstouwers de strijd van de andere Belgen, hij was eerste Belg op de 18de plaats.

De Keyser tweede uit het water

Met meer dan 100 pro’s werd er vuurwerk verwacht in Sankt-Polten en dat vuurwerk kwam vooral van een jonge Duitser: Freddy Funk. Wij keken ook uit naar de Begische pro’s: Pieter Heemeryck, Pamphiel Pareyn, Stenn Goetstouwers, Tom Mets, Victor Alexandre, Kenneth Vandendriessche en Christophe De Keyser. De Belgische kampioen sprinttriatlon maakte zijn debuut op de lange afstand en liet zich meteen opmerken in het zwemmen. Achter de verrassende Duitser Timo Hackenjos volgde De Keyser na 1.900 meter zwemmen als tweede.

Op de fiets betaalde De Keyser nog leergeld en na 30 km vonden we hem niet langer terug in de top-10. Pieter Heemeryck nestelde zich wel voorin, in een groepje met Bahlke, Stratmann, Clavel, Raelert en Dapena. Maar dat was na 60 km al op ruim vijf minuten van een ontketende Frederic Funk. Met een voorsprong van 4’26 minuut op de eerstvolgende atleet kwam Funk als eerste terug in de wissel. Die eerstvolgende atleet was Bahlke, want Ditlev zakte tegen het eind van het fietsonderdeel hard terug. Stratmann reed net voor de tweede wissel weg bij de groep en wisselde als derde (+5’41). De andere mannen uit deze groep maakten zich ruim zes minuten na Funk op voor het lopen.

Stenn beste Belg

Terwijl Funk zijn voorsprong tijdens het lopen verder vergrootte, liep Clavel van achter sterk richting de tweede plek. Hij slaagde er uiteindelijk in Bahlke op te rapen en vervolgde zijn jacht op Funk. Ondertussen kwam echter ook Stratmann – die na de wissel nog wat posities verloor – goed in zijn ritme en zo begon hij een dreiging voor Clavel te vormen. Tussen Funk en de overwinning gingen beide atleten in ieder geval niet meer komen. Na 3u44’49 uur was het Funk die het lint mocht optillen. Stratmann haalde vlak voor de finish Clavel in en finishte met een knappe tweede plaats (+4’35). Clavel nam genoegen met brons (+5’06).

Pieter Heemeryck begon nog als zesde te lopen, maar net zoals in de vorige wedstrijden zakte hij na een paar kilometer weer helemaal terug. Hopelijk kan Pieter snel de oorzaak achterhalen en aan de weg terug gaan werken. De andere Belgen geraakten nooit helemaal voorin. Uiteindelijk werd Stenn Goetstouwers de beste Belg op de 18de plaats in 3u56’27. Kenneth Vandendriesschhe werd 26ste in 3u58’19. Tom Mets was de derde Belg op de 31ste plaats in 3u59’46. Victor Alexandre werd 35ste, Christophe De Keyser 45ste en Pamphiel Pareyn 67ste.

Age group winst voor Sander Heemeryck

Bij de vrouwen leek de Zwitserse Imogen Simmonds voor de verrassing te gaan zorgen, maar ze werd in de slotfase alsnog geremonteerd door wereldkampioene Ironman Anne Haug. De Duitse won in 4u20’17. Slechts 16 seconden later kwam Simmonds als tweede binnen. De Deense Maja Stage-Nielsen werd derde in 4u29’36. Er deden geen Belgische pro-vrouwen mee.

Er stonden ook nog eens heel wat Belgische age group triatleten aan de start en Sander Heemeryck, de broer van Pieter, zorgde daarbij voor een lichtpuntje door met een 38ste plaats overall de overwinning te pakken bij de age groupers. Sander kwam na 4u06’13 binnnen als winnaar van de M25 categorie en als snelste age grouper van allemaal. Jeffrey Sanders was de tweede Belgische age grouper aan de finish met een 16de plaats bij de M25. En Filip Sheridan werd vijfde bij de M40 in 4u37’10. De andere Belgen vind je in de uitslag hieronder:

Uitslagen Challenge St-Polten 2021