Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgisch getinte sub-8 overwinning in Ironman Cairns
Max Neumann duikt onder de 8 uur en wint Ironman Cairns (foto: Ironman)
Nieuws

Belgisch getinte sub-8 overwinning in Ironman Cairns

Max Neumann, van het Belgisch-internationale BMC-2XU Pro Triatlon Team, heeft de Asia Pacific Championships Ironman in Cairns gewonnen. Het was voor het tweede jaar op rij dat de jonge Australiër de Ironman Cairns won en deze keer dook hij ook nog eens onder de grens van acht uur. Hij haalde het van Tim Van Berkel en Josh Amberger. Bij de vrouwen stuntte Kylie Simpson door in de marathon 20 minuten goed te maken en vanuit de zesde plaats nog naar de overwinning te lopen.

Meteen gedurende het zwemmen sloeg Neumann een gat op de meeste van zijn concurrenten, al moest hij Josh Amberger, die 43’29 zwom, wel 24 seconden voor zich dulden. De wedstrijd stond overigens vooral in het teken van Australische en Nieuw-Zeelandse deelnemers. Verder bleef het startveld redelijk beperkt.

Op de fiets bleef Amberger lange tijd vooruit, waarbij hij zijn voorsprong van rond de halve minuut in stand kon houden. Na 45 kilometer kwam daar echter verandering in en wist Neumann het gaatje te dichten. Op dat moment reed er een grote groep met vrijwel alle andere favorieten achter hen, op ongeveer vier minuten. Terwijl Amberger en Neumann vervolgens tot de tweede wisselzone bij elkaar bleven, werd hun voorsprong op de achtervolgers met 5’40 alleen maar groter.

Tijdens de run twijfelde Neumann geen moment en liep hij meteen weg bij Amberger. Nergens zag hij zijn steeds groter wordende voorsprong nog in gevaar komen. Daarachter veranderde er nog het een en ander en was het uiteindelijk Tim van Berkel die het zilver pakte in een tijd van 8u06’39. Amberger was nog goed voor het brons en deed 8u10’12 uur over de race. Max Neumann is in goeie doen. Twee maanden geleden won hij ook al de Challenge Shepparton.

Simpson stunt en maakt 20 minuten goed in marathon

Bij de vrouwen zorgde de Australische Kylie Simpson voor een enorme stunt door in de marathon een gat van 20 minuten te dichten en nog vijf triatletes op te rapen. Tijdens de swim was het Rebecca Clarke die het snelste bleek. Na 48’57 kwam zij terug in de wisselzone, met meer dan anderhalve minuut voorsprong op haar eerste achtervolgsters. Die voorsprong verdween echter als sneeuw voor de zon op de fiets en onder andere Chloe Lane en Amelia Watkinson haakten aan.

Het was Watkinson die na 100 kilometer samen gefietst te hebben, solo op avontuur ging en bij de rest wegreed. De voorsprong van anderhalve minuut die ze daarbij pakte, raakte ze in de slotfase op de fiets echter ook weer kwijt en zo was het uiteindelijk Renee Kiley – die later ook was aangehaakt – die als eerste wisselde. Lane volgde op 21 seconden en Watkinson op meer dan twee minuten. Kylie Simpson volgde op 19 minuten en lag toen zesde. Daarmee leek ze vrijwel kansloos voor de overwinning.

Het was vervolgens diezelfde Simpson die aan een ongekende inhaalslag begon en ontzettend hard naar voren liep. Halverwege de marathon had ze al tien minuten van haar achterstand ingehaald en weer tien kilometer later had ze zelfs de leiding in de wedstrijd overgenomen en leek ze voor één van de grootste verrassingen te gaan zorgen. Dat deed ze uiteindelijk ook door na 9u06’35 uur te finishen. Haar looptijd was 2u53’21. Watkinson pakte het zilver en gaf met een eindtijd van 9u09’53 uur meer dan drie minuten toe op de winnares. Lane werd derde in een tijd van 9u14’00.