Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Marten Van Riel op podium in WTCS Triatlon Leeds, Alex Yee wint na snel loopnummer
Marten Van Riel in achtervolging op de sterk lopende Alex Yee
Nieuws

Marten Van Riel op podium in WTCS Triatlon Leeds, Alex Yee wint na snel loopnummer

Een aanvalslustige Marten Van Riel slaagde er zondag niet in om weg te geraken uit een grote kopgroep, maar liep alsnog naar een schitterende derde plaats in de WTCS triatlon van Leeds. Jelle Geens werd teruggeslagen in het zwemmen en verdween rond half wedstrijd uit de race. De winst ging naar de jonge Alex Yee na een indrukwekkend loopnummer, voor het aanstormende Amerikaanse talent Morgan Pearson en een bijzonder sterke Marten Van Riel, die een paar weken na de tweede plaats van Jelle Geens opnieuw voor een Belgisch podium in de WTCS zorgt.

De kwarttriatlon van Leeds was opnieuw een goeie repetitie voor de Olympische Spelen in Tokio, met heel wat tactische plannetjes bij veel landen en triatleten die jaagden op een olympische kwalificatie. Belgian Hammers Marten Van Riel en Jelle Geens waren al zeker van deelname aan de olympische triatlon in Tokio, maar ze hadden toch zin om zich te tonen op het nieuwe parcours in Leeds. Vanwege de covid-19 maatregels werd het parcours rond het park uitgetekend waar het zwemmen plaatsvindt. Deze keer dus geen finish in het centrum van de Brownlee-stad maar wel een pittig fiets- en loopparcours met een paar nijdige klimmetjes.

Dat inspireerde Marten Van Riel tot een mooie aanval in het eerste deel van de 40 km fietsen, maar hij kreeg geen steun en ook geen vrijheid. Keep It Riel fietste een tijdje een vijftal seconden voor de grote groep uit, maar liet zich dan weer uitzakken. Marten was als derde uit het water gekomen, op 2 seconden van Aaron Royle. Hij probeerde samen met Alistair Brownlee en nog zes andere koplopers om tempo te maken, maar de grote achtervolgende groep kwam al snel terug. In de rest van het fietsonderdeel kwamen er nog een paar aanvallen, waarvan die van de Britse triatleet Samuel Dickinson het verste leidde.

Jelle Geens uit de wedstrijd

Jelle Geens was dan al uit de wedstrijd verdwenen, een tegenvaller voor zijn WTCS-klassement na zijn podium in Yokohama. Jelle moest in het zwemmen al meer dan een minuut toestaan op de leiders en de groep waarin hij in het fietsen terechtkwam, slaagde er ook niet in om tijd goed te maken op de leiders. “Jelle vond vandaag niet de goeie benen. Hij maakte ook een paar foute moves in het zwemmen en verloor daarmee veel terrein,” vertelt bondscoach Nick Baelus.

In het lopen kwamen de anderen al snel over Dickinson heen. Marten Van Riel zette zich in de voeten van Blummenfelt, in achtervolging op Hayden Wilde en Alex Yee. Ook Jonnie Brownlee, Jonas Schomburg, Leo Bergere, Morgan Pearson en Fernando Alarza maakten deel uit van het groepje met Marten. En zo kregen we een bijzonder spannend looponderdeel. Op de klim in de eerste ronde moesten Brownlee en Schomburg lossen, terwijl de anderen het gat met Yee en Wilde dichtliepen.

Marten Van Riel op het podium

In de tweede loopronde liep Alex Yee, op zoek naar olympische kwalificatie, weer wat verder uit. Achter de Brit kregen we Hayden Wilde, de Nieuw-Zeelandse partner van Belgische triatlete Hanne De Vet op de tweede plaats. Achter die twee kregen we een mooie strijd voor de laatste podiumplaats met Marten Van Riel in een Spaanse sandwich tegen Serrat en Alarza, met Kristian Blummenfelt en Morgan Pearson die nog probeerden aan te sluiten.

In de slotfase van het lopen moesten de Noor en de Spanjaarden definitief lossen. Van Riel bleef goed doorzetten. Eerst ging Morgan Pearson op en over Hayden Wilde en even later kreeg ook Marten de Nieuw-Zeelander te pakken en lag onze Belgian Hammer opnieuw op medaille-koers. Alex Yee won in 1u43’27 na een geweldige wedstrijd. De Amerikaan Morgan Pearson, die ook al sterk liep in Yokohama, werd tweede op 25 seconden. De derde plaats was voor Marten Van Riel op 36 seconden van Yee.

Diskwalificatie voor Alistair Brownlee

De 23-jarige Alex Yee pakte een meer dan verdiende overwinning en claimt daarmee bijna zeker een ticket voor de Olympische Spelen. En daardoor wordt het mogelijk voor Alistair Brownlee heel moeilijk om zich nog te plaatsen voor Tokio. De tweevoudige olympische kampioen werd gediskwalificeerd in Leeds wegens “unsportsmanlike behavior” voor het onderduwen van een collega in het zwemonderdeel.