Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ironman-topper Lucy Charles doet WTCS triatlon Leeds ontploffen in het zwemmen, Maya Kingma wint
Valerie Barthelemy en Claire Michel in de achtervolgende groep in de WTCS Leeds
Nieuws

Ironman-topper Lucy Charles doet WTCS triatlon Leeds ontploffen in het zwemmen, Maya Kingma wint

Drievoudig vice-wereldkampioene Ironman Lucy Charles-Barclay deed in de WTCS Leeds eenmalig mee aan de korte afstand en drukte meteen haar stempel op de wedstrijd. Ze maakte er een supersnel zwemnummer van waardoor er grote gaten vielen in de 1.500 meter zwemmen. Ze kon na de wissel helaas niet aansluiten bij een sterk koptrio die de verdere race zouden domineren. De Nederlandse Maya Kingma won voor het eerst op het hoogste niveau en klopte mede-koploopsters Jess Learmonth en Sophie Coldwell. Belgian Hammers Claire Michel en Valerie Barthelemy nestelden zich in de tweede achtervolgende groep en werden 12de en 29ste.

Voor eigen volk maakte Lucy Charles meteen haar naam als topzwemster waar. Ze kreeg vijf triatletes in haar voeten. Maya Kingma, Jessica Learmonth, Sophie Coldwell, Taylor Spivey en Vittoria Lopes waren de enigen die het moordende tempo van Lucy enigszins konden volgen. Een eerste achtervolgende groep, met de verrassend sterk zwemmende Beth Potter op kop, volgde op 40 seconden. Valerie Barthelemy kwam als 16de uit het water, maar al wel op 1’12. Claire Michel kwam als 25ste in de wisselzone op 1’28.

In de wissel zagen we het verschil tussen de olympische triatleten en long distance topper Lucy Charles. Jessica Learmonth ging vanaf de kop stevig door en kreeg Maya Kingma en Sophie Coldwell met zich mee. Charles, Spivey en Lopes konden niet mee aansluiten en verloren al snel meer dan een minuut. Na een paar ronden kregen ze zelfs het gezelschap van Flora Duffy die de sprong maakte uit de groep met Valerie en Claire. Op het nieuwe parcours in Leeds, dat in tegenstelling tot 2019 het centrum van de Brownlee-stad meed, maakten de drie koploopsters het verschil op de twee klimmetjes, aangemoedigd door rijen enthousiaste Britse supporters.

Na het fietsen bedroeg de voorsprong op de vier achtervolgsters meer dan 2 minuten. De groep met onze Belgian Hammers volgde al op meer dan 3 minuten. In de wisselzone was het verschil met de 4 achtervolgsters uiteindelijk 2’12. Non Stanford ging op 3’27 de groep met Claire en Valerie vooraf, die op 3’45 wisselden.

In de run werd het nog spannend. Vooraan bleven Kingma, Coldwell en Learmonth tot bijna halfweg samen, tot Coldwell op de helling moest lossen. Maya Kingma, na haar podiumplaats in Yokohama met nr 1 gestart, zag er opnieuw goed uit. Het gevaar loerde in de achtergrond met een oprukkende Flora Duffy, terwijl Lucy Charles redelijk vlot meeliep met Taylor Spivey. Claire Michel rukte ondertussen op naar de 15de plaats, in een groepje met onder andere Katie Zaferes Valerie Barthelemy volgde als 27ste.

In de slotronde zette de Nederlandse Maya Kingma een beslissende versnelling in. De aanvallende triatlete was er al een paar keer dichtbij, maar deze keer was het voor het eerst helemaal raak voor Maya Kingma. De triatlete die in de Belgische T3 series nog uitkwam voor het SMO-team werkt zich meteen op tot één van de medaille-kandidates voor Tokio. Bovendien doet ze ook een gouden zaak voor de wereldtitel in het WTCS klassement na haar podiumplaats in Yokohama. Maya haalde het in Leeds in 1u54’26 met 11 seconden voorsprong op Learmonth en 20 seconden op Coldwell. Flora Duffy werd op 59 seconden vierde en Lucy Charles werd knap vijfde, voor Taylor Spivey en Beth Potter.

Claire Michel knap 12de

Claire Michel streed nog mee voor een top-10 plaats. De Belgian Hammer finishte als 12de op 4’10 van Kingma. Valerie Barthelemy had niet de loopbenen van Yokohama deze keer. Ze kwam als 29ste binnen in 2u01’15. Slechts 32 triatletes haalden de finish in een loodzware wedstrijd. Voor heel wat landen wordt het de komende dagen puzzelen wie na deze wedstrijd zeker tot de olympische selecties moet horen. Claire Michel en Valerie Barthelemy zijn al zeker van kwalificatie.

Om 16u45 start de uitzending van de mannentriatlon, mét Jelle Geens en Marten Van Riel op een parcours dat hen allebei moet liggen…

Uitslag WTCS Triatlon Leeds vrouwen 2021