Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Sven Vandenbroucke en Charlotte Deldaele winnen kwarttriatlon Kortrijk
Winst in Kortrijk voor Sven Vandenbroucke (foto: 3athlon.be/Filip Lanszweert)
Nieuws

Sven Vandenbroucke en Charlotte Deldaele winnen kwarttriatlon Kortrijk

Met Sven Vandenbroucke en Charlotte Deldaele als winnaars kreeg de kwarttriatlon van Kortrijk een extra emotionele lading, want zowel winnaar als winnares droegen hun zege op aan de veel te vroeg overleden Kasper ‘De Phil’ Lagae. Ze pakten de winst in een erg geslaagde stadstriatlon, te midden rijen toeschouwers waardoor covid-19 ver weg leek en het duidelijk werd dat er opnieuw op een veilige manier aan topsport kan gedaan worden. Charlotte Deldaele kreeg een stevige tegenstander in de jonge Cato Cassiers. Sven Vandenbroucke vocht nog een pittige strijd uit met boezemvriend Jasper Sabbe.

Wat ons betreft heeft Kortrijk meteen de toon gezet voor de rest van het seizoen. Met een rolling start, uitgezonderd de beperkte pro-waves bij de mannen en de vrouwen, en strakke corona-protocollen werd bewezen dat er opnieuw aan een veilige manier aan triatlon kan gedaan worden. Het warme weer trok veel volk naar het centrum van Kortrijk, met een finish op de Grote Markt tussen de terrassen. Dat zorgde voor heel veel sfeer en het gaf de wedstrijd nog net dat tikkeltje extra.

“Drievoudige missie vandaag…”

Een blije Charlotte Deldaele bij de winst in Kortrijk (foto: 3athlon.be/Filip Lanszweert)

De toeschouwers kregen bovendien spektakel. Bij de vrouwen ging Hannelore Willen aan de leiding in de 1.000 meter zwemmen, maar Charlotte Deldaele en Cato Cassiers volgden in hetzelfde groepje en met een snelle wissel gingen zij er met zijn twee vandoor op de fiets. Ze bouwden een mooie voorsprong uit op nog een tweetal: Jonie Vanhoutte kwam bij Hannelore Willen in de eerste van twee fietsrondes. “Cato en ik hadden afgesproken dat we elkaar zouden afwisselen en bij elkaar in de buurt zou blijven. Zij doet deze week mee aan het BK tijdrijden en ik wist dat ik een lastige brok zou krijgen aan Cato in het fietsen,” vertelde Charlotte achteraf.

In de eerste loopronde probeerde Cato nog aan te pikken, maar Deldaele liep sterk, zoals in haar beste dagen. Weg waren de twijfels van Sint-Laureins. “Het lopen ging inderdaad goed. Ik was na de Boerekreektriatlon niet helemaal tevreden en twijfelde nog wat aan de vorm. Maar ik had vandaag een missie, een drievoudige missie. Ik wou winnen voor de vaderdag van mijn papa, voor mijn opa die twee manden geleden overleden is en natuurlijk voor Kasper Lagae,” aldus Charlotte. Haar overwinning kwam niet meer in gevaar. Charlotte won de triatlon in 2u10’21. Jonie Vanhoutte maakte het feestje voor EFC-Joda-ITC compleet door tweede te worden op 1’29 van Charlotte. Cato Cassiers werd knap derde in 2u13’45. Hannelore Willen werd in haar debuut op een non-drafting kwarttriatlon vierde in 2u18’29. De vijfde plaats ging naar de verrassende Aquaprotect 3Team atlete Helle Detavernier.

Uitslag kwarttriatlon Kortrijk vrouwen 2021

“In voorlaatste bocht schoof mijn voorwiel weg”

Mooi eerbetoon aan De Phil van Sven Vandenbroucke in Kortrijk (foto: 3athlon.be/Filip Lanszweert)

Bij de mannen hadden Sven Vandenbroucke en Jasper Sabbe op voorhand al aangekondigd dat hun wedstrijd in het teken zou staan van De Phil. En net zoals er bij Kasper Lagae zelf altijd veel show, spektakel en drama bij was, zo werd het nu ook een spectaculaire race. Vandenbroucke en Sabbe pakten in de 1.000 meter zwemmen een halve minuut voorsprong op Hannes Cool, maar die hield de 2 leiders met een snelle wissel in het vizier. Sven Vandenbroucke draaide ondertussen de gaskraan open en bleef Cool op 26 seconden houden, terwijl Sabbe op 1’22 volgde.

Opschudding na de wissel toen na de aanloopronde in de 10 km lopen Hannes Cool 20 seconden dichter bij Vandenbroucke kwam en ook Sabbe liep serieus in op zijn maatje. “Ik heb denk ik iets te veel risico’s genomen met het oog op de wissel en in de voorlaatste bocht schoof mijn voorwiel weg,” vertelde Sven. “Mijn ketting lag er ook nog eens af, dus ik verloor wel een twintigtal seconden ja.” In het lopen kreeg hij het nog warm met de hete adem van Sabbe in zijn nek. Die kwam bij het ingaan van de slotronde nog terug tot op negen seconden. “Jasper was sterk,” bevestigt Sven, “en het is dan ook nog eens apart dat we goeie kameraden zijn, maar ik wou vandaag winnen voor De Phil. En we gunnen elkaar veel, maar voor de winst gaan we voluit,” aldus Sven.

Vandenbroucke pakte uiteindelijk na een zinderende wedstrijd de overwinning in 1u54’57. Jasper Sabbe pakte op 18 seconden de tweede plaats. Hannes Cool was een verdiende derde in 1u56’07. De vierde plaats ging naar een sterke Brecht Reynders en de jonge belofte Merten Breye kwam door de grote poort binnen naar een heel sterke vijfde plaats overall en winst bij de beloften.

Uitslag kwarttriatlon Kortrijk mannen 2021