Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Bart Aernouts pakt brons op EK halve triatlon in Walchsee
Bart Aernouts in het EK in Walchsee (foto: 3athlon.nl)
Nieuws

Bart Aernouts pakt brons op EK halve triatlon in Walchsee

De Belgische triatleet Bart Aernouts heeft de bronzen medaille behaald op het Europees kampioenschap halve triatlon in Walchsee. De Europese titel ging naar Frederic Funk. Bart Aernouts kwam pas als 30ste uit het water maar zette dan een indrukwekkende fietsproef neer. Alleen leiders Frederic Funk en ex-wielerprof Ruben Zepuntke gingen sneller op het lastige fietsparcours. Aernouts rukte op naar de top-10 en in het lopen schoof hij in de slotfase op naar de 4de plaats. In een spannende spurt met Zepuntke pakte hij een knappe bronzen medaille. Ook Christophe De Keyser deed het ook goed met een 13de plaats.

Christophe De Keyser, regerend Belgisch kampioen op de sprinttriatlon, heeft nog maar pas de stap gezet naar de langere afstand. Hij kwam in Walchsee als leider uit het water na 1.900 meter zwemmen met een snelle zwemtijd van 24’27, vlak voor Gregory Barnaby en Nicolas Mann. Frederic Funk kwam als vierde uit het water en stoomde meteen door op de fiets. Freddy Funk kreeg in het derde deel van het fietsen het gezelschap van ex-wielerprof Ruben Zepuntke, die tussen 2014 en 2017 in het wielerpeloton zat en daarna definitief de stap naar triatlon zette.

Aernouts rukt op naar plaats 6

Bart Aernouts in het EK halve triatlon in Walchsee (foto: Sophie Engels RR)

Bart Aernouts was ook sterk op de fiets. De winnaar van de 70.3 Ironman van Florida een paar weken geleden begon aan een indrukwekkende inhaalrace die hem eerst bij het achtervolgende groepje met Christophe De Keyser bracht. Bart ging er op en erover en hield het verschil op Funk en Zepuntke op zo’n acht minuten. In de halve marathon schoof Bart verder op naar voor. Halfweg liep de vice-wereldkampioen Ironman van 2018 in zesde positie op 7′ van leider Funk.

Zepuntke kon het verlies op Funk halfweg beperken tot anderhalve minuut en het leek er vooral op dat we een spannend gevecht zouden krijgen tussen snelle loper Thomas Steger en Bart Aernouts voor het brons, met ook nog de Italiaan Giulio Molinari in de running. Christophe De Keyser bleef het ook goed doen. Hij liep halfweg de halve marathon op de tiende plaats. Victor Alexandre volgde als 22ste.

Spannende strijd voor bronzen medaille

Bij het ingaan van de laatste ronde ging de Oostenrijker Thomas Steger voorbij aan Zepuntke. Met een verschil van nog altijd meer dan 5 minuten leek het dan al duidelijk dat Frederic Funk de nieuwe Europese kampioen zou worden. Bart Aernouts kreeg het ondertussen lastig en moest Gregory Barnaby opnieuw laten passeren. Hij kon gelukkig wel opnieuw aansluiten bij de Italiaan, op een handvol seconden van diens landgenoot Molinari en op iets meer dan 2 minuten van Zepuntke. En zo werd het nog erg spannend voor het brons, terwijl vooraan Thomas Steger tot op minder dan 3 minuten kwam van Frederic Funk.

Frederic Funk hield uiteindelijk 1’55 over op Steger. De Duitser pakte in 3u36’56 verdiend de Europese titel. De Oostenrijker Steger pakte voor eigen volk zilver in 3u38’51. In een superspannende eindspurt liet Bart Aernouts nog Ruben Zepuntke achter zich. Bart pakte het brons in 3u42’05 op 5’09 van Funk. Zepuntke werd vier seconden later vierde en Barnaby werd vijfde. Christophe De Keyser had lang uitzicht op de top-10 maar werd finaal 13de in 3u48’43. Victor Alexandre werd 19de in 3u54’56.

Spirig droogt Haug af

Bij de vrouwen werd er enorm uitgekeken naar het duel tussen olympische vedette en alleskunner Nicola Spirig en de Duitse Ironman wereldkampioene Anne Haug. Maar van een tweestrijd kwam nooit echt iets in huis. Spirig domineerde het EK op de fiets en liep meer dan zes minuten uit op Haug. Ook in de 21 km lopen stond er geen maat op Nicola Spirig. Spirig werd Europees kampioene in 3u58’00. Pas 5’02 later was het zilver voor Anne Haug. De Italiaanse Marta Bernardi, vorig jaar in Menen nog 2de achter Katrien Verstuyft, pakte het brons in 4u09’53.

Uitslag EK halve triatlon Walchsee 2021