Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgische triatleet wint Nederlandse volledige Frysman triatlon en breekt parcoursrecord
Ruben Geys wint de Frysman (foto: Tim Verschaeren)
Nieuws

Belgische triatleet wint Nederlandse volledige Frysman triatlon en breekt parcoursrecord

De Belgische triatleet Ruben Geys heeft zaterdagmiddag in Nederland de Frysman gewonnen, één van de weinige full distance triatlons in de Benelux, en hij zette ineens ook een nieuw parcoursrecord neer. Ruben Geys gold sowieso al als grootste favoriet en die favorietenrol heeft de Belg waargemaakt tijdens de Frysman: tijdens het zwemmen nam hij al de leiding, op de fiets moest hij even zijn meerdere erkennen in ‘good old’ Dave Rost, maar tijdens het lopen stelde hij weer orde op zaken: na 8u40’59 trok hij de overwinning naar zich toe, een dik parcoursrecord.

Volgens onze collega’s van 3athlon.nl was het weer prachtig om een Long Distance in Nederland te mogen aanschouwen. Dat vond Geys ongetwijfeld ook, want hij dook het IJsselmeer met behoorlijk wat zelfvertrouwen in en na 57’55 klom hij daar als eerste ook weer uit. De enige concurrent die ook onder het uur dook, was Rost, die met een zwemtijd van 58’42 net iets minder dan een minuut toegaf op Geys.

Op de fiets was het echter niet Ruben Geys, maar de Nederlander die de toon bepaalde: al in de eerste van vier fietsrondes nam Dave Rost de leiding over. Zijn koppositie werd redelijk snel verstevigd, want iedere ronde pakte Rost ongeveer twee minuten extra voorsprong en in de laatste fietsronde zelfs bijna vier. Met een fietstijd van 4u22’44 voor Rost versus 4u31’54 voor Geys, begon eerstgenoemde met een voorsprong van ruim acht minuten aan de marathon. Dertien minuten na Rost kwam Thijmen van der Burgt als derde terug in de wisselzone en daar weer een minuut achter kwam Henk Galenkamp op een vierde positie door.

Nieuw parcoursrecord voor Ruben Geys

Ruben geys aan de leiding in de Frysman (foto: Tim Verschaeren)

Tijdens de marathon was het wedstrijdbeeld weer precies andersom ten opzichte van op de fiets: Geys maakte in de eerste van zes looprondes al meteen dik vier minuten goed en ook in de tweede ronde pakte hij vier minuten terug. Zijn overwinning leek daarmee een zekerheidje, want ook in de derde ronde liep de triatleet uit Balen verder uit op Rost . Sterker nog, Rost zakte ver terug en besloot uiteindelijk zijn wedstrijd te staken.

Dat gold logischerwijs dus niet voor Geys, die redelijk onbedreigd naar de zege liep, die hij na 8u40’59 veilig stelde, in een nieuw parcoursrecord voor de redelijk exclusieve Frysman waar telkens slechts een tweehonderdtal triatleten worden toegelaten. Door het wegvallen van Rost en een sterke marathon rukte Galenkamp uiteindelijk op naar een tweede plaats. Hij finishte na 8u47’24. Voor Van der Burgt was een derde plaats weggelegd: hij kwam niet veel later na 8u48’29 uur over de streep.