Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Kenneth Vandendriessche achtste en eerste Belg in sterkbezette Ironman Lanzarote
Kenneth Vandendriessche beste Belg in de Ironman Lanzarote (foto: 3athlon.nl/Romy Louise van Schooneveld)
Nieuws

Kenneth Vandendriessche achtste en eerste Belg in sterkbezette Ironman Lanzarote

De Ironman Lanzarote, één van de zwaarste volledige triatlons in het internationale Ironman circuit, heeft alle verwachtingen waargemaakt in de post-covid editie. De organisatie moest tot tweemaal toe op zoek naar een nieuwe datum en vond voor het eerst begin juli plaats. Met nog heel wat Europese triatleten die op zoek zijn naar kwalificatie voor het WK Ironman in Hawaii kreeg Lanzarote een bijzonder sterk deelnemersveld aan de start. Met een aantal positiewisselingen werd het ook spannend, met uiteindelijk winst voor Andi Boecherer. Er stonden ook redelijk wat Belgische pro’s aan de start. Stenn Goetstouwers leek op weg naar een stunt, maar uiteindelijk was Kenneth Vandendriessche de beste Belg op de 8ste plaats, nadat Pieter Heemeryck opnieuw halfweg wedstrijd helemaal naar achter zakte.

Twee Belgische triatleten zaten meteen vooraan in het zwemnummer. Achter leider Nick Kastelein, kregen we een groepje met Antony Costes, Nils Frommhold, Patrik Nilsson, Evert Scheltinga en de Belgen Pieter Heemeryck en Pampiel Pareyn. Op een alweer lastig fietsparcours ging vooral de Deen Kristian Hogenhaug er hard tegenaan. Hij pakte een voorsprong van ruim zes minuten. Daarachter vormden de Duitser Andi Boecherer, de Australiër Kastelein en de Belg Pieter Heemeryck een achtervolgend groepje.

Stenn Goetstouwers als 5de van de fiets

Stenn Goetstouwers in de Ironman Lanzarote (foto: 3athlon.nl/Romy Louise van Schooneveld)

Halfweg het fietsen zakte Pieter Heemeryck weg en werd hij onder andere door Seppe Odeyn voorbijgegaan. Ondertussen had Stenn Goetstouwers heel wat plaatsen goedgemaakt. De Tank van Wuustwezel maakte zijn naam meer dan waar en zou als vijfde van de fiets stappen, al was dat op ruime achterstand van Hogenhaug. Die kreeg Andi Boecherer (op 2’31) en Boris Stein (op 5’35) achter zich aan.

Tijdens de marathon beleefde Hogenhaug één van de zwaarste – zo niet zijn zwaarste – momenten uit zijn carrière. Hij verloor steeds meer van zijn voorsprong en kwam na 34 kilometer zelfs huilend langs het meetpunt gelopen. Helemaal moe gestreden deed hij nog alles om een podiumplaats veilig te stellen. Ondertussen was Boecherer al kilometers lang ‘on fire’ en had de Duitser een riante voorsprong gepakt. Daarachter volgde Stein en daar weer achter Hogenhaug op een derde plaats. Trautman volgde echter al kort en leek – met nog acht kilometer te gaan – zeker naar het brons te lopen. Scheltinga volgde als vijfde maar had met een totaal gesloopte Hogenhaug ook nog zicht op een vierde plaats.

Stenn Goetstouwers kreeg het nog moeilijk in de marathon en liep op karakter uiteindelijk nog naar de 17de plaats. Even leek het er op dat we geen enkele Belgische triatleet in de top-10 zouden krijgen, maar Kenneth Vandendriessche zette een stevige inhaalrace in. De West-Vlaamse triatleet liep nog naar een knappe achtste plaats en werd zo beste Belg in Lanzarote. Seppe Odeyn werd 15de, Pamphiel Pareyn 16de, Stenn Goetstouwers 17de en Wouter Monchy 18de.

Andi Boecherer pakte uiteindelijk de overwinning in een tijd van 8u34’11. Bijna acht minuten later finishte Boris Stein als tweede in een tijd van 8u42’03. Trautman ging inderdaad nog voorbij aan Hogenhaug en finishte, overigens ook nog kort op Stein, als derde: na 8u43 kwam Trautman over de streep. Bij de vrouwen deden er slechts 6 pro-triatletes mee. Michelle Vesterby, nog niet zo lang geleden mama geworden, won sinds lang nog eens een Ironman in 9u55’04. Laura Sidall werd tweede voor de Francaise Justine Mathieux.