Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Bart Aernouts valt op weg naar zege, Lejeune en Baelde in top-5 in 70.3 Ironman Sables d’Olonne
Vuurwerk bij de start van de 70.3 Ironman Sables d'Olonne (foto: Saskia Debeuf)
Nieuws

Bart Aernouts valt op weg naar zege, Lejeune en Baelde in top-5 in 70.3 Ironman Sables d’Olonne

Geluk en ontgoocheling lagen zondag dicht bij elkaar in de 70.3 Ironman Sables d’Olonne met aan de ene kant een teleurgestelde Bart Aernouts, die op weg leek naar de zege maar door een valpartij uit de wedstrijd verdween, en langs de andere kant een breeduit glimlachende Emmanuel Lejeune na de vierde plaats en Sybren Baelde die een knappe vijfde plaats pakte. Voor Baelde is het meteen de bevestiging van zijn vijfde plaats in dezelfde race vorig jaar. De winst was verrassend voor de totaal onbekende Duitser Mika Noodt, die meteen de grootste overwinning uit zijn carriere pakte. Saillant detail: Mika Noodt werd in de slotfase voorbij gefietst door Bart Aernouts.

Schaafwonden bij Bart Aernouts

Bart Aernouts is aan een sterk seizoen bezig en ook in de 70.3 Ironman Sables d’Olonne maakte hij er weer een indrukwekkende inhaalrace van. In de 90 km fietsen ging hij voorbij aan Mika Noodt en rukte hij op naar de tweede plaats op een veertigtal seconden van leider Rudy Von Berg. De Amerikaans-Belgische triatleet had geen topdagje en met de huidige loopvorm van Bart Aernouts had een nieuwe overwinning er zeker ingezeten. Maar op een rotonde in de absolute slotfase van het fietsen schoof zijn voorwiel weg en kwam Bart hard ten val. Hij probeerde nog te starten aan de halve marathon maar een volledig geschaafd been maakte lopen te lastig. En dus werd het een DNF in plaats van de overwinning. Deze week ondergaat hij een scan om te zien of er geen extra schade is.

Lejeune klopt Baelde voor 4de plaats

Op die manier leek de weg naar de zege open te liggen voor Rudy Von Berg, maar die zag tot zijn eigen en ieders verbazing de nobele onbekende Mika Noodt voorbijkomen. Met een halve marathon van 1u12’43 liep hij naar zijn eerste internationale overwinning. De verrassende Duitser pakte de zege in 3u47’14. Rudy Von Berg werd tweede in 3u49’42 voor de Fransman Yvan Jarrige die derde werd in 3u51’31. Net geen drie minuten later kregen we een Belgische prestigestrijd om de vierde plaats met Emmanuel Lejeune die tien seconden sneller was dan Sybren Baelde. Lejeune was de enige die een beetje in de buurt kwam van de snelle looptijd van Noodt. Vincent van de Walle werd 13de in 4u12’17.

Verjaardagskadootje voor Sybren Baelde

Sybren Baelde loopt naar de vijfde plaats in 70.3 Ironman Sables d’Olonne (foto: Saskia Debeuf)

Sybren Baelde bezorgde zichzelf een mooi verjaardagskadootje. De triatleet van het LTTD-Oilservice team werd woensdag 7 juli 25 jaar. Zijn mooiste jaren moeten dus nog komen. Voorlopig doet hij het uitstekend dit seizoen, want twee weken geleden won hij ook al de halve triatlon van Lievegem.

Katrien Verstuyft komt niet in loopritme

Bij de vrouwen kregen we ook een verrassende Duitse winnares. Anne Reischmann haalde het in 4u21’23 voor de Francaises Julie Lemollo en Charlene Clavel. Katrien Verstuyft mikte op een podiumplaats en lag na het fietsen op schema om mee te strijden voor de medailles. “Ik kwam als tweede uit het water en zat mee in de kopgroep van 5 in het fietsen. Ik voelde me veel beter dan mijn vorige race toen ik van de fiets kwam. Maar ik kon niet diep gaan in het lopen en zakte terug naar een ontgoochelende zesde plaats. Ik haal duidelijk mijn normale loopniveau niet de laatste weken,” aldus Katrien na de race.

7 age group medailles

Ook bij de age groupers deden de Belgische triatleten het uitstekend met een medailleoogst van maar liefst zeven stuks: een gouden plak, vijf keer zilver en nog een bronzen medaille. Bij de vrouwen werd Dorien Heylen tweede in de F30 categorie, waarin Lies Vermont nog 5de werd. Kim Ampe pakte ook de vijfde plaats bij de F40. Zilver was er voor Veronique De Deene, één van de 18 (!) finihers van Lentriac, in de F45 categorie. En bij de F55 pakte Mieke Merlevede de winst. In dezelfde categorie werd Corine Vandermeersch derde en Mireille Picard vierde.

Bij de mannen was er een vijfde plaats voor Simon Devos bij de M30. Maarten Vermeulen werd knap tweede in de M35 categorie en ook Yannick Antoine pakte zilver bij de M45. Johan Pauels werd 6de bij de M60 en Guy Lacaille pakte een vijfde plaats bij de M65. De laatste medaille was voor Jean-Pierre Goblet die bij de M70 een knappe tweede plaats behaalde.