3 Belgen in top-10 van uitgeregende Xterra Frankrijk, Sebastien Carabin snelste mountainbike-tijd
Sebastien Carabin in de Xterra France (foto: Facebook Sebastien Carabin RR)
Multisports

Ook in de Vogezen hebben ze het dit weekend niet droog gehouden en dat hebben vooral de deelnemers aan de Xterra in Xonrupt geweten, want tijdens de Xterra France kwam het water met bakken naar beneden. Drie Belgische cross-triatleten toonden zich van hun sterkste kant op het lastige parcours in Xonrupt. Sebastien Carabin, die de snelste mountainbike tijd neerzette, Lucas Van Deynze en Geert Lauryssen finishten knap in de top-10. De winst ging naar thuisatleet Maxim Chané die afrekende met een alweer sterke Jens Emil Sloth Nielsen.

Het werd weer een stevige inhaalrace voor Sebastien Carabin, die pas de 97ste zwemtijd van alle deelnemers neerzette en op meer dan vijf minuten van leiders Bernard Tetard en Maxime Chané aan het mountainbiken begon. De BH-triatleet rukte stelselmatig op naar voor en zette de snelste MTB-tijd neer op het technische parcours met passage in het beruchte bike park met zijn houten ramps en kombochten. Sebastien was zelfs driekwart-minuut sneller dan specialist Sloth Nielsen en pakte op Chané bijna 2 minuten terug.

Carabin op 6, Van Deynze op 7 en Lauryssen op 10

In het lopen was Maxim Chané duidelijk de snelste. De Franse triatleet won in 3u13’53 met net geen 2 minuten voorsprong op de Deen Sloth Nielsen. De Fransman Arthur Forrisier werd derde in 3u21’02, zes seconden voor de Zwitser Xavier Daflon en de verrassende Portugees Francois Vie, die in 3u23’21 vijfde werd. Sebastien Carabin pakte een knappe zesde plaats in 3u25’34. Lucas Van Deynze werd heel mooi zevende in 3u28’29 en Geert Lauryssen pikte nog de tiende plaats mee in 3u31’05. De Belgen zijn duidelijk klaar voor de Xterra Belgium, zaterdag 10 juli, op het nieuwe parcours in Namen.

Iets verder in de uitslag vonden we nog een paar sterke Belgen. Mathias Cloostermans pakte de 14de plaats overall (en werd 10de bij de elites). Romain Debry werd 22ste en 3de in zijn categorie. Felix Bufkens werd 26ste overall en 4de in zijn categorie en Nicolas Auverdin finishte als 32ste en pakte daarmee een 3de plaats in zijn age group.

Silke Baumer debuteert met age group winst

Silke Baumer finisht als 12de overall in Xterra France (foto: Facebook Silke Baumer RR)

Bij de vrouwen won de verrassende Francaise Solenne Bilouin. Ze finishte in 3u51’25 en was meer dan 3 minuten sneller dan de Italiaanse topfavoriete Marta Menditto. De Tsjechische Jendriska Zemanova werd derde in 4u00’07. Onze landgenote Silke Baumer debuteerde op de Xterra Frankrijk en pakte met een 12de plaats overall in 4u34’24 het goud in haar age group categorie.