Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Luxem en Coddens nemen zaterdag afscheid op nieuwe parcours van Xterra Belgium
Yeray Luxem won de Xterra Namen in 2019 (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Multisports

Luxem en Coddens nemen zaterdag afscheid op nieuwe parcours van Xterra Belgium

Zaterdag wordt met de Xterra Belgium de grootste cross-triatlon van ons land gehouden en het wordt een historische editie, want niet alleen ligt de finish voor het eerst niet boven op de Citadel in Namen, de Xterra Belgium betekent ook het afscheid van de internationale topsport voor twee boegbeelden van de Belgische cross-triatlon. Zowel Yeray Luxem als Kris Coddens, beiden ex-winnaars van de iconische Belgische race, kondigden deze week aan dat het hun laatste Xterra Belgium wordt. Meteen het einde van een tijdperk…

Kris Coddens winnaar in 2016

Kris Coddens was de winnaar van de allereerste editie van de Xterra Belgium in 2016, toen het zwemmen in de Maas niet kon doorgaan door een te hoge waterstand. In de duatlon die startte en finishte boven op de Citadel was Coddens de sterkste. Het was één van de hoogtepunten van een goedgevulde cross-triatlon carriere, met een pak zeges en podiumplaatsen en een Europese titel. De laatste twee jaar was echter een opeenstapeling van valpartijen en blessures, nadat Kris eerder ook al geplaagd werd door de ziekte van Lyme. En dus vindt hij het genoeg geweest.

Yeray Luxem winnaar in 2019

De Xterra Belgium is zaterdag ook meteen het Belgisch kampioenschap cross-triatlon, mét Yeray Luxem als titelverdediger, zowel als Belgisch kampioen en als winnaar van de Xterra Belgium. Maar ook voor de Atriac-atleet wordt het de allerlaatste keer op topniveau in Namen.

Nieuw parcours en finish en start in Beez

Het zal sowieso een emotioneel moment worden en meteen ook het einde van een tijdperk als de twee over de finish komen zaterdag. De finishlokatie zal wel anders zijn dan bij hun vorige deelnames. Door de covid-19 pandemie moest Xterra Belgium ook uitwijken naar juli. Op de Citadel stond al een ander evenement gepland. Maar aan de haven van Beez, op 5 km van het centrum van Namen, vonden Florian Badoux en zijn team een nieuw onderkomen. “We zijn er volledig klaar voor. In Beez hebben we een mooie lokatie, met als voordeel 1 grote wisselzone. Bovendien kregen we al van veel triatleten te horen dat het nieuw parcours nog technischer en mooier is dan vroeger. Natuurlijk is een finish op de Citadel iconisch, maar we gaan er opnieuw een feest van maken. Of we ooit terugkeren naar de Citadel? We gaan eerst deze editie in Beez evalueren en nadien alle opties bekijken,” aldus Florian.