Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ingetogen viering voor winnaars van Chtriman in Gravelines, met Belgen opnieuw op voorplan
Kim Colpaert wint Chtriman in Gravelines (foto: Facebook Kim Colpaert RR)
Nieuws

Ingetogen viering voor winnaars van Chtriman in Gravelines, met Belgen opnieuw op voorplan

Het was een ingetogen viering voor triatleten Kim Colpaert en Helga Sibick na hun winst in de Chtriman Gravelines na het overlijden van een Belgische triatleet in het zwemonderdeel. Maar dat neemt niet weg dat het voor beide triatleten, die op dat moment overigens niet op de hoogte waren van het trieste nieuws, een straffe sportieve prestatie was. Zowel voor Kim Colpaert als voor Helga Sibick waren het hun grootste overwinningen in hun triatoncarriere. Ook op de andere afstanden en disciplines scoorden de Belgische atleten sterk. Uit eerbied voor de overleden Miguel Charles brengen we je nu pas een uitgebreid sportief verslag, hij zou het wellicht zelf zo gewild hebben…

Guust De Smul wint 111 duatlon

In de 111-duatlon van de Chtriman moesten de duatleten 10 km lopen 90 km fietsen en nog eens 10 km lopen. In de eerste run pakten twee Belgen meteen een mooie voorsprong: Guust De Smul en Cedric Callewaert met 1’20 voorsprong op een groepje met Yves D’Harveng aan de 90 km fietsen. Tijdens die fietsproef slaagde Guust De Smul er in om Cedric Callewaert te lossen. In de wissel was het verschil ongeveer 3 minuten. In de laatste 10 km lopen maakte Callewaert nog een minuut goed, maar de zege was voor Guust De Smul die in 2u52’31 de duatlon won, na Kortrijk al zijn tweede overwinning van het seizoen.

Cedric Callewaert kwam 3’24 later als tweede binnen, maar hij werd gediskwalificeerd. Cedric liep onderweg zogenaamd een blauwe kaart op, maar Cedric had geen kaart gezien, werd ook niet op de hoogte gebracht van de penalty en zette zijn wedstrijd voort. En zo werd de Franse atleet Axel Lecardonnel tweede op meer dan zes minuten van De Smul. Zelfs met penalty erbij had Callewaert dus altijd een tweede plaats behaald. Andere Belgen in de top tien waren Wim De Coene (4de), Robby De Rycke (5de), Jan Meysmans (6de), Frederic Decoster (8ste) en Baptiste Kesteleyn (10de). Bij de vrouwen won de Francaise Fabienne Pourre in 3u37’07. De Belgische Louise De Bonhome werd tweede op meer dan 24 minuten. Janne Ghyselen was vierde.

Uitslag 111 Chtriman Duatlon 2021

Jonie Vanhoutte domineert in 113 Chtriman

In de 113 Chtriman, de halve triatlon in Gravelines, pakte Jonie Vanhoutte de overwinning na een indrukwekkende wedstrijd. De Belgische triatlete zette een achterstand van 4 minuten na de 1900 meter zwemmen om in een voorsprong van 1’45 na de 90 km fietsen. In de 21 km lopen bouwde ze die voorsprong verder uit. Ze won overtuigend in 4u37’33 voor de Duitse Saskia Kas die uiteindelijk bijna 20 minuten verloor en in 4u56’16 binnenkwam. De Francaise Delphine Hennaert werd derde in 4u59’03. Sophie delguste (4de) en Joke Delfief (7de) finishten ook in de top-10.

Bij de mannen kregen we een spannende strijd tussen de 3 Franse favorieten Blondel, Viennot en Martin. Zij bezetten ook de drie plekken op het podium. Emile Blondel haalde het in 3u49’03. Cyril Viennot werd tweede in 3u53’31 en Francois Martin werd derde in 3u54’26. Sander Heemeryck was de beste Belg met een knappe vierde plaats in 3u57’45. Arne Devliegher werd 7de en Ruben Vandenberghe 9de.

Uitslag 113 Chtriman 2021

Kim Colpaert door de grote poort

De meeste aandacht ging natuurlijk uit naar de echte Chtriman, de 226 over de volledige afstand. En daarin kregen we twee keer Belgische winst. Kim Colpaert pakte nog maar zijn tweede zege uit zijn carriere, maar meteen wel een hele grote. Hij kon jammer genoeg niet uitgebreid vieren door de trieste gebeurtenissen eerder op de dag, maar hij was wel de verdiende winnaar van de Chtriman. Ook Helga Sibick pakte een verdiende overwinning bij de vrouwen.

De Belgen toonden zich volop in de Chtriman. Na 3,8 km zwemmen ging niet Tom Dankers aan de leiding, maar wel Lars Baeyens, die later in de marathon uit zou stappen. Kim Colpaert ging stevig door in de 180 km fietsen en pakte een voorsprong van 13 minuten op achtervolgers Simon Clam en Tom Steenackers. Die laatste maakte nog heel wat terrein goed in de marathon, met een snelste looptijd van 2u55. Kim Colpaert verzwakte echter niet meer en dook als enige onder de 9 uur. De triatleet van het Rat Race Team van Oudenaarde pakte de winst in 8u56’49. Tom Steenackers werd in 9u00’24 tweede, voor de Franse atleet Benoit Marcolini. Simon Clam werd mooi vierde, Tom Dankers zevende, Thijs Batavia achtste, Francois Clement negende en Bram De Bruyckere tiende.

Bram bleef nog net uit de greep van Helga Sibick die met een indrukwekkende elfde plaats overall ook haar grootste overwinning ooit behaalde. Helga haalde het in 9u36’21. Daarmee was ze maar liefst zeven minuten sneller dan de Franse atlete Heloise Focquenoy.

Uitslag 226 Chtriman 2021