Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Startlijsten olympische triatlon in Tokio bekendgemaakt
De Brabanconne speelt voor de Belgian Hammers op het olympisch kwalificatie-event (foto: World Triathlon/Tommy Zaferes)
Nieuws

Startlijsten olympische triatlon in Tokio bekendgemaakt

World Triathlon, de internationale triatlon-federatie, heeft vrijdagochtend de definitieve startlijsten voor de triatlonwedstrijden op de Olympische Spelen in Tokio bekendgemaakt. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen staan er 56 namen op de deelnemerslijst voor de individuele olympische triatlon, maar uiteindelijk zullen er niet zoveel effectief aan de start staan en daar is wel wat controverse rond. Met de nieuwe Mixed Team Relay 5 dagen na de mannenrace en 4 dagen na de vrouwenrace op het programma hebben enkele landen namelijk al aangekondigd bepaalde atleten niet te laten starten in de individuele race maar hen te sparen voor de Mixed Team Relay.

De plannen van landen zoals onder andere Canada en Nederland, die Marco Van der Stel en Jorik Van Egdom niet laten starten in de triatlon van 26 juli, kregen al heel wat kritiek omdat triatleten die niet starten in principe de plaats innemen van atleten die de kwalificatie voor de Spelen niet gehaald hebben. Zelfs het Athlete Committee van World Triathlon mengde zich in de discussie. De conclusie is dat de slots voor kwalificatie naar de nationale federaties gaan en dat het aan hen is om te beslissen of een atleet al of niet individueel start in de olympische triatlon. Het zal op 26 en 27 juli en vooral ook op 1 augustus bij de Mixed Team Relay ongetwijfeld tot verdere discussies leiden en het is sowieso een ongeziene situatie voor de triatlonsport, nu de gemengde estafette discipline voor het eerst gehouden worden op de Spelen.

Belgen achteraan in de wisselzone

De loting van de startnummers en de overeenkomende plaatsen in de wisselzone is voor de Belgian Hammers minder gunstig uitgevallen. Bij de mannen start Jelle Geens met nummer 26, Marten Van Riel kreeg nummer 27. Bij de vrouwen starten Valerie Barthelemy en Claire Michel met respectievelijk 52 en 53 als nummer en dat betekent dat zowel de mannen als de vrouwen helemaal achteraan de wisselzone staan. Dat betekent dat ze na het zwemmen sneller bij hun fiets zijn, maar dat ze dan met de fiets aan de hand langer door de wisselzone moeten lopen om te beginnen met fietsen.

Bij de mannen, die als eersten in actie komen op 26 juli, zijn er nog weinig verrassingen bij de deelnemers. Eerder werd al duidelijk dat tweevoudige olympisch kampioen Alistair Brownlee er niet bij zou zijn. Alex Yee en broer Jonnie staan wel aan de start. Ook zij moeten helemaal achteraan in de wisselzone de fietsen stallen. Bij Portugal werd gekozen voor de hoogst gerankte triatleten Joao Silva en Joao Pereira, wat betekent dat we belofte Vilaca, de smaakmaker van het 2020 seizoen, niet in Tokio te zien krijgen. En bij Zuid-Afrika kozen ze opvallend toch voor Richard Murray naast Henri Schoeman. Murray werd een paar weken geleden nog behandeld voor hartproblemen en kon nog maar de laatste drie weken de looptrainingen hernemen.

Vijfde keer Nicola Spirig

De olympische triatlon bij de vrouwen start op 27 juli. Meest opvallende deelneemster is Nicola Spirig, al twee keer op het podium op de Spelen. Tokio wordt haar vijfde olympische deelname na een 19de plaats in Athene, een zesde in Peking, goud in Londen en zilver in Rio. En wereldkampioene Georgia Taylor-Brown kreeg het ‘lucky’ nummer 34, wat in het verleden al drie medailles opleverde voor de triatleten die met dat nummer van start gingen.

Op 1 augustus staat voor het eerst de Mixed Team Relay, de gemengde estafette-triatlon, op het programma van de Spelen. Hiervoor werd geen loting gehouden. De landen kregen hun startnummer toegewezen op basis van hun plaats in de World Triathlon ranking. Dat betekent dat Frankrijk met nummer 1 start en dat de Belgian Hammers met nummer 8 van start gaan. In totaal doen er 19 landen mee aan de Mixed Team Relay.

Deelnemerslijst Olympische Spelen Tokio 2021 Mannen

Deelnemerslijst Olympische Spelen Tokio 2021 Vrouwen

Deelnemerslijst Olympische Spelen Tokio 2021 Mixed Team Relay