Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Powerman Embrun is voor klimmers, maar Belgische duatleten houden zich goed staande
Jan Petralia op weg naar 7de plaats in Powerman Embrun (foto: Jan Petralia RR)
Duathlon

Powerman Embrun is voor klimmers, maar Belgische duatleten houden zich goed staande

Het Franse stadje Embrun is vooral bekend vanwege de Embrunman triatlon, maar sinds vorig weekend is daar ook de Powerman Embrun bijgekomen, de long distance duatlon van het internationale circuit over een bijzonder uitdagend parcours. Beide organisaties hebben overigens helemaal niks met elkaar te maken. De Franse duatleten waren sant in eigen land, maar onze Belgische toppers lieten ook van zich spreken, met Maurine Ricour en Lotte Claes in de top-5 en een zevende plaats voor Jan Petralia bij de mannen.

Maurine Ricour loopt te ver

Bij de vrouwen ging de overwinning naar vice-Europees kampioene Marion Legrand. Ze had aan de finish ruim 2’30 voorsprong op haar landgenote Garance Blaut. De Nederlandse Ann Schoot-Uiterkamp werd na haar sterke prestatie op het EK in Targu Mures opnieuw derde op meer dan zes minuten van Legrand. Ann Schoot-Uiterkamp moest wel afrekenen met de Belgische toppers Lotte Claes en Maurine Ricour. Die bedreigde de Nederlandse vooral in de twee keer 10 km lopen. In de finale had ze pech toen ze op weg werd gestuurd voor een extra looplus. Zo ging de vierde plaats naar een sterk fietsende Lotte Claes en werd Maurine Ricour vijfde. Emma Claisse pakte de negende plaats.

Jan Petralia wou bij de mannen revanche nemen voor de voorbije weken, maar ook deze keer had Jakke Petrol geen superbenen, al kan het pittige parcours er ook debet aan zijn. “Het was een heel mooie race, maar inderdaad ook erg zwaar,” vertelt Jan. “Zeker in het eerste lopen was het lastig met een stuk van 250 meter lopen aan 18 procent. Dat was eerder stappen dan lopen bij mij. De eerste run ging opnieuw niet goed, ik had weer slechte benen. Ik ben in die eerste run een viertal minuten verloren en ik lag zelfs twee minuten achter Daan De Groot.”

Jan Petralia op karakter naar 7de plaats

“Ik wou deze keer echter finishen en ben op karakter blijven doorgaan,” legt Jakke Petrol uit. “Ondanks het hele zware parcours ben ik toch nog op een redelijke plaats gefinisht. In het fietsen besloot ik dan ook niet op te geven en gaandeweg kon ik ook een beetje opschuiven. In de laatste run heb ik dan mijn zevende plaats kunnen vasthouden,” aldus Petralia, die in 3u18’12 zevende werd en beste Belg was. De winst ging naar Mathieu Bourgeois. De Franse duatleet won in 3u05’17. Meer dan twee minuten later werd favoriet Yannick Cadalen tweede. De Nederlander Daan De Groot pakte in 3u10’38 de derde plaats.

De Belg Bernd Van Snick werd 11de overall in 3u20’21 en was de tweede age grouper van het hele pak, met winst in de M30 categorie. “Het wordt tijd dat Bernd eens meedoet bij de elites in plaats van telkens zijn age group te komen winnen,” liet Jan Petralia nog weten. Ook Jan Vervaet finishte in de top-20 als 16de overall en 11de elite.

Uitslag Powerman Embrun 2021