Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jan Frodeno verpulvert eigen wereldrecord en duikt als eerste ooit onder 7u30 in Tri Battle Royale
Jan Frodeno wint de Tri Battle Royale in een indrukwekkend nieuw wereldrecord (foto: 3athlon.nl)
Nieuws

Jan Frodeno verpulvert eigen wereldrecord en duikt als eerste ooit onder 7u30 in Tri Battle Royale

7u27’53… Dat is het nieuwe wereldrecord op de volledige triatlon, zondag gevestigd door Jan Frodeno, misschien wel de grootste triatleet aller tijden, in de Tri Battle Royale, een man-tegen-man gevecht met Lionel Sanders. The Colonel dook ook dik onder de 8 uur en vestigde een nieuw persoonlijk record, maar de Canadees kon de Duitse wereldtopper in Allgau nooit echt bereiken. Met een fietstijd onder vier uur op de 180 km fietsen verlegde Frodo zondag de grenzen van de moderne triatlonsport. De combinatie van 3u55’22 (!) op de fiets met 45’58 zwemmen en dan nog een marathon van 2u44’21 zorgde ervoor dat Frodeno maar liefst zeven minuten sneller was dan zijn eigen wereldrecord van 7u35’39 dat hij in Roth in 2016 neerzette.

Greatest Of All Times

De grote vraag die blijft, is of het wereldrecord effectief zal gehomologeerd worden, aangezien het een duel betrof tussen Jan Frodeno en Lionel Sanders, zonder andere deelnemers, maar wel met correcte afstanden en timing. En ook al wordt het record mogelijk niet officieel erkend, toch zal deze dag de geschiedenis ingaan als één van de strafste triatlonprestaties ooit. En Jan Frodeno mag zich vanaf nu al helemaal met recht en reden de GOAT van de triatlonsport noemen, de Greatest Of All Times, met topprestaties op zowel de olympische als op de lange afstand. Net zoals de sub-2 marathon van Eliud Kipchoge zal dit nieuwe record van Frodo wel in ieders geheugen gegrift blijven. En cassant detail: Jan Frodeno deed het allemaal solo, zonder pacers, zonder bij iemand in de drafting zone te zitten.

Het was Lionel Sanders die een paar weken geleden Jan Frodeno uitdaagde om het tegen hem op te nemen in de Ironman Coeur d’Alene. Maar Frodo had een beter idee en met zijn twee maakten ze er de Tri Battle Royale van, een wedstrijd met zijn twee, in Allgau. Aan de voet van de Duitse Alpen ligt een vlak fiets- en loopparcours met het volgens velen beste asfalt van Europa. In 2004 pakte onze landgenoot er in de buurt, in Immenstadt bij Allgau, nog Europees goud op de long distance triatlon. En in 1986 werd er het eerste Europese kampioenschap triatlon georganiseerd, toen met Rob Barel als winnaar. Kortom, een plaats waar geschiedenis geschreven wordt.

180 km onder 4 uur aan net geen 46 per uur

Het doel van de Tri Battle Royale was natuurlijk in eerste instantie de tweestrijd tussen twee iconen van het huidige long distance triatlon, maar beide tenoren droomden ook luidop van een nieuw wereldrecord. Na het zwemmen moesten ze wel vol aan de bak. Frodeno zwom trager dan in 2016 in Roth en kwam na 45’58 uit het water na 3,8 km zwemmen. Sanders zette zijn beste zwemproef ooit neer en beperkte het verschil tot vijf minuten.

In de 180 km fietsen ontbond Jan Frodeno zijn duivels. Gaandeweg werd duidelijk dat de Duitser op weg was om onder de mythische grens van 4 uur te duiken, wat al veel triatleten voor hem geprobeerd hebben. Maar Frodeno hield het gemiddelde van net geen 46 km per uur perfect aan en na 3u55’22 fietsen, mocht hij aan de afsluitende marathon beginnen. Lionel Sanders was zes minuten trager en bleef dus zijn Duitse concurrent opjagen.

Valpartij van Frodeno in marathon

Jan Frodeno had een marathon onder 2u46 nodig om onder 7u30 te duiken. Even leek het helemaal mis te gaan toen de Duitse in de eerste van vier ronden lopen onderuit schoof op het tapijt in 1 van de bochten. Het was een pijnlijk moment en Frodeno strompelde even alvorens weer in zijn ritme te komen van 3’53 per km. In een onvoorstelbare tijd van 2u43’52 liep Frodeno naar een eindtijd van 7u27’53, de snelste volledige triatlon ooit en dus goed voor een nieuw wereldrecord.

Lionel Sanders leek ook nog een tijd op koers om het oude record van Frodo te breken en ook onder 7u30 te duiken, maar in het slot van het looponderdeel kreeg The Colonel het moeilijk. Hij bleef doorzetten en finishte uiteindelijk op 15 minuten van Frodeno in een nieuwe persoonlijke recordtijd van 7u43’26 waarmee ook de Canadees nu officieel tot de snelste triatleten uit de geschiedenis hoort. Het wereldrecord was overigens ooit in handen van twee Belgische triatleten. Luc Van Lierde finishte in Roth in 2007 in 7u50’27. Marino Vanhoenacker brak het wereldrecord in 2011 in Klagenfurt in een toen fantastische 7u45’58. Maar met 7u27’53 gaan we wellicht weer een tijdje zoet zijn, al zijn er dus ondertussen de Phoenix Sub-7 plannen van een aantal toptriatleten, zoals Alistair Brownlee en Kristian Blummenfelt…