Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
14 finishers, 1 Belg, rukwinden en niemand onder 13 uur: de Iceland Extreme Triathlon
Patrick Bert aan de finish van de Iceland Extreme Triathlon (foto: Iceland Extreme Triathlon RR)
Nieuws

14 finishers, 1 Belg, rukwinden en niemand onder 13 uur: de Iceland Extreme Triathlon

De Belgische triatleet Patrick Bert is één van de slechts 14 finishers in wat wellicht één van de zwaarste triatlons ter wereld moet zijn: de Iceland Extreme Triathlon. Alleen al de start onder de IJslandse middernachtzon is iconisch met na 3,8 km zwemmen in water van 12 graden Celsius, ook nog 205 km fietsen, met 2.285 hoogtemeters, en tot slot 44 km lopen over een uitgedoofde vulkaan, goed voor nog eens 1.530 hoogtemeters. De eindtijd van de Amerikaanse winnaar Nicholas Ponsor was dan ook 13u28’23…

Een triatlon die start om middernacht, het is geen alledaagse gewoonte, maar onder de middernachtzon is het in Olafsvik, een havenstadje aan het meest westelijke schiereiland van IJsland, een aparte belevenis. De triatleten zwemmen 3,8 km in water van 12 graden Celsius in het Laros-meer, een natuurlijke baai op zo’n 20 km van Olafsvik. Van de 14 finishers is onze landgenoot Patrick Bert de snelste zwemmer. Hij komt na 1u04’26 uit het water.

Amerikaanse winst boven op vulkaan

De Amerikaan Nicholas Ponsor wint in 13u28’23 (foto: Iceland Extreme Triathlon RR)

Dan volgen 205 km fietsen, het eerst deel glooiend langs de oevers van het schiereiland, met net voor halfweg een eerste klim naar 400 meter hoogte. Door hevige rukwinden beslist de organisatie om het parcours last minute met zo’n 20 km in te korten, maar in totaal moeten de triatleten toch 2.285 hoogtemeters overwinnen. De Amerikaan Fernando Lopez doet dat het snelst, in 6u30’53. Hij loopt er bijna twaalf minuten in op leider Nicholas Ponsor die na 6u42’09 fietsen binnenkomt. Patrick Bert doet er 8u32’04 over.

Alvorens ze aan de 44 km lopen/klimmen beginnen, nemen de triatleten uitgebreid de tijd om zich om te kleden. De meesten kleden zich warm aan, tot en met winter-handschoenen. De loopproef leidt de triatleten over de actieve vulkaan Snaefellsjokul met in totaal 1.496 hoogtemeters. De Amerikaan Nicholas Ponsor zet de snelste klim neer met 5u03’41. Hij wint de Iceland Extreme Triathlon in 13u28’23 voor twee landgenoten. John Fitzgerald wordt tweede in 13u43’42 en Fernando Lopez is derde in 14u01’19. Patrick Bert komt bijzonder knap als 12de binnen. Het lopen kost hem 8u41’19 en hij finisht in een totaaltijd van 19u32’45. Een sterke prestatie van de triatleet uit Sint-Pieters-Leeuw, gesteund overigens door 3athlon.be partner SWS Cycling…

Eerste vrouw komt na 20u38 binnen

De finish van eerste vrouw Natalie Stice, na meer dan 20 uur (foto: Iceland Extreme Triathlon RR)

Dat is nog ruim een uur sneller dan de eerste en enige vrouw. De Amerikaanse Natalie Stice komt na 20u38’12 uitgeput maar wel als winnares over de finish.

Meer info over deze unieke wedstrijd vind je op de website van de Iceland Extreme Triathlon.

Uitslag Iceland Extreme Triathlon 2021