Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Klaar voor de olympische triatlon zonder Jelle Geens maar mét Marten Van Riel
Marten Van Riel meteen op kop bij de parcoursverkenning in Tokio (foto: World Triathlon/Wagner Araujo)
Nieuws

Klaar voor de olympische triatlon zonder Jelle Geens maar mét Marten Van Riel

Op minder dan 1 uur voor de start van de olympische triatlon bij de mannen blikken we nog 1 keer vooruit op de belangrijkste race van de afgelopen vijf jaar. Ondertussen is het al een paar dagen duidelijk dat we het helaas zonder Jelle Geens moeten stellen, maar Marten Van Riel is er helemaal klaar voor en dus duimen we keihard voor een medaille voor Keep It Riel. De omstandigheden op dit moment zijn positief. Het heeft vannacht in Tokio geregend, maar tijdens de wedstrijd wordt bij de mannen geen regen verwacht, in tegenstelling tot de vrouwenrace waar de weersverwachtingen minder goed zijn.

“Geen regen meer verwacht”

Sporza-commentator Dirk Gerlo is momenteel in Tokio en hij zal de live-uitzending op één van commentaar voorzien. Dirk bevestigde dat ze op Sporza straks live gaan en hij wist ons ineens te vertellen dat de weersomstandigheden meezitten. “Vannacht heeft het heel lichtjes geregend,” vertelt Dirk, onderweg naar de triatlon-site aan Tokyo Bay. “Het is nu nog bewolkt, maar het is zo goed als windstil en er wordt geen regen meer verwacht. Al blijft de luchtvochtigheid redelijk hoog,” aldus Dirk.

De watertemperatuur zou ook nog steeds dicht aanleunen tegen 30 graden, waardoor er in Tokio zonder wetsuit zal gezwommen worden. Maar de triatleten mogen in deze omstandigheden de volle 1500 meter zwemmen (waar bij de vrouwen in 2019 het zwemnummer door de hoge watertemperatuur met de helft ingekort werd). De waterkwaliteit zou voldoende hoog zijn volgens World Triathlon en dus verwachten we een stevige zwemproef waarin Marten Van Riel mee zou moeten kunnen met de kopgroep.

“Marten is erg met de details bezig”

De grote vraag is of er bij de mannen een kopgroep weggeraakt in het fietsen. Er zijn een paar sterke lopers die na het zwemmen moeten proberen om vooraan te geraken. In de meeste WTCS-triatlons kunnen ze daarvoor op wat steun rekenen maar in dit beperkte veld (lees ook ons artikel over de Mixed Team Relay-tactiek van een paar landen die minder of geen individuele triatleten inzetten) wordt dat een ander verhaal.

Wij vroegen bondscoach Nick Baelus deze week nog naar de mentale sterkte van Marten Van Riel, maar de affaire met Jelle Geens lijkt geen sporen nagelaten te hebben. “Het is een aparte periode geweest de voorbije twee weken,” legt Nick uit. “Iedereen was uiteraard enorm teleurgesteld dat Jelle er in de individuele triatlon niet bij kan zijn. Maar ondertussen hebben de andere drie atleten de knop omgedraaid. Mentaal hebben ze zich de afgelopen dagen gefocust op hun eigen race. Marten is er alleszins klaar voor. Hij is al een week aan het taperen, terwijl hij vroeger vaak nog door wilde trainen. Ook alle details zijn deze keer erg belangrijk voor hem. Het toont hoe hard hij bezig is met deze wedstrijd. En geloof me, hij is er klaar voor.”

Hayden Wilde met Belgische connectie

Zelf wil Marten beter doen dan in Rio, waar hij in 2016 knap zesde werd, maar in zijn Tokyo Thoughts bij World Triathlon liet hij duidelijk merken dat hij niet staat te springen om een vijfde of vierde plaats, maar echt voor een medaille wil gaan. Wie de grootste concurrenten van Marten zullen worden is moeilijk te zeggen. In principe behoort de Noor Kristian Blummenfelt tot de topfavorieten, samen met onder andere de Amerikaan Morgan Pearson.

Maar in eerste instantie zou wereldkampioen Vincent Luis de te kloppen man moeten zijn, alleen is de Fransman lang geblesseerd geweest en heeft hij niet in zijn kaarten laten kijken. Hetzelfde geldt voor Mario Mola, de Spaanse ex-wereldkampioen die de laatste 2 jaar ook weinig heeft laten zien. En door de covid-pandemie hebben we bijvoorbeeld Jacob Birthwistle, Tyler Myslawchuck en Henri Schoeman weinig aan het werk gezien. We rekenen ook op Hayden Wilde. Als de Nieuw-Zeelander op het podium komt, dan zit daar toch ook een Belgisch tintje aan, want Hayden is de partner van onze Hanne De Vet.

Startlijst olympische triatlon mannen Tokyo 2020