Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Olympische triatlon met veel afwezigen “Veel kritiek vanuit de triatleten zelf op Mixed Team Relay tactiek…”
De Belgian Hammers vlak voor de start van het WK in Hamburg met Erwin, Claire, Jelle en Valerie (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Olympische triatlon met veel afwezigen “Veel kritiek vanuit de triatleten zelf op Mixed Team Relay tactiek…”

Zondagavond om 23u30 beginnen de mannen aan hun olympische triatlon, maar waar er normaal 55 mannen aan de start zouden staan, zijn er dat straks in Tokio een pak minder. Dat Jelle Geens er niet bij is na een positieve corona-test, heeft u ondertussen al uitgebreid kunnen lezen op 3athlon.be. Maar ook andere landen laten hun mannen maandag Japanse tijd, zondagavond Belgische tijd niet aan de start komen. De Nederlandse delegatie zet bijvoorbeeld alles in op de Mixed Team Relay en dus komen Marco Van der Stel en Jorik Van Egdom niet in actie in de individuele triatlon. Ook bij Canada werd er geprobeerd om atleten te sparen voor de Mixed Team Relay. Bij Zuid-Afrika geeft Richard Murray forfait voor de individuele race, maar hij zal er wel bij zijn in de gemengde estafette.

Het is voor het eerst dat de Mixed Team Relay op het programma staat van de Olympische Spelen en al meteen zorgt deze nieuwe discipline voor controverse, met tactische plannetjes van landen die hun atleten willen sparen voor de gemengde estafette. Het leidde al tot een hoop kritiek en in Canada probeerden triatleten zelfs naar de rechtbank te trekken om hun startrecht in de olympische triatlon af te dwingen. De meeste kritiek komt overigens vanuit de hoek van de triatleten die er net niet in slaagden zich voor de Olympische Spelen te plaatsen omdat de quota per land al gehaald waren of omdat ze net niet hoog genoeg gerangschikt waren. Voor hen is het extra zuur dat triatleten die wel gekwalificeerd waren hun plaats innemen, terwijl ze niet eens in actie komen.

“Genoeg dagen tussen individuele triatlons en Mixed Team Relay”

Voor de Belgische triatleten zal het allicht niet zo veel uitmaken, dat bevestigt ook bondscoach Nick Baelus vanuit Tokio. “We hebben het er wel over gehad, maar onze triatleten staan er niet echt bij stil. Er zijn genoeg dagen tussen de individuele triatlons en de Mixed Team Relay, dus dat mag geen probleem zijn om goeie prestatie te brengen,” legt Nick uit. De Belgian Hammers hebben overigens geen moment getwijfeld om de atleten zowel individueel als in de Mixed Team Relay in te zetten. “Bij ons is het absoluut geen discussie geweest. We hebben vanaf het begin afgesproken dat iedereen individueel zijn kans mocht gaan. Dit is dus nooit aan de orde geweest. Ik zie er ook geen nadeel in,” aldus Nick.

Bij de Belgen mag er dan geen issue zijn, er is toch heel wat over gediscussieerd de laatste weken en dagen. Ook Nick heeft in het olympisch dorp het één en ander opgevangen. “Er is inderdaad veel verontwaardiging onder de atleten en we zien ook dat de teamsfeer niet echt goed is bij sommige van die landen. Maar dat maakt onze rekening niet. Wij hebben gewoon vier topatleten. Die moeten in normale omstandigheden altijd sowieso individueel kunnen starten. Ze hebben er enerzijds heel lang naar gewerkt en verdienen het om individueel deel te nemen. Bovendien zijn ze voldoende getraind dat ze een individuele triatlon en vijf dagen later een Mixed Team Relay wel aankunnen,” aldus de bondscoach.