Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Opvallend: boot blijft voor ponton liggen en zorgt voor eerste valse start ooit in olympische triatlon
Nieuws

Opvallend: boot blijft voor ponton liggen en zorgt voor eerste valse start ooit in olympische triatlon

Terwijl wij in de nacht van zondag op maandag vooral oog hadden voor de knappe prestatie van Marten Van Riel in de triatlon bij de mannen, komen we ook graag nog even terug op misschien wel het meest opvallende beeld van de wedstrijd. Een camera-boot die voor het ponton bleef liggen bij het startschot, verhinderde ongeveer de helft van de triatleten om het water in te duiken. En dus kregen we in Tokyo de allereerste valse start ooit in een triatlon op de Olympische Spelen. Marten Van Riel was één van de ongelukkigen die na 150 meter zwemmen terug naar het ponton werden gemaand.

“Iemand begon aan mij te trekken…”

Marten Van Riel had overigens helemaal niets meegekregen van de valse start, hij zat meteen goed voorin. “Iemand begon aan mijn pakje te trekken en ik dacht nog ‘Die gaat zeker gediskwalificeerd worden’ maar dan kreeg ik door dat we moesten stoppen met zwemmen,” vertelde Marten bij Sporza. Ondanks de verbruikte energie bij de eerste start, was zijn tweede start opnieuw erg goed. Marten zou als zesde uit het water komen. Maar het blijft bizar dat die motorboot voor het ponton lag bij de start.

In veel internationale media hebben ze het maandagochtend over het boot-incident maar het is nog altijd niet duidelijk wie er nu precies in de fout ging. Had die cameraboot daar mogen liggen zo vlak voor de start? Was er een technisch probleem? En waarom werd het startschot gegeven, terwijl de helft van de triatleten niet in het water kon duiken? Bovendien werd het nog een gevaarlijke situatie voor de triatleten die achter de boot door het water in doken, want seconden later zagen we de boot, met buitenboord-motor, achterwaarts wegdraaien. Gelukkig raakte daarbij niemand gewond. Maar het zorgde dus wel voor de eerste valse start ooit in een triatlon op de Spelen, en dan nog niet eens veroorzaakt door een atleet…

Bekijk het fragment op de website van Sporza.