Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Claire Michel 34ste met verrekking in de kuit: “Ik wou echt die finish halen…”
Claire Michel wordt in tranen weggevoerd met een verrekking in haar kuit (foto: World Triathlon/Wagner Araujo)
Nieuws

Claire Michel 34ste met verrekking in de kuit: “Ik wou echt die finish halen…”

Claire Michel is dinsdagochtend 34ste geworden in de olympische triatlon in Tokio, als laatste van de vrouwen die dan nog in wedstrijd waren, en ze kwam in tranen op karakter over de streep, met een verrekking in de kuit. Die blessure blijkt na een echo overigens mee te vallen. “Gelukkig is het geen spierscheur en ik heb vier dagen om te herstellen,” vertelt Claire ons als we haar spreken een paar uur na de wedstrijd. In het interview blijkt hoe belangrijk het was voor haar om de finish te halen in Tokio. En met de topprestatie van Valerie Barthelemy en de aankomst van Jelle Geens blikt ze positief vooruit naar zaterdag: “We’ll be back for the Mixed Team Relay…”

In tranen kwam Claire Michel over de streep en een paar uur later is de teleurstelling nog altijd groot. “Ik ben wel redelijk ontgoocheld over mijn wedstrijd, om eerlijk te zijn,” vertelt Claire. “Ik zat in het zwemmen al redelijk aan mijn limiet. Ik zag dat Nicola Spirig een paar seconden voor me zat en ik wist dat ik er alles aan moest doen om haar te volgen, want eens de ‘Nicola-train’ vertrokken is, is er geen houden meer aan. Ik voelde me helaas wat slap op de fiets. Bovendien waren er heel wat valpartijen, zeker in de eerste ronde. Ik werd ook achter een paar valpartijen opgehouden, al wil ik dat niet als excuus inroepen, want ik had gewoon geen goede benen op de fiets.”

“Ik wilde absoluut die finish halen”

Claire Michel bij de swim exit in Tokio (foto: World Triathlon/Wagner Araujo)

In het lopen ging het plots mis bij het ingaan van de slotronde. Het leek eerst op krampen, maar het was helaas meer dan dat. “Net toen ik de derde van vier ronden inging kreeg ik een verrekking in mijn kuit. Het voelde echt als een soort scherpe steek, net alsof het uit elkaar getrokken wordt. En toen wist ik: “I’m in trouble here”, ik zat in de problemen. Drie weken geleden had ik ook al een kleine verrekking gehad op ongeveer dezelfde plaats. Dus ik wist dat ik onmiddellijk moest vertragen en zelfs wat wandelen.”

In Rio in 2016 werden Katrien Verstuyft en Claire Michel uit wedstrijd gehaald omdat ze dreigden gedubbeld te worden op de fiets. Haar stem hapert en verandert even van toon en het is duidelijk dat Claire nog unfinished business had met de Olympische Spelen. “Ik wilde inderdaad absoluut die finish halen. Dat was echt heel belangrijk voor mij,” legt Claire uit. “Het zag er uiteraard niet mooi uit. En ik was hier niet om een ‘participation medal’ te halen, ik was hier niet puur om deel te nemen. Aan de andere kant werd ik al wandelend 34ste. Technisch gezien was dat de laatste plaats. Dat zegt ook alles over hoe de omstandigheden waren. Met de regen en de wind was het een gevaarlijk parcours. Dus ik ben blij dat ik die finish toch gehaald heb.”

“Gelukkig geen spierscheur, 4 dagen om te herstellen”

De schade aan de kuit lijkt gelukkig nog mee te vallen. “Ik heb ondertussen een echo gehad en daaruit blijkt dat het effectief om een lichte verrekking van de kuit gaat. Gelukkig was het geen spierscheur, dus dat is alvast goed nieuws. Het is een verrekking en ik heb vier dagen om te herstellen. We hebben een geweldig medisch team hier om me daarbij te helpen. Dus ik zal zaterdag klaar zijn voor de Mixed Team Relay.”

Ondertussen probeert ze haar olympische triatlon in perspectief te plaatsen. “Ik ben eerst nog even bezig vandaag om deze race te verteren, ik wou volledig tot het einde gaan, ook al zag het er niet mooi uit. Met de hele covid-situatie was het goed om uiteindelijk te kunnen finishen. En in sport weet je dat je dit soort dagen hebt, waarop je flexibel moet zijn en je jezelf moet aanpassen. En soms gaat het niet zoals je het graag gewild had, maar ik probeer er altijd het beste van te maken,” vertelt Claire.

“Uitzonderlijke prestatie van Val op haar eerste Spelen”

Valerie Barthelemy loopt naar de 10de plaats in Tokio (foto: World Triathlon/Wagner Araujo)

Voor we afsluiten, klinkt er dan toch nog blijdschap door bij de Belgian Hammer, want ze is superfier op haar maatje Valerie Barthelemy. “Ik vind het ook wel belangrijk om even de nadruk te leggen op de prestatie van Val. Ze deed een uitzonderlijk goeie wedstrijd in haar eerste Spelen. En daar moet ze zeker van genieten. En ondertussen is Jelle (Geens – redactie) hier ook toegekomen. Dus we zullen er zeker terug staan voor de Mixed Team Relay,” aldus Claire.