Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Flora Duffy pakt goud in vrouwentriatlon in moeilijke omstandigheden, Valerie Barthelemy stijgt boven zichzelf
De start van de triatlon bij de vrouwen in Tokyo (foto: World Triathlon)
Nieuws

Flora Duffy pakt goud in vrouwentriatlon in moeilijke omstandigheden, Valerie Barthelemy stijgt boven zichzelf

De olympische triatlon bij de vrouwen werd vooral getekend door de zware weersomstandigheden, met veel regen en wind en de te verwachten valpartijen op het technische fietsparcours, maar dat weerhield Flora Duffy er niet van om haar favorietenrol waar te maken. Het fenomeen uit Bermuda zette in Tokio de kers op de taart van een al heel rijkgevulde carriere als één van de overlevers van een kopgroep van zeven die na de 1.500 meter zwemmen de wedstrijd al in een definitieve plooi legden. Valerie Barthelemy steeg boven zichzelf uit. De beste Belgische triatlete in Tokio werd knap tiende en tankte daarmee een hoop vertrouwen voor de Mixed Team Relay van zaterdag.

Jess Learmonth zorgt voor stevige voorsprong na het zwemmen

Het zwemmen werd zwaar gemaakt door Jess Learmonth. De Britse kwam na 18’24 als leidster naar de wisselzone. In haar zog volgden Vitoria Lopes, Katie Zaferes, Summer Rappaport, wereldkampioene Georgia Taylor-Brown, Flora Duffy en Laura Lindemann. De rest kreeg daar al driekwart minuut achterstand aan de broek gesmeerd. Valerie Barthelemy kwam als 17de uit het water op 54 seconden, in het spoor van Rachel Klamer. In deze moeilijke omstandigheden deed Claire Michel het meer dan behoorlijk met na 1.500 meter zwemmen een 27ste plaats op 1’17 van Jessica Learmonth.

De 7 koplopers pakten meteen een grote voorsprong. Na 1 ronde fietsen bedroeg het verschil al 1’05 met een groepje van 10 achtervolgsters met daarbij Valerie Barthelemy, maar ook Nicola Spirig, Rachel Klamer en Maya Kingma. Claire Michel volgde op bijna 2 minuten in een groepje met onder andere Taylor Knibb. Ondertussen zagen we al een viertal dames uit de wedstrijd verdwijnen na een valpartij in de door de regen glad geworden bochten.

Wereldkampioene lost na lekke band

In de derde van acht rondes moest Rappaport lossen en hielden we vooran nog zes kandidates voor de medailles over. Het groepje met Valerie Barthelemy bleef op 1’08 hangen. De groep met Claire Michel volgde dan al op 2’20. Grote verschillen dus, ook met dank aan de zware weersomstandigheden. Want hoewel de regen wat minder werd, bleef het parcours erg nat en er stond heel wat wind. In dde slotfase van de 40 km fietsen moest regerend werekldkampioene Georgia Taylor-Brown lossen met een lekke band achteraan. Rappaport en Lopes waren we dan al kwijt, zodat we vooraan een strijd met 4 kregen voor de medailles. Een minuut later wisselde de groep met Valerie Barthelemy op exact 1 minuut.

Al vanaf de eerste meters op het loopparcours nam Flora Duffy de leiding stevig in handen. Alleen de Amerikaanse Katie Zaferes hield de topper uit Bermuda nog in het zicht. De Britse Taylor-Brown ging ondertussen op en over haar landgenote Learmonth en de Duitse Lindemann. Na 1 ronde was het verschil 17 seconden tussen leidster Flora Duffy en Katie Zaferes 17 seconden. GTB volgde op 26 seconden.

Barthelemy met beste prestatie ooit

Flora Duffy pakt eerste gouden medaille ooit voor Bermuda (foto: World Triathlon/Wagner Araujo)

Valerie Barthelemy begon erg sterk aan het loopnummer en volgde in 7de positie achter de Zwitserse Nicola Spirig. Halfweg de 10 km lopen kwamen de Nederlandse Klamer, de Franse Periault en de Italiaanse Betto over de Belgische, maar ze bleef een top-10 positie in het vizier houden. In de slotronde werd duidelijk dat het goud naar Bermuda zou gaan, de eerste gouden medaille op de Spelen ooit voor Bermuda. Flora Duffy had een minuut voorsprong op het duo Zaferes en Taylor-Brown die de strijd om het zilver aangingen. De Britse haalde het in die strijd van de Amerikaanse. Flora Duffy pakte oververdiend de olympische titel in 1u55’36 met 1’14 voorsprong op zilveren Georgia Taylor-Brown en 1’26 op bronzen Katie Zaferes. Rachel Klamer pakte verrassend de vierde plaats voor Leonie Periault en Nicola Spirig.

Valerie Barthelemy hield haar tiende plaats vast en zette daarmee haar beste prestatie ooit neer. In 2019 werd ze al eens 13de in de World Series in Edmonton. Maar een top-10 op de Spelen was toch een heel aangename verrassing. Ze finishte heel knap als tiende op 3’13 van Duffy. Claire Michel begon aan het lopen in 28ste positie maar even over halfweg werd ze geplaagd door krampen. Ze liep op karakter uit met krampen in het linkerbeen en pakte in tranen nog een 34ste plaats. Daarmee nam ze alsnog revanche voor de DNF in Rio vijf jaar geleden…