Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgian Hammers pakken mooie 5de plaats op Mixed Team Relay, goud voor Groot-Brittanië
Dan toch een gouden medaille voor Groot-Brittanië (foto: British Triathlon)
Nieuws

Belgian Hammers pakken mooie 5de plaats op Mixed Team Relay, goud voor Groot-Brittanië

De Belgische triatleten hebben de Olympische Spelen afgesloten met een heel mooie vijfde plaats op de Mixed Team Relay triatlon in Tokio. Zoals te verwachten was, ging het goud naar Groot-Brittanië met alweer een sterke collectieve prestatie door Jessica Learmonth, Jonnie Brownlee, Georgia Taylor-Brown en Alex Yee. Bij de Belgen deed Claire Michel het ondanks die verrokken spier in de kuit toch geweldig en ook Marten van Riel en Valerie Barthelemy hielden de Belgen lang op medaillekoers, maar drie landen bleken uiteindelijk te sterk voor de medailles. In de slotfase spurtte Nederland nog verrassend voorbij de Belgen naar de vierde plaats.

Claire Michel overleeft eerste leg

Claire Michel mocht voor de Belgian Hammers starten in de 300 meter zwemmen. Voorin kregen we de verwachte favorieten Jessica Learmonth (Groot-Brittanië), Maya Kingma (Nederland), Emma Jeffcoat (Australië) en Katie Zaferes (USA). Claire Michel kwam als 11de uit het water op 13 seconden. Learmonth zette meteen stevig door op de fiets en kreeg Katie Zaferes, Maya Kingma en de Duitse Laura Lindemann met zich mee. Claire zat in een achtervolgend groepje van tien atletes die na 1 ronde al op 20 seconden volgden. Bij de wissel bedroeg het verschil een halve minuut. In het lopen namen Learmonth en Zaferes de leiding, maar Laura Lindemann kwam nog sterk terug. Het beste nieuws van de dag was dat Claire Michel vlot liep en de zevende plaats innam op 36 seconden.

Marten houdt verschillen beperkt op de fiets

Na het zwemmen kregen we opnieuw 4 leiders: Duitsland, USA, Groot-Brittanië en Nederland. Marten Van Riel volgde op 38 seconden samen met Italië en Frankrijk. De drie maakten het gat iets kleiner. Na het fietsen bleven de vier zelfde landen aan de leiding. België wisselde samen met Italië en Frankrijk op 26 seconden. Japan en Zwitserland volgden op 45 seconden. Zoals te verwachten nam Jonnie Brownlee de koppositie in tijdens het lopen. McDowell volgde op een handvol seconden, maar Schomburg en Van Der Stel moesten al snel lossen. Van Riel en Coninx voor Frankrijk probeerden het gat te dichten met Duitsland en Nederland in de tweede loopronde.

Valerie brengt België op medaillekoers

Wereldkampioene Georgia Taylor-Brown dook met 9 seconden voorsprong op de Amerikaanse Taylor Knibb in het water. Nederland en Duitsland volgden op 22 seconden. Frankrijk lag in vijfde positie en Marten Van Riel tikte Valerie Barthelemy aan op 37 seconden in 6de positie. GTB pakte na het zwemmen 23 seconden voorsprong op Knibb. Valerie Barthelemy had een schitterend zwemonderdeel en sloot vlak achter Rachel Klamer aan bij de achtervolgende groep. Zo lag België meteen mee op medaillekoers. In het fietsen bouwde Groot-Brittanië de voorsprong verder uit: 22 seconden op USA en 35 seconden op België, Frankrijk, Nederland en Duitsland. In het lopen bleef GTB vlot vooraan, met Groot-Brittanië dus in pole position om met Alex Yee goud te pakken. Knibb volgde voor USA op 21 seconden. Cassandre Beaugrand stuurde Vincent Luis voor Frankrijk het water in op 33 seconden. Valerie Barthelemy volgde op 53 seconden, met Klamer en Knoll.

Jelle Geens loopt naar 4de plaats

In de laatste leg kwam Alex Yee als leider uit het water na de 300 meter zwemmen. Morgan Pearson en Vincent Luis volgden op 17 seconden voor USA en Frankrijk. En dan was het uitkijken naar Jelle Geens. Die kwam als vijfde uit het water op 56 seconden. Dat betekende dat voor een medaille Jelle 40 seconden moest goedmaken. Vooraan werd het superspannend halfweg het fietsen. Vincent Luis pakte Alex Yee terug en probeerde er meteen op en over te gaan, maar de Brit ging mee en zo kregen we Frankrijk en Groot-Brittanië samen aan de leiding, met een kleine voorsprong op de Verenigde Staten. De Belgian Hammers volgden in 4de positie met Duitsland (Nieschlag) en Nederland (Van Egdom) op 49 seconden.

De laatste 2 km lopen zou beslissen over de medailles. Yee en Luis wisselden als eersten, met Pearson op negen seconden. Jelle zette de fiets weg met Justus Nieschlag en Jorik Van Egdom op 47 seconden. In de eerste meters ging vice-olympisch kampioen Alex Yee er meteen van door. Het goud ging verdiend naar Groot-Brittanië. In de strijd om het zilver moest 3-voudig wereldkampioen Vincent Luis de Amerikaan Morgan Pearson nog voor zich dulden. Het zilver was dus voor de USA en brons ging naar Frankrijk. De Belgian Hammers eindigden op de meest frustrerend plaats, maar ze mogen na een turbulent parcours toch blij zijn met een heel mooie vijfde plaats.