Marten Van Riel 3de in WK-ranking na 4de plaats in WTCS triatlon Montreal
Een uniek beeld: Marten Van Riel loopt met de kopgroep over de streep in de eliminator triatlon in Montreal (foto: World Triathlon/Wagner Araujo)

Met alleen nog de Grand Final in Edmonton volgende week in de World Triathlon Championship Series staat de Belgische triatleet Marten Van Riel er goed voor in de WK-ranking na zijn vierde plaats in de WTCS-triatlon van Montreal, zaterdagavond Belgische tijd. Marten staat momenteel op een knappe derde plaats achter olympisch kampioen Kristian Blummenfelt en vice-olympisch kampioen Alex Yee. Die waren er niet bij in Montreal, maar komen wel in Edmonton aan de start. In de bijzondere eliminator triatlons in Montreal, waarbij telkens de 10 laatste atleten afvielen, plaatste Marten zich elke keer vrij vlot voor de volgende finale. In de ultieme finale liep hij achter drie sterke Fransen naar de vierde plaats.

Het supersprint en eliminator format, bekend van de spectaculaire Super League triatlons, werd voor het eerst toegepast binnen World Triathlon. Vooraf was er al redelijk wat discussie of zo’n format wel thuishoort op het allerhoogste niveau, maar in Montreal kregen we alvast spannende wedstrijden met unieke beelden. Zo liep Marten in de eerste van drie finales mee in een groep van net geen 20 triatleten breeduit over de finish, iets wat we zelden zien in een triatlon. Het leek wel het beeld van een groepsspurt in het wielrennen.

Marten had zich op vrijdag gemakkelijk gekwalificeerd en liep samen met de Japenner Hojo en de Amerikaan McDowell over de streep. Zaterdag kwamen de 30 beste atleten aan de start van de finales. In de eerste finale werden die 30 gereduceerd tot 20. Marten zette zich na het zwemmen in de kopgroep, samen met Jelle Geens. In het lopen vormde zich een kopgroep van net geen 20 atleten, die samenbleven tot aan de finish en zo zeker waren van kwalificatie voor de tweede reeks. Een van de opvallendste uitvallers was de Duitser Jonas Schomburg.

Franse clean sweep

Marten Van Riel in de kopgroep in de ultieme finale in Montreal (foto: World Triathlon/Wagner Araujo)

In de tweede finale, waar van de 20 triatleten er nog 10 zouden overgaan naar de laatste race, zagen we een bedrijvige Marten Van Riel, die veel kopwerk deed in het eerste groepje. In het lopen bleven ze vooraan met vijf over, al werd er vaak achteruit gekeken of er nog atleten terugkwamen. Marten liep samen met Leo Bergere en Kevin McDowell als derde over de streep. Jelle Geens was de meest verrassende afvaller met een 14de plaats, na een valpartij in het lopen waarbij hij zijn pols brak.

Na opnieuw een kwartiertje rusten, kregen we een spannende derde finale met slechts 10 deelnemers. In het zwemmen bleven negen atleten nog redelijk goed samen, achter een ontketende Vincent Luis. Ook in het fietsen kwam er geen afscheiding en dus zou het lopen de ultieme beslissing brengen. Marten ging lang mee in het spoor van de drie Fransen, maar in de slotmeters bleek de blauwe armada te snel. Dorian Coninx won de spurt van Vincent Luis. Leo Bergere werd op 3 seconden derde en Marten Van Riel liep op 8 seconden alweer als vierde over de streep.