Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Einde seizoen voor Jelle Geens na gebroken pols bij val in WTCS triatlon van Montreal
Jelle Geens grijpt naar zijn pijnlijke pols na de finish in Montreal (foto: World Triathlon/Wagner Araujo)
Nieuws

Einde seizoen voor Jelle Geens na gebroken pols bij val in WTCS triatlon van Montreal

2021 is een jaar om snel te vergeten voor de Belgische toptriatleet Jelle Geens, want zaterdagavond Belgische tijd kwam zijn seizoen vroegtijdig ten einde na een valpartij in het looponderdeel van de tweede finale van de World Triathlon Championship Series in Montreal. In het bijzondere eliminator format vielen er bij de 30 deelnemers in drie finales steeds 10 atleten af. In de tweede finale leek Jelle goed op weg om zich bij de eerste 10 te plaatsen voor de absolute finale, maar dan sloeg het noodlot toe. Hij brak zijn pols bij een valpartij in het lopen. Hij bereikte de finish nog wel als 14de, maar zal zijn goede klassement in het WK in de Grand Final van Edmonton niet kunnen verdedigen.

Jelle Geens was met een stevige focus aan de supersprint-triatlons van Montreal begonnen, in de stad waar hij in 2019 als eerste Belg ooit uit een WTCS-triatlon won. In de qualifiers op vrijdag plaatste hij zich vlot voor de finales op zaterdag. In de eerste finale zwom hij sterk, kwam een paar plaatsen achter Marten Van Riel uit het water en plaatste zich comfortabel in een ruime kopgroep. Met net geen 20 atleten liepen ze samen over de streep, goed voor kwalificatie voor de tweede finale.

In die tweede finale viel een gaatje achter vijf koplopers. In het achtervolgende groepje hoorde Jelle bij de snellere lopers en een plaats bij de eerste 10 lag voor het grijpen. Maar in één van de scherpe bochtjes op het loopparcours werd Jelle gehinderd door een Duitse triatleet voor hem waardoor hij ten val kwam en daarbij zijn pols blesseerde. Jelle probeerde nog door te zetten, maar meer dan een 14de plaats zat er niet meer in. Achteraf trok Jelle meteen naar het ziekenhuis en daar was het verdict heel hard: een gebroken pols en meteen ook einde van het seizoen. Dus geen Grand Final in Edmonton volgende week, nog een wedstrijd waarop hij zijn zinnen had gezet.

2021 snel vergeten

Nadat Covid-19 het begin van het seizoen nog in zijn greep hield en er weinig wedstrijden kwamen, pakte Jelle nog wel een heel mooie tweede plaats in de WTCS race van Yokohama. Met de Belgian Hammers won hij de olympische kwalificatie voor de Mixed Team Relay in Lissabon. Maar dan sloeg het noodlot toe. In de laatste weken van de voorbereidingen op de Olympische Spelen testte hij positief op Covid-19 en zo miste hij de individuele triatlon in Tokio. Hij werd nog wel vijfde met de Belgian Hammers in de Mixed Team Relay en staat momenteel 13de in de WK-ranking. Maar toch zal 2021 een jaar zijn dat hij snel zal willen vergeten