Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Xenia Luxem net naast podium in Embrunman, Sven Van Luyck debuteert in top-10
Xenia Luxem heeft het naar haar zin op de klimmetjes in de Embrunman (foto: Rudy Luxem RR)
Nieuws

Xenia Luxem net naast podium in Embrunman, Sven Van Luyck debuteert in top-10

De Belgische triatleten Xenia Luxem en Sven Van Luyck hebben een sterke prestatie neergezet in de Embrunman, één van de zwaarste volledige triatlons ter wereld. De Franse winnaar Leon Chevalier zette met 9u28’18 een nieuw parcoursrecord neer, wat al genoeg zegt over het zware parcours van deze Franse triatlonklassieker. Xenia Luxem fietste een hele tijd in tweede positie achter de ongenaakbare winnares Carrie Lester. Uiteindelijk werd het een knappe vierde plaats voor de ex-Belgische kampioene halve triatlon. Sven Van Luyck debuteerde zondag op de volledige afstand en met een zesde plaats mocht hij spreken van een meer dan geslaagde eerste keer.

Xenia Luxem lange tijd in tweede positie

Met een tijd van 53’49 lag de Australische pro-atlete Carrie Lester eigenlijk al na het eerste onderdeel ruimschoots voor op haar concurrentes. Pas meer dan vijf minuten na Lester zette de Hongaarse Gabriella Zelinka voet aan wal. Halverwege het fietsen genoot Lester ruim vijftien minuten voorsprong op de tweede dame: de Belgische Xenia Luxem. Bij aanvang van het lopen was deze buffer opgelopen tot ongeveer 25 minuten en dat maakte dat Lester haar positie alleen nog hoefde te handhaven tijdens de marathon.

Op de marathon breidde Lester haar voorsprong nog eens uit met ongeveer een kwartier en met een marathontijd van 3u21’38 liep ze naar een verdiende overwinning in 11u06’23. Zelinka leek de tweede plaats te pakken op 39’08, maar age grouper Marion Sicot bleek nog net iets sneller in 11u44’46. Xenia Luxem kreeg het nog zwaar in de lastige marathon maar kwam alsnog als derde pro over de streep, goed voor een vierde plaats in 12u30’08.

Zesde plaats voor Sven Van Luyck

Sterk debuut op de volledige afstand van Sven Van Luyck in de Embrunman (foto: Embrunman/Activ’Images)

Bij de mannen was William Menneson, winnaar in 2019, de grote favoriet, maar op de Col d’Izoard moest hij de verrassende Leon Chevalier laten gaan. Die fietste een paar minuten weg van de andere favorieten en begon met een marge van acht minuten op Etienne Diemunsch aan de marathon. Menneson zakte helemaal terug en zou pas 15de worden. Ondertussen begon Sven Van Luyck aan een mooie remonte. Na een sterk fietsnummer liep hij naar de zesde plaats in 9u48’55. In 2019 zou dat goed geweest zijn voor een tweede plaats, nu kregen we snelle(re) tijden. Chevalier pakte de overwinning in een nieuw parcoursrecord van 9u28’18. Etienne Diemunsch werd op bijna 10 minuten tweede in 9u38’07. De Kroaat Andrej Vistica pakte de derde plaats in 9u38’27.

Oud-wielerprof op 52ste plaats

Francois Reding werd 31ste in 11u12’04. Aurelien Lefevre pakte de 46ste plaats in 11u39’22 en op een 52ste plaats kregen we de vroegere Belgische wielerprof Nico Sijmens, die de laatste jaren wel meer triatlons en duatlons doet, zoals onder andere de Hel van Kasterlee. Nico kwam na 11u50’18 over de streep.

Uitslagen Embrunman 2021