Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Steeds meer Belgische triatleten gekwalificeerd voor Ironman Hawaii, maar kan WK in Kona doorgaan?
Het WK Ironman in Hawaii in oktober 2019 in Kona (foto: 3athlon.be/Peter Croes)
Hawaii

Steeds meer Belgische triatleten gekwalificeerd voor Ironman Hawaii, maar kan WK in Kona doorgaan?

Op 6 augustus waren al 35 Belgische triatleten gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap Ironman in Hawaii en de afgelopen twee weken pakten nog redelijk wat Belgen hun slot voor Kona. De voorbije dagen kregen we van die atleten heel wat vragen binnen. Hoe groot is de kans dat het WK Ironman door kan gaan? En hoe zit het met de reisbeperkingen voor de Verenigde Staten? Wij hebben geen glazen bol en dus probeerden we het even na te vragen bij Ironman zelf, maar die schuiven de verantwoordelijkheid door naar de atleet. Wie niet zeker is dat hij kan afreizen, kan beter geen slot nemen volgens Ironman. Wat wel al duidelijk is: de Covid-19 situatie ziet er in Hawaii de laatste dagen steeds slechter uit, met het hoogst aantal besmettingen sinds de uitbraak van de pandemie…

Meer dan 650 besmettingen per dag in Hawaii

De laatste 7 dagen kende Hawaii gemiddeld meer dan 650 positieve gevallen per dag, het hoogste aantal sinds de uitbraak van de Covid-19 pandemie. Dat is vooral te wijten aan de oprukkende delta-variant. Die zorgt bovendien voor een nieuwe piek in ziekenhuisopnames, wat nu opnieuw op het hoogste niveau van september 2020 ligt. De gouverneur van Hawaii wil voorlopig nog geen strikte lockdown opleggen, maar plaatselijk worden er wel extra maatregelen genomen en zijn mondmaskers opnieuw opvallend aanwezig in het straatbeeld. In Hawaii is zo’n 60% van de bevolking volledig gevaccineerd.

Europeanen uit de 26 Schengen-landen, waaronder dus België, en het Verenigd Koninkrijk en Ierland mogen voorlopig nog steeds niet afreizen naar de Verenigde Staten, met een paar uitzonderingen voor mensen die voor beroepsdoeleinden of voor het ‘nationale belang’ naar de States moeten reizen. Ook professionele sporters zoals Bart Aernouts en Pieter Heemeryck krijgen een uitzondering om naar de VS te reizen, al zullen ook zij rekening moeten houden met een aantal maatregels. Voor de age group triatleten die gekwalificeerd zijn, is het voorlopig koffiedik kijken. Ironman is bovendien erg karig met informatie en blijft ondertussen kwistig kwalificatieslots uitdelen, zonder enige garantie op terugbetaling of mogelijkheid om naar 2022 door te schuiven.

“Accepteer alleen slot als je zeker kan reizen”

Wij contacteerden Stefan Jaeger van Ironman EMEA (Europa, Midden-Oosten en Azië) en kregen van hem een standpunt dat de verantwoordelijkheid naar de atleten doorschuift: “Ironman EMEA is zich bewust van de huidige regelgeving die veel atleten de kans ontneemt om naar de Verenigde Staten te reizen. In het licht van deze maatregels raadt Ironman EMEA de triatleten ten stelligste aan om alleen een slot te accepteren voor het WK in Kona, Hawaii als ze zeker zijn dat ze naar de Verenigde Staten kunnen reizen onder de huidige maatregels.”

“Triatleten die hun slot voor het WK Ironman in 2021 hebben geaccepteerd en geweigerd worden om de Verenigde Staten binnen te komen wegens de reisbeperkingen, vragen we om te mailen naar kona@ironman.com voor meer informatie,” aldus Stefan Jaeger.

Twee weken in Turkije verblijven

Ondertussen klinkt de roep in Europa steeds luider, ook op het niveau van de Europese overheid, dat de Verenigde Staten de grenzen opnieuw zouden moeten openen voor Europese reizigers omdat in juni Europa besloot om de grenzen ook open te stellen voor Amerikaanse reizigers. Duitsland is op dit moment overigens het eerste land dat specifieke maatregelen gaat treffen voor reizigers uit de Verenigde Staten door de oprukkende delta-variant in de VS.

Een official van het Witte Huis verklaarde vorige week nog dat als er versoepelingen komen in het reizen vanuit Europa naar de VS, dat dit alleen zou gelden voor wie al dubbel gevaccineerd is. Voor wie als gekwalificeerde triatleet toch in Kona wil geraken, is er voorlopig nog 1 optie: twee weken voor de afreis naar de States verblijven in een land buiten de Schengen-zone en Groot-Brittanië. In de New York Times lazen we dat Turkije momenteel een populair transit-land is voor Europeanen die toch naar de USA willen doorreizen…

Doorschuiven naar 2023, 2024 of 2025

Ook het Duitse Tri-Mag stelde zich dezelfde vraag en bracht zondag het nieuws dat een aantal Duitse triatleten een email van de internationale Ironman organisatie hebben gekregen om hun deelname door te schuiven naar 2023, 2024 of 2025. Voor de editie van 2022 zijn al heel wat slots uitgedeeld en daar komen er de komende weken nog een groot aantal bij. Het volledige artikel kan je lezen op de website van Tri-Mag.

35 Belgische triatleten gekwalificeerd (status 6 augustus)

Op de laatste update van de officiële deelnemerslijst, op 6 augustus, staan er 35 gekwalificeerde en ingeschreven Belgische triatleten. Daar komen er nog heel wat bij, want de laatste weken waren de Ironman triatlons van Talinn, Finland en Frankfurt goed voor nog heel wat Belgische Kona-slots, met onder andere Charlotte Mensaert, Jurgen Vercarre, Stijn Noens, Koen Janssen, Nicky Detry, Olivier Lange, Yannick Antoine, Christophe Vancoillie, Filip Sheridan, Cedric Callebaut, Stefaan Devliegher en natuurlijk Pieter Heemeryck.

VoornaamNaamAG
DanekAerdenM45
TimBaelusM35
BenoitThirotM40
LukasBosmansM30
TimBrydenbachM35
BenoitChevalierM35
PieterClaessenM40
JeromeClaeysM50
DieterComhairM20
TomDe BruynM35
BrunoDe DeckerM50
KjelDe HertogM30
JanDe MaesschalckM50
MarcDe RenM55
SylvainDenisM35
RudyDepretM45
AntoineDidierM25
LanderDirckenM35
StevenGailliaertM55
PatrickGilisM50
GillesSamynM70
MarkKnaepsM60
LiesbethLeysenF45
ChristianMeuserM65
LaurentNobelsM35
NicolasSapiehaM35
OphelieSaussusF20
AlainSchutjesM45
HelgaSibickF40
KlaasTaeckeM30
Luk TijsmansM50
StevenVanbergenM50
WernerVerheyenM50
JoZwaenepoelM35
BartAernoutsMPRO