Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Stenn Goetstouwers en Katrien Verstuyft Belgische kampioenen halve triatlon in Menen
Stenn Goetstouwers pakt Belgische titel halve triatlon in Menen (foto: 3athlon.be/Filip Lanszweert)
Nieuws

Stenn Goetstouwers en Katrien Verstuyft Belgische kampioenen halve triatlon in Menen

Stenn Goetstouwers en Katrien Verstuyft zijn de nieuwe Belgische kampioenen halve triatlon na een pittige wedstrijd in Menen, waar Stenn eerst moest afrekenen met titelverdediger Pieter Heemeryck en nadien een opzettende Sybren Baelde moest afhouden. De Tank van Wuustwezel had nog een versnelling in de benen en snelde naar zijn eerste Belgische titel ooit. Katrien Verstuyft moest in de achtervolging op Jolien Vermeylen maar draaide rond halfweg wedstrijd de rollen om en liep uiteindelijk naar een dominante zege.

Katrien Verstuyft domineert

Vorig jaar won Katrien al de vrouwenrace in de afscheidstriatlon van Frederik Van Lierde. Fre stond nu zelf langs de kant als organisator en zorgde samen met Henk, Ruben en een uitgebreid team vrijwilligers voor een toporganisatie. Bij de vrouwen nam Jolien Vermeylen in de 1900 meter zwemmen een mooie voorsprong, met Linde Herreman op een minuut, Amber Rombaut op anderhalve minuut en een mooi achtervolgend groepje met Katrien Verstuyft en Alexandra Tondeur op iets meer dan twee minuten.

Katrien Verstuyft kampioene halve triatlon in Menen (foto: 3athlon.be/Filip Lanszweert)

In de eerste van drie ronden fietsen viel Alexandra Tondeur letterlijk weg. Ze kwam hard ten val, maar uitgezonderd een kapotte helm, een fiets in de kreukels en een rechterkant onder de schaafwonden leek het allemaal mee te vallen. Maar het betekende meteen wel einde wedstrijd voor Alexandra The Great. Katrien Verstuyft was dan samen met de Duitse Lisanne Naumann al opgerukt tot op minder dan een minuut van Vermeylen. Een ronde later waren de rollen omgedraaid en liep Katrien vlot uit op Jolien. Met ruime voorsprong begon de tweevoudige olympiër aan de halve marathon. Ook daarin hield ze goed stand om na 4u21’31 haar Belgische titel op de halve afstand te heroveren. Het zilver was voor Jolien Vermeylen die op 5’14 tweede werd. De Duitse Naumann werd derde in 4u29’57. Karlien Claus werd vierde en mocht met brons mee op het BK-podium. Valerie Van Hauwaert, Belgisch kampioene bij de masters, werd vijfde, en Amber Rombaut, kampioene bij de U23, pakte de zesde plaats.

Pieter Heemeryck valt letterlijk weg

Bij de mannen kregen we in het zwemmen een kopgroep van zes met een aantal favorieten zoals Pieter Heemeryck al meteen voorin. Stenn Goetstouwers moest in de achtervolging, want eens op de fiets draaiden Pieter Heemeryck en Adam Lambrechts het gashendel volledig open. In de achtervolging bleven alleen Stenn Goetstouwers, Pamphiel Pareyn en Sven Vandenbroucke over, die op 2’25 wisselden. In de eerste loopronde kwam Pieter Heemeryck ten val, gelukkig zonder veel erg, maar na zijn knappe vierde plaats in de Ironman van Frankfurt een week geleden, blokkeerden de benen helemaal en hij stapte even later uit de race.

Wie dacht dat daarmee de spanning uit de wedstrijd was, had het mis, want bij het ingaan van de slotronde werd Sybren Baelde vooruitgestuwd door het enthousiaste thuispubliek. Het jonge talent van het Oilservice team naderde zelfs tot op 15 seconden van leider Stenn Goetstouwers. Maar de triatleet van het Athletes For Hope team van Marc Herremans had nog een cartouche over. Stenn zette een definitieve versnelling in en liep naar zijn allereerste Belgische titel ooit. De Tank van Wuustwezel werd Belgisch kampioen in 3u48’05. Sybren Baelde pakte het zilver in 3u49’21. Het brons ging naar papa Pamphiel Pareyn, die twee dagen voor de race papa werd van een dochtertje, en zijn geluk aan de finish niet opkon. Vincent Vande Walle werd knap vierde voor een sterke Tim Van Hamme.