Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgische triatlete wint Ironman Kopenhagen, Ineos-prof Cam Wurf klopt Lionel Sanders in toptijd
Een blije Jolien Lewyllie tussen de andere 'Copenhammers' Lore en Hanne in (foto: Jolien Lewyllie RR)
Nieuws

Belgische triatlete wint Ironman Kopenhagen, Ineos-prof Cam Wurf klopt Lionel Sanders in toptijd

De Belgische triatlete Jolien Lewyllie heeft zondag de Ironman van Kopenhagen gewonnen, haar tweede Ironman overwinning nadat ze in 2017 ook al de Ironman van Kalmar won. En ook al was het een age group only race, met een finishtijd van 9u28’30 zette ze een fantastische prestatie neer. Lore Vanclooster mocht mee op het podium. Bij de mannen pakte Cam Wurf, na een druk wielerseizoen met Ineos, nog eens hard uit. In een toptijd van 7u46’06 bleef hij na een indrukwekkende marathon (en 180 km fietsen in 4u03!) nog 3 minuten voor op Lionel Sanders.

Cam Wurf verpulvert parcoursrecord

Cameron Wurf had een topdag in Kopenhagen, al duurde het ruim 100 km voor hij de ontketende Duitser Lukasz Wojt bij kon benen op de fiets. Wojt had 44 minuten gezwommen op de 3,8 km en pakte meer dan twee minuten op favorieten als Wurf en Svensson. Lionel Sanders verloor meer dan vijf minuten en moest zoals wel vaker in de achtervolging. Cam Wurf hield het tempo hoog in de 180 km fietsen en na 4u03 mocht hij de fiets weghangen met een mooie bonus van zes minuten op Wojt, zeven op Svensson en nog wat meer op de groep met Sanders.

The Colonel kwam nog een heel stuk dichterbij in de afsluitende marathon maar ook Cam Wurf liep sterk. Met een straffe marathontijd van 2u49’37 bleef hij uit de greep van de Canadees en liep hij ook nog eens naar een nieuw parcoursrecord in 7u46’06. Sanders liep 2u43’40 op de marathon en werd daarmee tweede op 3’18 van Wurf. Omdat de Ineos-wielerprof zijn ticket voor Kona al op zak had, was Lionel Sanders meteen ook zeker van kwalificatie voor het WK Ironman in februari 2022. De verrassende Fin Henrik Goesch pakte de derde plaats in 7u52’10. Maar liefst zeven triatleten finishten onder de grens van de acht uur. Er deden geen Belgische pro’s mee in Kopenhagen.

Copenhammers Jolien en Lore met 2 op podium

Lore Vanclooster (l) en Jolien Lewyllie (r) met tussen hen in Hanne Vanclooster (foto: Jolien Lewyllie RR)

De Ironman Copenhagen was alleen bij de mannen een pro-race. Bij de vrouwen kregen we alleen age groupers, met voorin dus onze ‘Copenhammers’, de nieuwe nickname van drie van de vroegere zes Kalgirls die het toen ook al goed deden in de Ironman Kalmar in 2017. Ook toen won Jolien Lewyllie en dus plaatste ze zich zondag in Denemarken in hetzelfde rijtje als Sofie Goos en Tine Deckers, de twee andere Belgische triatletes die, weliswaar op profniveau, meer dan 1 Ironman-overwinning behaalden. Voor Lore Vanclooster werd het net zoals in Kalmar destijds ook opnieuw een podiumplaats.

Jolien ging na 55’03 zwemmen meteen aan de leiding. Ze hield de koppositie vast in de 180 km fietsen en ook in de marathon hield ze de concurrentie op ruim 10 minuten. Lore Vanclooster volgde al die tijd in derde positie en kreeg zelfs zicht op de tweede plaats toen ze inliep op de Zweedse Natalie Rec. Maar het gevaar kwam nog vanuit de achtergrond, met de Deense Laura Kjaer die op en over Vanclooster ging. In de tweede helft van de marathon kwam de Deense nog iets dichterbij Jolien Lewyllie, maar ze moest uiteindelijk toch bijna zeven minuten toegeven op de Belgische. Jolien Lewyllie won haar tweede Ironman in een sterke tijd van 9u28’30. Kjaer werd in 9u35’30 tweede en Lore Vanclooster werd heel knap derde in 9u39’56.

Laurens De Smet wint age group

Het feestje was compleet toen mede-Copenhammer Lotte De Vet als 17de binnenliep en een vijfde plaats pakte in haar leeftijdscategorie. Niet zo ver achter haar kwam Hanne Vanclooster, de jongere zus van Lore en ook ‘Copenhammer’, als 7de bij de F25 binnen. Jolien Lewyllie en Lore Vanclooster werd en 1 en 2 in de F30 categorie. Bij de mannen ging de age group zege naar de Noor Wermskog in 8u29’16. Laurens De Smet was de eerste Belg met een mooie achtste plaats in 8u46’00, goed voor de overwinning in de M30 categorie. In dezelfde reeks pakte Simon van Langenhove de derde plaats in 8u53’42. Bij de M35 werd Jerome Marechal tweede en pakte Guillaume Montoisy de vijfde plaats en Mike Ley werd zesde bij de M40 en hij pakte ook meteen zijn slot voor Hawaii, weliswaar in februari 2022, wat blijkbaar nogal wat atleten ervan weerhield om ter plaatse hun slot te valideren. Onder andere Thijs Verbruggen, 12de bij de M40, was 1 van de Belgen die voor zekerheid koos en het slot voor februari 2022 liet gaan…

Triatlon Vlaanderen-voorzitter is een Ironman, na 15 uur

3VL-voorzitter Michaël Schouwaerts wordt aan de finish opgewacht door zijn dochtertje (foto: Nathaly Geysen RR)

Bart Thijs, lid van de Raad Van Bestuur bij Triatlon Vlaanderen werd zevende bij de M50 en moedigde onderweg zijn voorzitter aan. Want één van de bijzonderste prestaties van de dag was toch de finish van 3VL-voorzitter en Sportoase-directeur Michaël Schouwaerts. We zien het nog niet elke voorzitter van een sportfederatie doen, maar Michaël mag zich vanaf nu een Ironman noemen, na een zware wedstrijd van 15u17’37. Na twee derde wedstrijd kreeg hij last van een oude blessure in de nek en de schouders en vanaf dan werd het een pijnlijke race, maar de vreugde op de rode loper naar de finish maakte veel goed, net zoals alle “Komaan, voorzitter” aanmoedigingen die hij kreeg van Belgische atleten. Wij zijn bijzonder trots op onze voorzitter, die naast alle bezigheden voor Triatlon Vlaanderen, het dagelijks runnen van alle Sportoase vestigingen (met de nieuwste Sportoase Groot Schijn in Deurne die bijna volledig af is) en een mooi gezinnetje met twee kids toch een volledige Ironman in moeilijke omstandigheden tot een goed einde bracht en zo een inspiratie is voor veel atleten. Ook een dikke proficiat aan alle Belgen die in Kopenhagen, Vichy en de voorbije weken in onder andere Finland, Talinn en Lanzarote de finish haalden. Ze zijn met veel, wat er nog maar eens op wijst hoe populair de triatlonsport tegenwoordig is!