Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Marten Van Riel vice-wereldkampioen na ‘alles of niets’ race in Grand Final in Edmonton
Hét beeld van de Grand Final in Edmonton: Marten Van Riel speelt alles of niets in de kopgroep van 3 met Devay en Luis (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Marten Van Riel vice-wereldkampioen na ‘alles of niets’ race in Grand Final in Edmonton

De Belgische toptriatleet Marten Van Riel is vice-wereldkampioen triatlon na een spectaculaire Grand Final in Edmonton. Marten koos voor de aanval, samen met meervoudig wereldkampioen Vincent Luis en Mark Devay, maar ondanks sterk afstoppingswerk van landgenloot Noah Servais, kwam de groep met olympisch kampioen Kristian Blummenfelt nog terug tot op 10 seconden. In het lopen stemde de Noor zijn wedstrijd af op Van Riel. Na olympisch goud pakte Blummenfelt nu ook de wereldtitel, met Marten Van Riel als een hele mooie tweede op het allerhoogste internationale niveau.

Vincent Luis maakte de race superhard in de 1.500 meter zwemmen. Door de hoge watertemperatuur was het gebruik van wetsuits verboden en dan zijn de betere zwemmers in het voordeel. Luis en de Hongaar Mark Devay pakten een klein gaatje. Marten Van Riel had dat goed in de gaten en zwom het gat dicht. Met zijn drie kwamen ze als eersten uit het water en op de fiets gingen ze er met zijn drie stevig vandoor, met heel veel kopbeurten van onze landgenoot.

Kristian Blummenfelt volgde in een achtervolgende groep, met daarin een opvallende rol voor de overige Fransen Dorian Coninx en Leo Bergere die ondanks hun kopman vooraan in de wedstrijd vlot meewerkten met de Noor. Noah Servais plaatste zich regelmatig in tweede positie om af te stoppen, maar ook hij kon niet vermijden dat het gat nooit groter werd dan 30 seconden. Noah zou overigens knap 18de worden. In de slotfase werd het verschil zelfs beperkt tot een tiental seconden. De groep met WK-leider Alex Yee verloor wel ruim anderhalve minuut, waardoor Marten al 1 concurrent minder had voor de wereldtitel.

Fantastische tweede plaats

In het lopen ging Marten vlot mee in het spoor van de Zwitser Adrien Briffod in een kopgroep van acht triatleten. Blummenfelt volgde Van Riel als zijn schaduw. Marten moest drie plaatsen beter doen dan de Noor om alsnog wereldkampioen te worden. Blummenfelt dunde met 2 versnellingen de kopgroep uit tot vier atleten. Van Riel bleef mooi meegaan, al kostte het duidelijk moeite. Met drie gingen ze naar de eindspurt: Kristian Blummenfelt, Marten Van Riel en Leo Bergere. In de eindspurt was de Noor net iets te sterk maar Marten pakte eindelijk zijn zo verhoopte podiumplaats op een zucht van Blummenfelt. Zilver dus in Edmonton voor Marten en ook zilver in de eindstand van het WK, een fantastische prestatie. Leo Bergere werd derde. WK-leider Alex Yee kwam pas als 11de over de streep en duikelde van het podium van de WK-eindstand.