Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Recordtijden in ingekorte Challenge Roth voor Patrick Lange en Anne Haug
Patrick Lange wint de Challenge Roth in een recordtijd (foto: Challenge Family)
Nieuws

Recordtijden in ingekorte Challenge Roth voor Patrick Lange en Anne Haug

In de Challenge Roth, de grootste volledige triatlon van Europa, hadden we al een paar keer recordtijden maar de 7u17 van Patrick Lange en de 7u53 van Anne Haug spraken toch wel echt tot de verbeelding, al zal het voor beiden wel zuur geweest zijn dat het fietsparcours door wegwerkzaamheden werd ingekort tot 170 km en er dus helaas geen sprake is van een nieuw wereldrecord. Patrick Lange had overigens een serieuze klant aan een sterke Ruben Zepuntke. De ex-wielerprof ging na het fietsen ruim aan de leiding. Anne Haug finishte met meer dan een straat voorsprong op Laura Sidall.

Ingekort tot 170 km fietsen

Het was niet alleen dat Patrick Lange en Anne Haug – beiden ooit Wereldkampioen, in het geval van Haug zelfs regerend – vandaag Challenge Roth op hun naam schreven en daarmee Europees Kampioen Long Distance werden; ze deden dat ook nog eens met een enorme overmacht én met haast jaloersmakende recordtijden. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat het fietsparcours – vanwege vooraf aangekondigde wegversperringen – 170 kilometer was en dus iets te kort, maar het maakte de tijden niet minder indrukwekkend.

Anne Haug onder de 8 uur

Anne Haug finishte bijvoorbeeld na 7:53:48 uur, ongeveer 25 minuten sneller dan de wereldbesttijd die nog altijd op naam van de Britse Chrissie Wellington staat (8:18:13). Als je de tijd van Haug zou doorrekenen met tien kilometer extra fietsen, zou ze zeer waarschijnlijk ook nog ruim onder die tijd zijn gefinisht. “Ik had een perfecte dag en ik wilde hier per se goed zijn”, sprak ze onder andere na afloop. “Het is heel speciaal om weer ‘in eigen huis’ te racen.” Zie hieronder de volledige reactie van Haug.

Heel spannend was de vrouwenrace niet eens, zeker niet nadat Haug de leiding al vroeg tijdens het fietsen had overgenomen en haar voorsprong alleen maar groter zag worden. Daarachter was het echter wel enorm spannend om de overige medailles. Die strijd werd uiteindelijk beslecht in het voordeel van Laura Siddal, die met een tijd van 8:25:24 in de slotfase nog naar het zilver liep en dus tweede werd. De Britse Fenella Langridge, die lang op dat zilver leek af te koersen, werd derde in een tijd van 8:27:04 uur. Iets meer dan een minuutje had ze uiteindelijk over op de vierde dame, Chloe Lane.

Lange voor verrassende Hentschel

Ook in de mannenrace werd er sneller dan ooit geracet, want Lange finishte in een tijd van 7:19:19 uur. Ook bij die tijd mag worden opgemerkt dat het fietsonderdeel dus iets te kort was, maar óók hier geldt dat je doorgerekend nog steeds op een haast buitenaardste finishtijd uitkomt. In de mannenrace werd de strijd tijdens het lopen beslist: Lange liep vrijwel direct tijdens de marathon naar de leiding – die hij overnam van Ruben Zepuntke, die vrijwel het gehele fietsonderdeel solo domineerde – en die gaf hij nergens meer uit handen.

Achter Lange was het Nils Frommhold die heel snel op een tweede positie kwam te lopen en die ook niet meer uit handen gaf. Daar moest hij nog wel keihard voor knokken, want achter hem was het de Duitse Felix Hentschel, een toch wel iets onbekendere atleet, die bezig was aan een fenomenale run en uiteindelijk 2:35 uur klokte, een nieuw looprecord in Roth. Dankzij die looptijd passeerde hij verschillende mannen en kwam hij met een totaaltijd van 7:31:12 uur uiteindelijk op een derde plaats terecht. Ongeveer 45 seconden daarvoor had Frommhold het zilver opgeëist.

Ook Pieter Heemeryck was van de partij in Roth. HIj werd 28ste overall in een mooie tijd van 8u20’47 en finishte in een spurtje vlak achter Ruben Zepuntke en vlak voor Nick Kastelein, beide ex-wielrenners. Er gingen uiteindelijk overigens 13 triatleten onder de 8 uur.