Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgisch kampioen voor eigen volk – Jojo Wayaffe en Jolien Vermeylen winnen in Hofstade
Jonathan "Jojo" Wayaffe Belgisch kampioen. (foto: 3athlon.be/Tom Verelst)
Nieuws

Belgisch kampioen voor eigen volk – Jojo Wayaffe en Jolien Vermeylen winnen in Hofstade

Een spannend BK is wat we zaterdag in Hofstade voorgeschoteld kregen. Zowel bij de dames als bij de heren kwamen de kopgroepen samen tijdens het fietsen en werd het lopen gekruid door aanvallen van de meet af aan. Op het einde van de rit trokken Jolien Vermeylen (ATRIAC) en Jonathan “Jojo” Wayaffe (SP&O) aan het langste eind.

Van vier naar twintig

Bij de heren werd een eerste schifting gemaakt tijdens het zwemmen. De koplopers Peter Denteneer (TriGT), Tuur Lemmens (TDL-Forsite), Joris Basslé (SMO-Scott) en Tom Suetens (ATRIAC) gingen met een halve minuut voorsprong op een twintigtal achtervolgers de fiets op. Gedurende één van de vier fietsrondes wisten ze de voorsprong te behouden, maar tijdens de tweede ronde kwam alles samen tot een kopgroep van 23 man.

De groep bleef samen tot aan het lopen, wat gesierd werd door een vroege aanval van Peter Denteneer. De aanval werd in de kiem gesmoord en halfweg koers lag Jonathan Wayaffe op koers naar goud. Hij zou deze positie niet meer afgeven. Ian Pennekamp (KTT) werd tweede, Thomas Guilmot (KTT) derde.

Gezien de Nederlandse nationaliteit van Ian Pennekamp werd het BK podium vervolledigd door Alexis Krug (ATRIAC).

Foto: 3athlon.be/Tom Verelst

Lopen op de rekker

Bij de dames kregen we een gelijkaardig scenario voorgeschoteld, ware het met kleinere getallen. Na het zwemmen kreeg een kopgroep van drie de leiding in het fietsen: Jolien Vermeylen, Charlotte Deldaele (ITC) en Katrien Maes (ITC). De dichtste achtervolgers Britt Heirman (ATRIAC) en Hannelore “Hannie” Willen (NLT) volgden op een minuut.

Met drie tegen twee kan je denken dat het in kannen en kruiken zou zijn op de fiets, maar bij het ingaan van de laatste ronde was de voorsprong geslonken naar 15 seconden. De laatste rond bracht tenslotte de samensmelting. Vijf dames in de running voor de titel en de medailles.

De initiële kopgroep kon redelijk snel een gat slagen met de achtervolgers, maar daar stopte de aanvallen niet. Jolien Vermeylen plaatste halfweg een versnelling, enkel Katrien Maes kon hierop een antwoord bieden. Bij het ingaan van de laatste ronde herhaalde het scenario zich, helaas voor Katrien moest ditmaal het antwoord uitblijven.

Jolien Vermeylen mag zichzelf dit jaar Belgisch kampioene noemen, Katrien Maes werd tweede en Charlotte Deldaele derde.

Foto: 3athlon.be/Tom Verelst