Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Recordtijden in Almere, wereldtitels voor Kristian Hogenhaug en Sarissa De Vries
Kristian Hogenhaug wereldkampioen long distance in Almere (foto: World Triathlon/Ben Lumley)
Nieuws

Recordtijden in Almere, wereldtitels voor Kristian Hogenhaug en Sarissa De Vries

De Deense triatleet Kristian Hogenhaug en de Nederlandse triatlete Sarissa De Vries zijn de nieuwe World Triathlon wereldkampioenen op de volledige triatlon na spectaculaire overwinningen in recordtijden. Kristian Hogenhaug verpulverde het parcoursrecord en bleef zelfs niet ver uit de buurt van het wereldrecord. Met een indrukwekkende tijd van 7u36’46 na alweer een straffe 180 km fietsen werd hij de verdiende wereldkampioen. Sarissa De Vries zette de snelste Nederlandse tijd ooit neer op de volledige afstand en pakte goud voor eigen volk, als opvolgster voor onze Alexandra Tondeur. Bij de pro’s stonden er helaas helemaal geen Belgen aan de start.

Hogenhaug wereldkampioen in 7u36

Kristian Hogenhaug staat bekend als één van de betere fietsers onder de internationale toptriatleten. HIj was vooraf genoemd als absolute topfavoriet op het vlakke parcours van de Challenge Almere-Amsterdam. Maar hij kreeg nog een stevige brok aan de Zweed Jesper Svensson, die tot 30 km nog flink bleef aanklampen. Het goud ging na een supersnelle 7u36’46 naar Hogenhaug. De Zweed Svensson pakte 1’40 later het zilver. Ook de Braziliaan Reinaldo Colucci dook stevig onder de 8 uur en pakte het brons op 7’30 van Hogenhaug. Evert Scheltinga pakte voor eigen volk de vierde plaats in een nieuwe Nederlandse recordtijd op de volledige afstand.

Sarissa De Vries pakt goud in 8u32

Bij de vrouwen kregen we een erg spannende strijd met de Nederlandse Sarissa De Vries en de Deense Michelle Vesterby in een hoofdrol. De Vries ging in het fietsen aan de leiding, hield die koppositie alleen tegen de achtervolgsters vast en wisselde met voorsprong na een nieuw parcoursrecord in het fietsen in Almere. Ze legde de 180 km fietsen af in 4u32. Maar Vesterby dook daar even later nog bijna twee minuten onder. De Deense mocht na 4u30 de fiets neerzetten in de wisselzone.

In de marathon bleef Sarissa De Vries een mooi tempo aanhouden, maar achter haar begon de Franse Manon Genet flink tijd goed te makjen. De Vries nam de ITU long distance wereldtitel over van onze landgenote Alexandra Tondeur. Met een finish in 8u32’04. won ze overtuigend in een nieuw Nederlands record op de volledige afstand. Manon Genet pakte 2’20 later het zilver en 6’49 achter De Vries was het brons van Michelle Vesterby.

Geen Belgische pro’s op het WK

In een periode met veel 70.3 en volledige Ironmans en vorige week nog The Championship en volgend weekend het WK 70.3 Ironman in St-George kreeg de Challenge Almere-Amsterdam toch een mooi deelnemersveld bij elkaar, al ontbraken bij de pro’s jammer genoeg de Belgen. Hoog tijd voor een heropwaardering van deze mooie full distance triatlon bij onze landgenoten, want met onder andere Gerrit Schellens is er toch een heel sterke Belgische link met Almere. Over de Belgische age groupers op het WK in Almere brengen we later deze week nog een overzicht…