Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Topdebuut op volledige triatlon voor Bram Van der Plas met winst Ironlakes in nieuw parcoursrecord
Bram Van der Plas op het podium van de Ironlakes tussen Antoine Didier en Hans Van den Buverie (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Topdebuut op volledige triatlon voor Bram Van der Plas met winst Ironlakes in nieuw parcoursrecord

Bram Van der Plas, triatleet bij het 3MD-team van Dendermonde, heeft een droomdebuut gemaakt op de volledige triatlon met een indrukwekkende overwinning in de Ironlakes, waarbij hij het parcoursrecord van Hans Van den Buverie van 2019 verpulverde. Met 8u31’55 in zijn allereerste full distance werd de 27-jarige triatleet uit Zele de verdiende winnaar van een enorm mooie, zware en sfeervolle Ironlakes aan de Lacs de l’Eau d’Heure. Bram deelde zijn race perfect in en haalde het met ruime voorsprong voor Antoine Didier en titelverdediger Hans Van den Buverie.

Na 3,8 km zwemmen in het Lac de Platte Taille kwam Bram Van der Plas als tweede uit het water achter de Fransman Aymeric Fabre na 54’48. Eens op de fiets schoof de 3MD-atleet al snel op naar de leidersplaats. Achter hem begonnen Hans Van den Buverie en Antoine Didier aan een inhaalrace, maar Bram bleef een mooi egaal tempo aanhouden en mocht na 174 km fietsen op een glooiend parcours de fiets als eerste weg zetten.

Parcoursrecord verpulverd

Bram Van der Plas wint de Ironlakes 2021 (foto: 3athlon.be)

Al in de eerste van vier ronden lopen, werd het duidelijk dat er een stunt inzat voor Bram Van der Plas. Antoine Didier nam de tweede plaats over van Hans Van den Buverie, terwijl er achter die drie een enorm gat viel. Bram Van der Plas bleef sterk lopen en pakte gaandeweg meer en meer voorsprong. Bij in het ingaan van de slotronde was het verschil ruim tien minuten tussen Van der Plas en Didier. “Ik kreeg het nog moeilijk in die laatste ronde en ik geloofde nauwelijks dat ik nog altijd aan de leiding lag,” vertelde Bram Van der Plas vlak na de finish. Na 8u31’55 brak Bram Van der Plas in tranen uit. Hij kon nauwelijks geloven dat hij de Ironlakes gewonnen had, de enige volledige triatlon in België.

“Zeven jaar geleden ben ik met triatlon begonnen nadat ik de Ironman van Hawaii had gezien,” vertelde Bram. “Nadien heb ik mijn deel van de pech gehad met valpartijen en blessures, maar vandaag was het niet te geloven. Ik dacht dat ze me in het fietsen misschien zouden terugpakken en anders wel in het lopen. Maar ik zag niemand meer terug. En in de laatste ronde kreeg ik het nog lastig, maar ik begon er stilaan in te geloven,” aldus een geëmotioneerde winnaar.

Bram Van der Plas verpulverde het parcoursrecord en won verdiend in 8u31’55. Antoine Didier pakte de tweede plaats in 8u40’58 en Hans Van den Buverie werd derde in 8u50’31. Tim Mercy werd vierde in 9u24’17 en Roel De Smet pakte een knappe vijfde plaats in 9u29’35.

Bieke Trenson winnares Ironlakes

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Bieke Trenson na een mooie inhaalrace na het zwemmen. Vanaf ze aan kop ging in het fietsen stond er geen maat meer op de EFC-JODA-ITC triatlete. In haar tweede volledige triatlon pakte ze een heel mooie overwinning in 10u20’40. Op het moment van publicatie waren de tweede dame Heidi Wouters en derde Maryanne Octave nog niet binnen.