Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Sybren Baelde 9de in 70.3 Ironman Lanzarote, 4 Belgische age group zeges
Sybren Baelde als 11de uit het water in de 70.3 Ironman Lanzarote (foto: Wouter Bellemans RR)
Nieuws

Sybren Baelde 9de in 70.3 Ironman Lanzarote, 4 Belgische age group zeges

De Belgische triatleet Sybren Baelde is zaterdag 9de geworden in de 70.3 Ironman Lanzarote, een halve triatlon met 1900 meter zwemmen, 90 km fietsen op een lastig parcours en 21 km lopen. Sybren kon deze keer geen vuist maken tegen een sterke top-5, die de hele wedstrijd lang voorop lagen. De winwt ging verdiend naar de Deen Daniel Baekkegard, een paar weken geleden nog goed voor brons op het WK 70.3 Ironman in St-George. Bij de vrouwen stond er geen maat op Iroman wereldkampioene Anne Haug. Maar er waren nog wel vier knappe Belgische age group overwinningen.

In het zwemmen ging Richard Varga zoals verwacht aan de leiding. De Slovaak staat betekend als de sterkste zwemmer van het olympisch triatloncircuit. Hij legde de 1900 meter af in 23’24. De Deense topfavoriet Daniel Baekkegard ging goed mee in de voeten van Varga en kwam zes seconden later uit het water. Hij had al meer dan een minuut voorsprong op Jan Stratmann en de andere achtervolgers. Sybren Baelde verloor meer dan drie minuten op Varga en kwam als 11de uit het water in 26’28.

Baekkegard zette stevig door op de fiets en pakte een voorsprong van anderhalve minuut op een groepje van 4 achtervolgers met de Duitsers Mika Noodt en Jan Stratmann en de Denen Thor Bendix Madsen en Kristoffer Visti Graae. Na 59 km volgde Sybren Baelde als tiende op meer dan 14 minuten van de Deense leider. In de slotfase van het fietsen viel de groep helemaal uit mekaar, maar Baekkehard bleef vlot aan de leiding en begon met een mooie voorsprogn aan de halve marathon.

Anne Haug domineert in halve marathon

Tijdens de 21 km lopen veranderde er niet veel meer. Daniel Bakkegaerd nam revanche voor zijn derde plaats op het WK met een klinkend zege in Lanzarote in 4u03’30. De Duitser Mika Noodt werd verrassend tweede op 54 seconden. Thor Bendix Madsen maakte het Deense feestje compleet met een derde plaats in 4u08’14. Sybren Baelde liep naar de negende plaats in 4u29’17 op 25 minuten van Baekkegard.

Bij de vrouwen keken we uit naar het duel tussen Ironman wereldkampioene Anne Haug en Ironman Lanzarote 2019 winnares Nikki Bartlett. Van een echte strijd was tijdens het lopen nooit sprakke. De Duitse Haug en de Britse Bartlett kwamen ongeveer samen van de fiets na 90 km fietsen. Maar in de halve marathon was Anne Haug duidelijk de snelste. De Duitse won de 70.3 Ironman Lanzarote in 4u30’31. Ze had uiteindelijk acht minuten voorsprong op Bartlett die in 4u39’04 tweede werd. De Britse India Lee, bekend van het WTCS circuit op de korte afstand, werd derde in 4u41’35.

Comhair, Laerte, Meuser en Hallemeesch pakken goud

Dieter Comhair in de 70.3 Ironman Lanzarote (foto: Wouter Bellemans RR)

De 70.3 Ironman Lanzarote leverde nog drie Belgische age group zeges op. Dieter Comhair kwam als derde age grouper overall over de finish in 4u31’22. Dat leverde hem de overwinning op in de M18 categorie. In dezelfde leeftijdscategorie werd Jari De Jaegere vijfde in 5u14’59. Ex-marathonloper Dennis Laerte liep naar de overwinning bij de M35 in 4u39’26. En Christian Meuser pakte bij zijn heroptreden een overtuigende overwinning in de M65 categorie met meer dan een halfuur voorsprong op de nummer twee. En het duurde wat langer eer ook hij in de uitslag stond, maar na 8u11 wedstrijd was er ook nog een age group zege voor de oudste Belg Nortbert Hallemeesch die de M70 categorie won.

Er was ook nog de vijfde plaats voor Rodrigue Montelet bij de M25. Sebastien Delannoy werd tweede bij de M40 in 5u05’53. Herve Dion pakte in dezelfde leeftijdscategorie de vijfde plaats in 5u18’02. Ook Marc De Ren werd vijfde in de M55 age group in 6u00’39.