Duatleten grijpen net naast titels op BK 10 km stratenlopen in Lokeren
Vincent Bierinckx (nr 7) in de kopgroep op het BK 10 km in Lokeren (foto: Johan Heytens RR)
Multisports

Topduatleten Vincent Bierinckx en Arnaud Dely hebben net niet voor een stunt kunnen zorgen op het Belgisch kampioenschap 10 km stratenlopen in Lokeren zondag, na een intense en spannende spurt aan het einde van een tactische race. In tegenstelling tot vorig jaar werd er veel afwachtender gelopen in Lokeren en dat resulteerde in een grote kopgroep die richting de finale liep. In de slotfase kwam het tot een spurt met vier en daarin was de Waalse atleet Clement Deflandre de sterkste. Bij de vrouwen stond met Maurine Ricour nog een duatlontopper op het podium.

In 2020 kregen we met Robin Hendrix en Isaac Kimeli een heel snelle wedstrijd in Lokeren. Zondag kregen we een heel ander verloop. De race bleef lang gesloten en er werd tactisch gelopen met af en toe wat tempowisselingen en andere atleten aan kop van een ruime kopgroep. Onder andere Vincent Bierinckx, Arnaud Dely en Laurens Verluyten, alledrie geselecteerd voor het WK duatlon in Aviles in november, maakten deel uit van de kopgroep. Jan Petralia vonden we een groepje verderop.

In de finale van de 10 km lopen ging het tempo toch omhoog en vooraan bleven slechts vier atleten over. In een langgerekte sprint pakte Clement Deflandre de Belgische titel. Hij haalde het in 29’20 met 1 seconde voorsprong op Vincent Bierinckx en 4 seconden op Arnaud Dely. Sander Vercauteren werd vierde op 9 seconden. Laurent Bierinckx, de broer van Vincent, pakte een knappe 13de plaats en Laurens Verluyten werd 15de in 30’40. Jan Vervaet werd 20ste, Stef Corthouts 23ste en Wazo De Rouck 25ste.

Brons voor Maurine Ricour

Bij de vrouwen kregen we met Maurine Ricour nog een topduatlete op het podium. De Halse atlete ging lang mee aan kop met Lisa Rooms en Florence De Cock. De drie namen een mooie voorsprong op de rest van het deelnemersveld. In de slotfase was een versnelling van Rooms er te veel aan. Lisa Rooms werd Belgisch kampioene in 33’52 voor Florence De Cock die op 10 seconden zilver pakte. Maurine Ricour werd heel mooi derde in een tijd van 34’36. Haar zus Margot werd zevende. Laura Swannet, pas nog winnares van de duatlon van Bellegem, pakte de elfde plaats in 36’45.

Bekijk hier het uitgebreide foto-album van het BK 10 km in Lokeren van fotograaf Johan Heytens.