Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Angstcultuur, pesterijen en druk: Veel commotie over wantoestanden in Nederlandse triatlonsport
De Nederlandse triatlonploeg pakte in Tokio nog een knappe 4de plaats op de Mixed Team Relay (foto: World Triathlon/Tommy Zaferes)
Nieuws

Angstcultuur, pesterijen en druk: Veel commotie over wantoestanden in Nederlandse triatlonsport

Nadat onze collega’s van 3athlon.nl maandag uitpakten met het nieuws over wantoestanden bij het NTC, het Nationaal Trainings Centrum voor triatleten in Sittard, heeft deze week ook de mainstream media er uitvoerig aandacht aan besteed. Triatleten getuigden dat ze bij het NTC zowel fysiek als mentaal onder druk werden gezet. Na de anonieme getuigenissen bij 3athlon.nl van een aantal atleten, volgden de afgelopen dagen nog tientallen anderen triatleten die met hun eigen verhaal over de wantoestanden bij het NTC naar buiten kwamen, sommigen ook met naam en toenaam.

3athlon.nl bracht als eerste het nieuws naar buiten. “De afgelopen twee jaar kwamen steeds vaker negatieve meldingen over het NTC, gevestigd in Sittard, op onze redactie binnen,” luidt het bij 3athlon.nl. “Boze atleten, teleurgestelde atleten, naar eigen zeggen kapotgemaakte atleten, maar ook verontruste en in een aantal gevallen zelfs huilende ouders. “Het gaat niet goed op het NTC”, luidde het verhaal iedere keer weer. De atleten en ouders deden onafhankelijk van elkaar hun verhaal, zonder dat ze dit van elkaar wisten ook, maar iedere keer anoniem.”

Vaak gaat het om atleten die niet meer verbonden zijn aan het NTC, maar soms ook zijn het topatleten die nog steeds uitkomen op het hoogste niveau en veel ambities binnen de triatlonwereld hebben. “Als ik dit met naam en toenaam naar buiten breng, kan ik mijn carrière als topsporter wel vergeten. Er heerst op het NTC een cultuur waarbij tegengeluid niet wordt geduld, waarbij we kapot getraind worden en waarbij er geen oog is voor individuele behoeftes van topsporters. Er is een select groepje atleten dat vanuit de coaches en trainers alle aandacht krijgt; alles draait om hen en de rest is bijzaak. Andere atleten, die misschien iets minder veel succes hebben geboekt, internationaal iets minder goede prestaties hebben geleverd, worden getreiterd, genegeerd en vooral ook niet gehoord”, klinkt het uit de mond van één van de klokkenluiders. “Als ik dit verhaal ergens doe, weet ik zeker dat ik niet meer word geselecteerd voor bepaalde wedstrijden.”

Ondertussen pikte de krant Trouw het onderwerp op en bracht er een uitgebreide reportage over. Daarna werd het een item in alle mainstream media, zelfs tot en met de NOS. Triatleten getuigden over pesterijen en over enorme mentale druk. De Nederlandse triatlonsport beleefde deze zomer nog een hoogtepunt met de vierde plaats in de Mixed Team Relay op de Olympische Spelen. De weg naar het topsportniveau is echter een ander verhaal. Al heel wat triatleten haakten af door overtraining, door de mentale druk, maar ook door de fysieke stress. Zo werden onder andere meisjes onder druk gezet om af te vallen.

“In de afgelopen dagen zijn wij door tientallen nieuwe atleten benaderd, die allemaal hebben aangegeven zich te herkennen in de door ons geschetste problematiek. Eerder spraken we van ‘vermeend wanbeleid, een angstcultuur en pesterijtjes’. Daarnaast zijn we de afgelopen dagen door verschillende beleidsmedewerkers vanuit de NTB benaderd, die allen niet met naam en toenaam genoemd durven te worden, maar wel aangaven dat er bij het NTC inderdaad sprake is van dat wanbeleid,” aldus nog 3athlon.nl.

Blijkbaar zijn de wantoestanden al langer bekend, maar is er nooit echt tegen opgetreden. De NTB, de Nederlandse triatlonfederatie, reageerde na het artikel op 3athlon.nl dat men het lopende onafhankelijke onderzoek over het NTC wilde afwachten. Na alle commotie in de Nederlandse media is hun reactie al helemaal anders, zoals je ook bij onze collega’s kan lezen. In Vlaanderen is er overigens het Meldpunt voor Ongewenst Gedrag van Triatlon Vlaanderen, waar je terecht kan met vragen en klachten.