Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Alexandra Tondeur en Dries Matthys beste Belgen in sterkbezette Challenge Mallorca
Nicola Spirig op het podium in Challenge Mallorca (foto: 3athlon.nl)
Nieuws

Alexandra Tondeur en Dries Matthys beste Belgen in sterkbezette Challenge Mallorca

Mallorca was dit weekend het epicentrum van de internationale triatlonwereld, want terwijl in Alcudia de Ironman en 70.3 Ironman werden gehouden, was er aan de andere kant van het eiland, in Peguera, de Challenge halve triatlon. Nu het WK in Hawaii niet door is gegaan, zijn veel prof-triatleten in deze periode op zoek naar een alternatief. En dat maakte dat ook de Challenge Mallorce sterkbezet was. De Belgische triatleten speelden deze keer geen hoofdrol, al deed de jonge Dries Matthys het niet onaardig met een 21ste plaats en liet Noah Servais zich opmerken met de snelste zwemtijd bij zijn debuut op de langere afstand. Alexandra Tondeur zette de beste prestatie neer met een zevende plaats. De overwinningen gingen naar Funk en Spirig.

Noah Servais, bekend van het olympisch triatloncircuit en eerste reserve bij de Belgian Hammers, vierde vrijdag nog zijn 24ste verjaardag en gaf zichzelf zaterdagochtend een snel zwemnummer cadeau. Hij was de enige die zich kon loswerken uit een grote groep van zo’n 25 triatleten, met daarbij onder andere Dries Matthys. Noah moest op het zware fietsparcours nog leergeld betalen. Hij zou uiteindelijk als 35ste binnenlopen in 4u06’48.

Op de eerste klimmetjes kregen we in de 90 km fietsen een mooie kopgroep met Magnus Ditlev, Frederic Funk, Collin Chartier, Gregor Payet en Nils Frommhold. De Duitsers Funk en Frommhold kozen voor de aanval en reden met twee weg van het groepje. Ook Ditlev wou nog proberen aansluiten, maar door een technisch probleem moest hij voet aan grond zetten. Uiteindelijk verloor de winnaar van de Challenge Budva samen met de Amerikaan Collin Chartier een drietal minuten op de twee leiders. Dries Matthys mocht als 15de de fiets weghangen in T2, in een groepje met onder andere Youri Keulen.

In de halve marathon moest Frommhold al snel zijn landgenoot laten gaan. Funk leek op weg naar een vlotte zege maar het gevaar kwam nog uit de achtergrond. De Amerikaan Chartier begon kilometer na kilometer terrein goed te maken op de Duitser. Uiteindelijk hield Funk nog net 39 seconden over aan de finish. Frederic Funk won de Challenge Mallorca in 3u45’50. Chartier werd in 3u46’29 tweede en Magnus Ditlev pakte in 3u47’07 de derde plaats. Youri Keulen liep met een halve marathon nog naar een hele knappe vijfde plaats in 3u50’27. Dries Matthys werd eerste Belg bij de mannen met een mooie 21ste plaats in 3u58’30. Hij finishte nog net voor Patrik Nilsson, om maar even aan te duiden hoe sterk het deelnemersveld was. Verder was er ook nog de opvallende vierde plaats van Tim Baelus bij de age groupers. Hij pakte in 4u13’04 de winst in de M35 categorie.

Spirig snelste loopster in Mallorca, Tondeur 7de

Bij de vrouwen koos de Britse Lucy Hall resoluut voor de aanval. De sterke zwemster zette de concurrentie al op een mooie achterstand in de 1900 meter zwemmen. Op de fiets bleef ze de koppositie vasthouden al slaagde ze er op de gewone race-fiets niet in om de dames op de triatlonfietsen in het achtervolgende groepje op grotere achterstand te krijgen. Her en der was er overigens wel wat commentaar op de onderlinge drafting-meters in het groepje met Nicola Spirig, Imogen Simmons, Jodie Stimpson en India Lee. Mede daardoor bleef het verschil tussen Hall en de achtervolgsters beperkt tot twee minuten.

In de halve marathon stond er duidelijk geen maat op Nicola Spirig. De Zwitserse nam het heft in handen en liep al snel het gat met Lucy Hall dicht. Spirig stoomde door naar de overwinning en won de Challenge Mallorca in 4u14’43. Imogen Simmonds zorgde voor een Zwitsers feestje met de tweede plaats in 4u15’58. Lucy Hall werd derde in 4u16’42. Alexandra Tondeur geraakte zaterdag nooit helemaal vooraan in de wedstrijd. Ze kwam na het fietsen als tiende binnen in T2 in een groepje van vier dames. Uiteindelijk liep ze nog naar de zevende plaats in een eindtijd van 4u25’52.

Uitslagen Challenge Mallorca 2021