Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
‘Showdown in Sacramento’ – Frodeno en Iden strijden om leidersplaats in PTO world ranking
Nieuws

‘Showdown in Sacramento’ – Frodeno en Iden strijden om leidersplaats in PTO world ranking

In de Ironman California, in Sacramento, staat zondag de leidersplaats in de PTO World Ranking op het spel, een direct duel tussen de GOAT van de triatlonsport Jan Frodeno en opkomend Noors talent Gustav Iden. Al staan er meer grote namen aan de start – zoals Lionel Sanders – zijn de ogen vooral gericht op Iden en Frodeno, die momenteel eerste en tweede in de PTO-ranking staan en dus strijden voor de eindejaarsbonus. Totdat Iden vorige maand zijn Ironman 70.3 WK-titel met succes verdedigde, voerde Frodeno de lijst aan, maar na deze prestatie was het dus Iden die bovenaan de lijst kwam te staan. Als Frodeno zich zondag van zijn beste kant laat zien, zal hij waarschijnlijk aan Iden voorbij komen.

De eindstand zal pas aan het einde van dit jaar bekend zijn. PTO-atleten zullen dan een prijzenpot van twee miljoen dollar mogen verdelen. Het verschil in prijzengeld tussen de nummer één en twee is overigens niet al te groot: de nummer één verdient 100.000 dollar, terwijl de nummer twee 90.000 dollar ontvangt. Om 10.000 euro is het de twee waarschijnlijk niet te doen, maar wel om de eer. 

Hoe het systeem werkt

De ranking wordt bepaald aan de hand van de drie beste races die een atleet in een jaar neerzet. De drie races die Iden dit jaar naar de eerste plaats in de ranglijst hebben geholpen, zijn de Collins Cup 2021 (111,34 punten), het WK Ironman 70.3 2021 (110,18 punten) en Challenge Daytona 2020 (100,12 punten). Daarmee kwam de Noor op een gemiddelde van 107,21. Dat is ongeveer vijf punten hoger dan Frodeno, die ook de Collins Cup 2021 (112,86) tot zijn drie beste races mag rekenen; daarbij tellen bij Frodeno ook Challenge Miami 2021 (107,51) en Challenge Gran Canaria 2021 (88,10) mee. Frodeno heeft gemiddeld 102,82 punten en dat betekent dat de Duitser dit weekend tenminste 101.29 punten moet pakken én voor Iden moet finishen om terug op de eerste plaats te komen. 

Dat lijkt wellicht veel, maar Frodeno pakte op één race na gemiddeld 108,83 punten in een Long Distance. Je kunt de mannen ranking hier vinden. Van Belgische zijde staat Bart Aernouts momenteel het hoogst geranschikt op de 24ste plaats. Emmanuel Lejeune is na zijn 70.3 Ironman zilver over Pieter Heemeryck gewipt. Lejeune duikt de top-100 binnen op plaats 92, terwijl Heemeryck (104) en Stenn Goetstouwers (126) uit die top-100 verdwenen zijn. Kenneth Vandendriessche staat op de 146ste plaats.

Lucy Charles op de eerste plaats bij de dames

Haar grote zege bij het WK Ironman 70.3 zorgde ervoor dat Lucy Charles met een gemiddelde van 107,65 punten bovenaan de lijst kwam te staan. Ryf blijft steken op 107,07 punten. Ryf kondigde na het WK Ironman 70.3 in St. George aan dat ze wat rust zou pakken, dus het is nog onduidelijk of ze een poging zal doen de eerste plaats terug te pakken. Je kunt de vrouwen ranking hier vinden. Van de Belgische vrouwen is Alexandra Tondeur nog de enige die de top-100 haalt. Zij staat op de 73ste plaats. Katrien Verstuyft is de enige andere Belgische op plaats 109.