Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Richard Varga grijpt net naast wereldtitel aquatlon, goud voor Spanje en Frankrijk
Richard Varga loopt hier nog voor David Castro op het WK aquatlon (foto: World Triathlon/Ben Lumley)
Multisports

Richard Varga grijpt net naast wereldtitel aquatlon, goud voor Spanje en Frankrijk

De Franse triatlete Margot Garabedian en de Spaanse triatleet David Castro zijn wereldkampioen aquatlon geworden in het Spaanse El Anillo-Extremadura. Waar de Francaise Garabedian duidelijk de sterkste was van het hele pak, kregen we bij de mannen een spannende tweestrijd tussen David Castro en de Slovaakse topper Richard Varga. Die staat bekend als dé snelste zwemmer van het World Triathlon-circuit. Varga leek op weg naar de wereldtitel, maar Castro ging hem in de slotfase nog voorbij en won met 4 seconden voorsprong. Er stonden geen Belgen aan de start van het WK aquatlon.

Het WK aquatlon was zaterdag een mooi voorprogramma voor het WK cross-triatlon dat zondag in El Anillo-Extremadura gehouden wordt en waar met Tim Van Hemel, Lucas Van Deynze en Sebastien Carabin wel drie Belgen deelnemen. In het wereldkampioenschap aquatlon, met 1.000 meter zwemmen en 5 km lopen op een pittig offroad parcours, was Richard Varga één van de topfavorieten. De Slovaak kwam na 11’13 als eerste uit het water, drie seconden voor de Spanjaard Andres Cendan. David Castro volgde als derde op zes seconden.

“Dit is mijn eerste wereldtitel en ik ben er blij mee, zeker in het gezelschap van de beste triatlon-zwemmer Richard Varga. Wow, wat ging die snel in de eerste 100 meter zwemmen,” vertelt David Castro. “Ik wou hem volgen en dus was het vol gas in de eerste km lopen om hem te pakken te krijgen. Het plan was om in de laatste 400 meter aan te vallen en dat is gelukt,” aldus Castro die in 27’36 de wereldtitel pakte. Richard Varga pakte op slechts 4 seconden het zilver. Spanje pakte nog een tweede medaille bij de mannen met het brons voor Ander Noain, die daarmee ook wereldkampioen bij de U23 werd.

Eerste WK aquatlon voor Garabedian

Margot Garabedian pakt de wereldtitel aquatlon (foto: World Triathlon/Ben Lumley)

Bij de vrouwen kwam de Francaise Margot Garabedian als eerste aan land na 12’39 zwemmen, met in haar spoor de Spaanse Sara Perez. In de 5 km lopen maakten Garabedian het verschil. In een eindtijd van 31’41 pakte ze de wereldtitel op haar eerste WK aquatlon ooit, met 20 seconden voorsprong op Perez. Margareta Vrablova zorgde voor een tweede Slovaakse medaille. Zij pakte het brons in 32’10.

Uitslag WK aquatlon 2021 vrouwen

Uitslag WK aquatlon 2021 mannen