Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ook tweede Russische triatleet krijgt milde schorsing van 3 jaar voor EPO-gebruik
Alexander Bryukhankov heeft positief getest op EPO in het EK triatlon in Kitzbuhel (foto: World Triathlon/Delly Carr)
Nieuws

Ook tweede Russische triatleet krijgt milde schorsing van 3 jaar voor EPO-gebruik

Een week nadat World Triathlon de doping-schorsing van de Russische triatleet Igor Polyanskiy aankondigde, volgde deze week een tweede schorsing voor een Russische triatleet. Ook Alexander Bryukhankov werd betrapt op het gebruik van EPO tijdens een controle bij de Europese kampioenschappen triatlon in Kitzbuhel. Omdat ook Bryukhankov het dopinggebruik toegaf en meewerkte met het onderzoek krijgt ook hij een schorsing van slechts drie jaar.

De milde schorsing van 3 jaar voor Polyanskiy zette vorige week al kwaad bloed bij triatleten en fans op social media, vooral ook omdat de Russische triatleten al langer verdacht werden van dopinggebruik. World Triathlon kondigde nu ook een milde straf van drie jaar schorsing aan voor Alexander Bryukhankov. De Russische triatleet deed geen beroep op een B-staal en gaf het EPO-gebruik toe binnen de deadline van 20 dagen na de vaststelling van de positieve controle. Daardoor geniet hij van het gunstregime van een jaar minder schorsing op de normaal voorziene vier jaar.

Omdat de vaststelling in augustus gedaan werd, is Bryukhankov met terugwerkende kracht geschorst vanaf 26 augustus 2021 tot en met 26 augustus 2024. ZIjn resultaten vanaf juni 2021 zijn uit de uitslagen geschrapt. Het opvallende is dat de Polyanskiy en Bryukhankov broers al langer verdacht werden binnen het triatlonwereldje, maar dat ze pas in de nadagen van hun carriere effectief gepakt werden. Bovendien waren zowel bij Polynskiy als Bryukhankov de resultaten de laatste jaren niet meer om over naar huis te schrijven. En mogelijk nog opvallender is dat World Triathlon de Russische dopinggevallen als individuele inbreuken behandelt en er voor zover naar buiten toe bekend is geen onderzoek gevoerd wordt naar structurele wanpraktijken binnen de Russische triatlonsport. Dat Polyanskiy op de Spelen in Tokio uitkwam voor ROC (Russian Olympic Committee), waarvoor alleen zogenaamd Russische cleane atleten in aanmerking kwamen, maakt het allemaal nog net wat bitterder.

De kans is overigens klein dat Igor Polyanskiy en Alexander Bryukhankov nog ooit terug in competitie aantreden is klein. Polyanskiy is al 31 jaar oud en Bryukhankov is er dit jaar 34 geworden. Tot hun schorsing in 2024 afgelopen is, mogen beide atleten niet meer in officiële competities uitkomen.