Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ondanks positieve corona-test toch ambitieuze Belgische delegatie op WK duatlon in Aviles
De Belgische duatleten maken zich klaar voor de parcoursverkenning in Aviles (foto: Triatlon Vlaanderen/Loic Helin)
Duathlon

Ondanks positieve corona-test toch ambitieuze Belgische delegatie op WK duatlon in Aviles

Dit weekend vindt in het Spaanse Aviles het wereldkampioenschap duatlon plaats en België trekt met een ruime en ambitieuze delegatie naar het WK. Helaas werd het Belgische team uitgedund bij de vrouwen, want na de eerdere blessure bij Lotte Claes, die niet mee afreisde naar Spanje, mag nu ook Maurine Ricour niet van start gaan. Zij testte positief op Covid-19. Met Laura Swannet en de grote delegatie bij de mannen mikt Team Belgium op medailles, zo vertelt multisport coordinator Loic Helin.

Het zit de Belgische vrouwen niet mee. Eerst liep Lotte Claes een blessure op in de duatlon van Ocquier, die ze nog wel won. Daardoor moest Lotte al afzeggen voor het WK. En nu kan Maurine Ricour ook niet deelnemen door een positieve PCR-test. En dus is alle hoop gericht op Laura Swannet. “Laura komt als belofte nog bij de U23 uit, en in die categorie starten maar 3 dames, dus een medaille moet er sowieso inzitten,” vertelt Loic. “De U23 starten wel samen met de elites en voor Laura is het grote doel om naar het elite-klassement te kijken en zo dicht mogelijk bij de top-10 te eindigen. Dat opent overigens perspectieven want normaal volstaat een top-13 voor kwalificatie voor de World Games.”

Vandecasteele en Dely bij topfavorieten

Belgisch kampioen Angelo Vandecasteele mag op een medaille mikken op het WK in Aviles (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)

Bij de mannen zijn alle ogen gericht op Angelo Vandecasteele en Arnaud Dely. “Ze worden allebei door iedereen bij de topfavorieten gerekend hier. Angelo maakte nog wat voorbehoud na zijn prestatie in Zofingen, maar hij lijkt er toch helemaal klaar voor. En Arnaud Dely is in topvorm en al zeker van kwalificatie voor de Wereldspelen door zijn top-4 op het EK. Ook Vincent Bierinckx heeft de goeie vorm te pakken en verder reken ik ook op Laurens Verluyten en Toon Mariën voor een mogelijk top-10 plaats en dan is er nog Jan Petralia, al zal bij hen veel afhangen van de vorm van de dag.”

“Bij de juniores ben ik zeer benieuwd naar Wout Ghielens,” gaat Loic verder. “Hij komt aan de start samen met Jack Douglas, Simon Martin en Martin Oldenhoven. Het is op voorhand moeilijk te voorspellen wat het niveau zal zijn bij de juniores en de weersomstandigheden zullen ook hun rol spelen. We hebben al wat regen gehad, maar dit weekend voorspellen ze droog weer, al zal de temperatuur niet boven de 12 graden uitkomen, vrees ik.”

Eerste keer 10-40-5 voor U23 duatleten

Een deel van de Belgische delegatie op het WK in Aviles (foto: Triatlon Vlaanderen/Loic Helin)

Niet alleen bij de elites mikt Team Belgium op medailles, ook bij de beloften zijn er medaillekansen. “We hebben inderdaad een sterke beloftenploeg. Ook bij de mannen starten de U23 samen met de elites. Stef Corthouts en Thibaut De Smet hebben dit seizoen bewezen dat ze ook bij de elites hun mannetje kunnen staan. Lennert Vandendriessche is hier op eigen initiatief. Ik denk dat we met deze mannen wel op een medaille mogen mikken, al is het voor hen de eerste keer dat ze 10 km lopen, 40 km fietsen in drafting vorm en 5 km lopen krijgen voorgeschoteld,” aldus Loic.

De wereldkampioenschappen duatlon beginnen zaterdag om 9 u. met de age group sprintduatlon races. Om 13u15 starten de vrouwen elites en U23 en om 16u10 gaan de mannen elites en U23 van start. Op zondag is er vanaf 9 u. ’s ochtends het WK standard distance voor de age groupers. De meisjes juniores starten om 15u25 en de jongens junioren om 17u10. De wedstrijden zijn via livestream te volgen op triathlonlive.tv.