Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Fransen domineren WK duatlon, brons voor Arnaud Dely en goud en zilver bij beloften
Arnaud Dely (r) pakt brons op WK duatlon in Aviles (foto: FETRI)
Duathlon

Fransen domineren WK duatlon, brons voor Arnaud Dely en goud en zilver bij beloften

De eerste dag van het wereldkampioenschap duatlon in het Spaanse Aviles heeft België al meteen drie medailles opgeleverd. De Belgische elites streden de hele tijd mee voorin, maar moesten zich neerleggen bij de dominantie van de Franse duatleten Nathan Guerbeur en Maxim Hueber. Arnaud Dely spurtte nog voorbij Vincent Bierinckx naar een bronzen medaille. Bij de beloften pakte Stef Corthouts na een sterke wedstrijd de wereldtitel. Laura Swannet werd vice-wereldkampioene bij de U23.

Laura Swannet solo naar zilver bij U23

Bij de vrouwen moest Maurine Ricour voor ons land in laatste instantie afhaken na een positieve Covid-19 test. Daardoor was belofte Laura Swannet de enige Belgische aan de start. Met slechts drie U23 dames was de opdracht voor Laura om zo dicht mogelijk bij de top-10 te finishen. Uiteindelijk werd het een 16de plaats voor Laura nadat ze na het eerste lopen helemaal alleen kwam te zitten en ook de 40 km solo moest afwerken. Haar grootste concurrente, de Spaanse Luisa Daniela Baca zat wel mee in het kopgroepje van acht en pakte overtuigend de wereldtitel bij de U23. Laura pakte met een tweede plaats bij de beloften een eerste medaille voor België.

Wereldkampioene onder neutrale vlag.

De wereldtitel bij de elites ging verrassend naar Joselyn Brea, die volop bezig is met de overstap van Spanje naar Venezuela en daarom onder neutrale World Triathlon vlag uitkwam in Aviles. Voor Joselyn Brea was het haar eerste grote internationale zege. Zij haalde het in 2u00’19 voor de Japanse triatlete Ai Ueda, die op 11 seconden het zilver pakte. Topfavoriete Marion Legrand moest blij zijn met het brons in 2u00’41. Laura Swannet kwam als 16de over de streep in 2u06’01.

Uitslag WK duatlon 2021 vrouwen

Vincent Bierinckx in de aanval

Bij de mannen werd het WK duatlon een confrontatie tussen Frankrijk en België. In de kopgroep van negen duatleten namen Arnaud Dely, Angelo Vandecasteele, Vincent Bierinckx en Toon Marien het op tegen drie Fransen, een Marokkaan en een Mexicaan die zichzelf helemaal opblies. In het fietsen kregen we een tactisch gesloten wedstrijd, met pas in de slotfase een aanval van Nathan Guerbeur, die Vincent Bierinckx met zich mee kreeg. Met Dely en Vandecasteele in het groepje achter hen, mocht Bierinckx natuurlijk niet voluit meewerken, wat leidde tot frustratie bij Guerbeur. De voorsprong bij de wissel bedroeg 15 seconden.

Nathan Guerbeur nam meteen afstand van Bierinckx en stevende af op zijn eerste wereldtitel. De vice-Franse kampioen domineerde dit seizoen samen met Mxim Hueber en Arnaud Dely het Franse GP-circuit. Dely had zaterdag last van krampen, moest een paar keer stoppen om te stretchen en slaagde er pas in om in de absolute slotkilometers zijn normale looptempo te vinden. Hij slaagde er nog in om voorbij te gaan aan Vincent Bierinckx, die een penalty van 15 seconden moest uitzitten, maar ondertussen was het gat met Guerbuer en Hueber te groot. Nathan Guerbeur werd in 1u45’28 wereldkampioen en hield nog zes seconden over op Maxime Hueber.

Stef Corthouts wereldkampioen U23

Achter de twee Fransen werd het een Belgisch festival, met brons voor Arnaud Dely in 1u45’53. Vincent Bierinckx pakte de vierde plaats en Angelo Vandecasteele werd vijfde. Laurens Verluyten kwam in het lopen nog knap terug naar de negende plaats. Twee plaatsen achter hem finishte Stef Corthouts als 11de, goed voor de wereldtitel bij de beloften. Toon Mariën werd 18de en Thibaut De Smet 27ste en 7de U23. Lennert Vandendriessche finishte op de 34ste plaats. Helaas geen Jan Petralia in de uitslag. Jakke Petrol vond na de verplicht corona-test zijn autosleutels niet meer terug. Met zijn fiets in de auto en met het vermoeden dat de sleutels werden gestolen, zat er niets anders op dan de wagen weg te takelen, met fiets in de auto. Dubbele pech voor Jan, want zijn vriendin Lotte Claes kon door een blessure evenmin starten op het WK in Aviles.

Uitslag WK duatlon 2021 mannen