Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Gustav Iden duikt onder 8 uur en wint Ironman-debuut na felle strijd met Lionel Sanders
Gustav Iden won in 2021 de Ironman Florida (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Gustav Iden duikt onder 8 uur en wint Ironman-debuut na felle strijd met Lionel Sanders

Wat een Ironman-debuut van Gustav Iden! De Noorse triatleet, tweevoudig wereldkampioen op de 70.3 Ironman triatlon, deed in Panama City zijn allereerste Ironman en won meteen in een nieuwe recordtijd van 7u42 na een episch gevecht met Lionel Sanders die tot en met km 27 schouder aan schouder liep met de Noor. Normaal had Iden twee weken geleden al de strijd aangegaan met Jan Frodeno, maar door een storm werd de Ironman California in laatste instantie afgelast. Iden bleef in de Verenigde Staten en maakte twee weken later alsnog zijn debuut op de volledige afstand, met overtuigend succes.

Was het zijn landgenoot Kristian Blummenfelt die na de gouden medaille op de Spelen in Tokio beweerde dat hij ook het WK Ironman in Hawaii zou willen winnen, dan mogen we eerder Gustav Iden als topfavoriet voor een Hawaii-zege naar voor schuiven na zaterdag. We zouden het eens moeten nakijken of er al iemand in geslaagd is om onder de acht uur te duiken bij zijn debuut op de volledige afstand. Maar Iden dook niet zo maar onder de acht uur maar verpulverde met 7u42’57 het vroegere parcoursrecord van Joe Skipper.

Schouder aan schouder tot km 27

Het leek aanvankelijk geen al te snelle Ironman te worden. In de 3,8 km zwemmen kwam de Zweed Robert Kallin pas na 52 minuten als leider uit het water, met Gustav Iden in zijn voeten. Ook Lionel Sanders volgde daar vlack achter. Op de fiets kwam Cameron Wurf ook vooraan aansluiten, maar verrassend genoeg was het Kallin die er alleen vandoor ging en was het Wurf die na 160 km moest afhaken. Kallin wisselde met een minuut voorsprong op Iden en Sanders.

De Zweed zou nadien niet meer meespelen. Iden en Sanders liepen zij aan zij voorbij Kallin en zouden onder elkaar uitmaken wie de Ironman Florida zou winnen. Tot aan 27 km in de afsluitende marathon viel niet uit te maken wie de overwinning zou binnenhalen. Dan plaatste Iden een definitieve versnelling. De wereldkampioen 70.3 Ironman pakte zijn allereerste zege op de volledige afstand in een indrukwekkende tijd van 7u42’57. Lionel Sanders werd tweede op 5’52. Robert Kallin werd derde in 8u08’13.

Heather Jackson pakt knappe overwinning.

Bij de vrouwen pakte Heather Jackson de overwinning met 3 minuten voorsprong op Skye Moench. De Nederlandse Sarissa De Vries leek voor een stunt te gaan zorgen en wisselde als leidster na de 180 km fietsen. Maar Sarissa en de Zwitserse Imogen Simmonds zakten nog stevig terug en vooraan namen Jackson en Moench over.