Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
FIZIK TERRA POWERSTRAP X4, de ideale offroad schoen.
Gear

FIZIK TERRA POWERSTRAP X4, de ideale offroad schoen.

Wij kregen net voor de zomer van het Italiaanse bedrijf FIZIK de Terra Powerstrap X4 toegestuurd. Onze reporter maalde er talloze kilometers mee af zowel op de gravelbike en de mountainbike en was al snel overtuigd dat dit product een echte allrounder is in het offroad gebeuren.

Niet alleen gravel

We kunnen deze dagen niet meer rond de term ‘Gravel’ omheen. Ieder fietsmerk heeft stilaan hun eigen gravel assortiment en ook de accessoires in de gravelafdeling worden steeds omvangrijker. Met de TERRA POWERSTRAP X4 focust fizik met deze schoen ook op het gravelgebeuren als is behoort dit model evenzeer tot het mountainbike gamma.

Dat dit een puur offroad model is laat geen twijfel bestaan want onderaan de schoen is er enkel ruimte voor een SPD plaatje. Ons inziens een gemiste kans om dit model ook te verkopen als gewone fietsschoen wanneer je geen al te ruw terrein verkies en bij een paar schoenen blijft voor zowel road als gravel. (Tenzij je natuurlijk op de weg ook met de SPD pedalen op pad gaat).

Maar dat is voor ons dan ook meteen het enige nadeel aan deze Terra Powerstrap. Want na een drassige mountainbike rit zijn we ervan overtuigd dat deze schoenen zeker hun weg vinden in het ruigere terrein (ook bij natte omstandigheden) dankzij de robuuste rubberen zool die goeie grip biedt.

Old School klittenband

De klittenband heeft wel iets old fashion en geeft dit model best wel een modieuze look. Velen stroppen al snel de neus wanneer een schoen niet voorzien is van een BOA-sluiting maar dat is helemaal niet nodig. naast de aparte look heeft deze Powerstrap zijn naam zeker niet gestolen. Beide velcro’s zijn krachtige klittenband die ervoor zorgen dat de voet stevig in de schoen zit en vooral de druk op de bovenvoet goed verdeeld wordt. Al van bij de eerste kilometers had onze tester meteen een goed gevoel wat niet altijd het geval is bij een schoen met BOA waar je bij sommige modellen duidelijk een drukpunt voel nabij de draaiknop.

Snel kuisen

Ook het kuisgemak is bij deze TERRA schoenen zeer positief. Na een modderige rit ga je snel even met een natte spons over je schoeisel en in slechts 2 minuten heb je terug een proper paar fietsschoenen. Terwijl je soms nog wat werk hebt om de modder van tussen je boa of straps te halen ben je met deze klittenband al snel gedaan met dat vervelende kuiswerk.

Of deze schoenen ook dienen voor de wintermaanden te trotseren hebben we een pasklaar antwoord: een set perfect aangepaste overschoenen zorgt ervoor dat je zowel met dit als bij andere modellen de wegen het hele jaar door kan trotseren. Het is dus een keuze of je eerder voor schoenen gaat of eerder winterbotje verkiest.

Ons verdict

De TERRA POWERSTRAP X4 is een perfect paar fietsschoenen om je tijdens de offroad ritten mee te amuseren. Laat je niet afschrikken dus om ze ook aan te trekken voor een ruigere MTB-rit, je zal het je niet beklagen. Ook de prijs is een grote meevaller want voor een adviesprijs van €149 zijn er heel wat duurdere modellen om de markt die net dezelfde eigenschappen bezitten. Spring zeker eens binnen bij onze partner Optimize Tri Boutique om de collectie van Fizik fietsschoenen te bekijken.