Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ook Belgische triatleten presteren sterk in Ironman Cozumel
Pamphiel Pareyn sub-8 in Ironman Cozumel (foto: Robrecht Paesen)
Nieuws

Ook Belgische triatleten presteren sterk in Ironman Cozumel

In de Ironman Cozumel ging zondag natuurlijk alle aandacht naar de fenomenale prestatie van olympisch kampioen Kristian Blummenfelt, die bij zijn debuut in 7u21 zijn allereerste Ironman won, maar er waren ook nog vier heel sterke Belgische prestaties in Mexico. Op kop de fantastische achtste plaats van Pamphiel Pareyn bij de pro’s. Ook Quentin De Vos trad bij de pro’s aan, al zijn beide Belgen verre van full-time profs zoals de toppers vooraan in de race. Tom De Bruyn, met een tweede plaats overall, en Sam Gyde zorgden voor 2 Belgische age group zeges.

Dat Pamphiel Pareyn talent heeft, weten we in België al langer. Na zijn derde plaats bij de age groupers op het WK 70.3 Ironman in Nice in 2019 zette de 3MD-atleet de stap naar een Ironman Pro-licentie. Dit jaar won hij de kwarttriatlon van Lommel, werd hij twee weken later vice-Belgisch kampioen halve triatlon in Menen en hij won de halve Ironlakes triatlon en het Long Course Weekend in Nieuwpoort. Na een 16de plaats in de Ironman Lanzarote eerder dit jaar, pakte hij nu zijn beste Ironman-resultaat ooit in Cozumel met een achtste plaats. Hij dook ook onder de 8 uur. Met een finishtijd van 7u53’38 mag zijn naam bij in een beperkt maar mooi lijstje Belgische triatleten die ook een sub-8 deden: Marino Vanhoenacker, Luc Van Lierde, Bart Aernouts en Frederik Van Lierde.

Bij de pro’s kregen we een tweede Belg in de top-15. Quentin De Vos uit het triatlongekke Knokke-Heist deed in 2018 zijn eerste volledige en pakte in 2019 de overall overwinning in de age group only Ironman Maryland. In 2021 zette ook hij de stap naar de Pro’s. Na een DSQ in de Ironman Klagenfurt haalde hij nu zijn eerste finish als pro. Met een 15de plaats in een snelle 8u14’17 mag ook de 32-jarige triatleet van Tri Unic terugblikken op een knappe wedstrijd.

Opnieuw Tom De Bruyn bij de age groupers

En dan waren er nog de twee Belgische age group zeges, waarbij de tweede plaats van Tom De Bruyn vooral in het oog sprong. In 2019 was hij ook al eens de snelste age grouper in Cozumel. De in de VS woonachtige triatleet ging in het tweede deel van het fietsen lange tijd aan de leiding en wisselde ook als eerste age grouper. In de marathon werd het een paar keer haasje over spelen. Uiteindelijk bleek de Colombiaanse ex pro-triatleet Jonathan Alzate (die er als elite atleet bij was op de World Games duatlon in Cali waar Rob Woestenborghs destijds goud pakte) een klasse te sterk. Alzate won in 8u07’22. Tom De Bruyn kwam in 8u16’08 als tweede over de streep. Hij won daarmee de M35 age group met maar liefst 18 minuten voorsprong en mag zich opmaken voor een nieuwe deelname aan het WK Ironman in Hawaii, waar hij in 2018 ook al de finish haalde.

Sam Gyde is één van onze vaste waarden in het WK Ironman in Hawaii. Hij mag voor oktober 2022 opnieuw zijn koffers pakken. Sam was de beste in de M45 leeftijdscategorie. Hij finishte in 8u26’08. Zijn partner Cai Lesaffer werd 11de bij de F55 in Cozumel.