Toon Veldeman op overall podium in Ironman Arizona, nog 2 Belgen in top-16
Wim van De Wielle, Toon Veldeman en Stijn Veldeman in de Ironman Arizona (foto: Tomas Mannaert)

Toon Veldeman, de jongste van de 4 bekende Dendermondse triatlonbroers, heeft zondag de derde plaats gepakt in de Ironman Arizona na een spannende strijd met de Amerikaan Eric Engel. Aan winnaar Jan Stepinski was niks te doen, die was een klasse sterker. Het was al de derde Ironman-zege na Arizona en Santa Rosa in 2019, ook telkens age group only races. Zelfs de finish-tijd van 8u23’30 van Stepinski was profwaardig. Achter hem streden Veldeman en Engel lang voor de tweede plaats, maar het werd uiteindelijk brons voor Toon in 8u40’54. Ook Wim van de Wielle en Stijn Veldeman deden het uitstekend.

Het doel van de 3MD-opperhoofden Toon en Stijn Veldeman was duidelijk. Ze wilden graag nog een keer de kwalificatie voor het WK Ironman Hawaii meepikken. In de Ironman Arizona kregen ze het gezelschap van coach Wim van de Wielle. De Belgen moesten zoals gewoonlijk vol aan de slag op de fiets na de 3,8 km zwemmen. Stepinski had na het zwemmen samen met twee andere koplopers al drie minuten voorsprong op de rest van het veld. Toon Veldeman volgde als 32ste op 9 minuten. Stijn en Wim kwamen bijna gelijktijdig uit het water op meer dan 11 minuten.

Halfweg de 180 km fietsen was Toon Veldeman al opgerukt naar de zesde plaats, terwijl Stepinski al meer dan 10 minuten pakte op alle concurrenten. Wim van de Wielle schoof op naar de 16de plaats en Stijn Veldeman volgde als 24ste. Stepinski wisselde als leider, met 14 minuten voorsprong op een Amerikaan en 16’27 op Toon, die als derde de fiets mocht wegzetten. Wim en Stijn kwamen als 15de en 21ste binnen in T2.

Met drie naar Hawaii in 2022

In de marathon hield de Amerikaan Stepinski zijn leidersplaats vlot in handen. Tot 7 km van de finish liep Toon Veldeman in tweede positie, maar hij voelde de hete adem van Eric Engel in zijn nek. In de slotfase kwam de Amerikaan hem alsnog voorbij. Stepinski won de Ironman Arizona in 8u23’30. Eric Engel werd tweede op 15’16 en Toon Veldeman pakte een schitterende derde plaats op 17’24 en won daarmee de M35 age group. Wim van de Wielle rukte in de marathon nog op naar een heel mooi 8ste plaats overall in 8u56’34, goed voor de overwinning bij de M40. In dezelfde categorie pakte Stijn Veldeman de derde plaats. Hij werd 16de overall in 9u20’31. Met hun podiumplaatsen in hun age group mogen de drie Belgische triatleten hun tickets reserveren voor Hawaii in oktober 2022. Bij de M45 finishte Fred Vandeschoor als achtste in zijn age group in 10u02’15.