Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Kristian Blummenfelt wint in recordtijd van 7u21 bij debuut in Ironman Cozumel, Pamphiel Pareyn 8ste
Kristian Blummenfelt finisht in een formidabele 7u21 in Ironman Cozumel (foto: Robrecht Paesen)
Nieuws

Kristian Blummenfelt wint in recordtijd van 7u21 bij debuut in Ironman Cozumel, Pamphiel Pareyn 8ste

De Noor Kristian Blummenfelt heeft geschiedenis geschreven met een overwinning bij zijn debuut op de Ironman-afstand én een recordtijd van 7u21’12 op de Ironman Cozumel, al zal die tijd allicht nooit gehomologeerd worden door de sterke stroming in het zwemonderdeel. De olympische kampioen deed maar liefst 39’41 over de 3,8 km zwemmen. Maar dan pakte hij uit met een indrukwekkende 4u04 in de 180 km fietsen. Met een marathon van 2u35’24 kwam hij in een ongelofelijke 7u21 over de streep, een ongezien Ironman-debuut en normaal goed voor een nieuw wereldrecord. Ook Pamphiel Pareyn deed het uitstekend met een plaats in de top-10 in de slotkilometers. Pieter Heemeryck stapte na het fietsen misselijk uit.

De Ironman Cozumel werd een strijd tussen Kristian Blummenfelt en de rest van de pro’s, al bood Patrik Nilsson stevige weerstand. De Zweed van het Belgisch-internationale BMC 2XU triatlon team ging samen met Blummenfelt stevig aan de leiding in het fietsen. Cozumel staat bekend om zijn snelle zwemtijden door de sterke stroming. Blummenfelt kwam als tweede uit het water na 39’41 met in zijn zog een ruime groep waaronder Pieter Heemeryck en Pamphiel Pareyn. Nilsson en Blummenfelt trokken op de fiets stevig door en zetten de achtervolgende groep op minuten. Heemeryck en Pareyn gingen mee in een groepje van 12 triatleten, die met nog 60 km te gaan op net geen 4 minuten volgden van de twee leiders.

Pieter Heemeryck stapt misselijk uit de wedstrijd

Terwijl Blummenfelt aan een tempo van 44 km/uur bleef knallen, kreeg Nilsson met maagproblemen te kampen. Hij verloor in de slotkilometers nog acht minuten en kon bij het begin van de marathon nauwelijks van zijn fiets stappen. Ook Pieter Heemeryck moest er in de marathon de brui aan geven. De Domo-Scott atleet voelde zich al niet lekker op de fiets en stapte misselijk uit de wedstrijd.

Passage van Blummenfelt na 1 ronde lopen (opname: Robrecht Paesen)

Ondertussen was Kristian Blummenfelt bezig aan een indrukwekkend nummer. De olympisch- en wereldkampioen liep zijn eerste 21 km in 1u15 en leek op weg naar een 7u30 Ironman. Pamphiel Pareyn volgde na de halve marathon op de 7de plaats op 16’39 van de Noorse leider en op slechts 5 minuten van de nummer 2, de verrassende Pool Wilkowiecki. Na 28 km zakte het tempo wat bij Blummenfelt. Hield hij eerder een tempo van 3’30 per km aan, dan zakte dat in de slotfase naar net geen 4 minuten.

Recordtijd van voor Blummenfelt

Kristian Blummenfelt viert zijn zege in Cozumel (foto: Robrecht Paesen)

Kristian Blummenfelt kreeg het in de laatste kilometers iets moeilijkers maar herpakte zich en finishte in een indrukwekkende 7u21 in zijn allereerste Ironman. Die tijd zou normaal goed zijn voor een nieuw wereldrecord. Het Ironman-record van 7u40’33 staat op naam van Tim Don. Het officiele wereldrecord op de volledige afstand is in handen van Jan Frodeno die 7u35’39 haalde in Roth. Daarnaast finishte Frodeno dit jaar in 7u27’35 in the Tri Battle Royal met Lionel Sanders.

Op zich is de 7u21’12 van Blummenfelt dus goed voor een wereldrecord, al maakt de stroming in het zwemonderdeel de tijd helaas niet betrouwbaar. Maar zelfs als je er een paar minuten bijtelt, blijft het een indrukwekkend debuut. In hetzelfde jaar olympisch kampioen, wereldkampioen en Ironman-winnaar worden, het is er weinig gegeven. We waren al erg onder de indruk van het Ironman-debuut van Gustav Iden, maar wat zijn landgenoot Blummenfelt neerzette in Mexico is ongezien.

Pamphiel Pareyn pakt prachtige 8ste plaats

Pamphiel Pareyn loopt naar de 8ste plaats in Cozumel (foto: Robrecht Paesen)

Ruedi Wild werd tweede op 15’23. Ook de Zwitser dook ver onder de 8 uur. Hij finishte in 7u36’35. De Duitser Paul Schuster werd derde in 7u41″32 voor Robert Wilkowiecki (7u41’32), Andre Lopes (7u43’31) en Felipe Santos (7u45’42). En dan was er de prachtige 8ste plaats van Pamphiel Pareyn. De 3MD’er bevestigde zijn talent voor de lange afstand met een indrukwekkende 7u53’38. Als sterke zwemmer had hij zonder stroming ook een toptijd gehaald in normale omstandigheden. Het is de kers op de taart van een mooi seizoen voor Pareyn, die onlangs papa is geworden.

Quentin De Vos nam ook deel bij de pro’s en kwam als 15de pro over de streep in 8u14’17.

Alexandra Tondeur uit wedstrijd in 2de helft marathon

Bij de vrouwen keken we uit naar Alexandra Tondeur. De Belgische triatlete kon het verschil beperken in het zwemmen tot 5’03 maar in de 180 km fietsen slaagde ze er niet echt in om veel op te schuiven. Ze wisselde uiteindelijk als 8ste op 16 minuten van leidster Dede Griesbauer. De Amerikaanse begon aan de marathon met 2 minuten voorsprong op Carrie Lester en 5 minuten op Sara Svensk. In de marathon kregen we nog wat positiewisselingen. Halfweg ging Carrie Lester aan de leiding met kleine voorsprong op Svensk. Tondeur rukte op naar de 5de plaats op 14 minuten.

In de tweede helft van de marathon zakte Alexandra The Great opnieuw weg. Ook zij stapte uit de wedstrijd in het warme en natte Cozumel, waar de triatleten een paar hoosbuien over zich heen kregen bij een temperatuur van 26 graden. Sara Svensk pakte uiteindelijk de overwinning in een snelle 8u22’41. De Spaanse Gurutze Frades werd verrassend tweede op 8’30. Carrie Lester werd derde in 8u36’40.

Maandag lees je een uitgebreid verslag over de Belgische age groupers, waar Tom De Bruyn de tweede plaats overall pakte.