Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Sebastien Carabin wint loodzware Hel van Beringen cross duatlon
Sebastien Carabin wint de allereerste Hel van Beringen (foto: 3athlon.be)
Multisports

Sebastien Carabin wint loodzware Hel van Beringen cross duatlon

Met Sebastien Carabin en Eveline Dreesen heeft de allereerste Hel van Beringen, een loodzware long distance cross duatlon op en rond de Be Mine mijnterril in Beringen, twee verdiende winnaars gekregen. Carabin ging van start tot finish aan de leiding, al moest hij in het tweede deel van het mountainbiken Joris Massaer laten gaan. Die won samen met broer Pieter de wedstrijd bij de duo’s. Bij de vrouwen kregen we een afwisselende strijd tussen Kristien Nelen en winnaares Eveline Dreesen. De modder en de hoogtemeters maakten er meteen een erg zware editie van.

In de eerste 6 km lopen, ging Sebastien Carabin er meteen stevig vandoor. Sander Van Assche volgde op een veertigtal seconden. Jan Petralia volgde als derde op iets meer dan een minuut. Hij zou flink wat plaatsen verliezen na drie valpartijen in de eerste mountainbike ronde en stapte na die eerste ronde uit de wedstrijd. Andere favorieten als Kevin Van Hoovels verloren verloren bijna twee minuten op de ontketende Carabin.

Verrassend sterke Loorin Bastiaens

Het podium van de Hel van Beringen (foto: 3athlon.be)

Als tweevoudig Belgisch kampioen marathon mountainbiken vond Carabin op en rond de mijn terril een MTB-parcours naar zijn gading, met veel slijk en technische passages. De enige die er in slaagde om terug te komen was Joris Massaer, die samen met zijn broer deelnam bij de duo’s. Samen met Carabin bouwde Massaer het gat met de achtervolgers uit tot meer dan drie minuten. In het tweede deel van de 52 km mountainbiken moest Carabin wat gas terugnemen. De broers Massaer gingen door en pakten onbedreigd de overwinning bij de duo’s. Achter Carabin zagen we een verrassend sterke Loorin Bastiaens oprukken tot voorbij Kevin Van Hoovels. Ook Joeri Hofman en Nicolas Auverdin gaven een goeie indruk. Vooraan hadden we ook Bert Jammaer verwacht, maar hij reed al vrij vroeg lek en met een achterband aan flarden verloor Bert veel tijd. Hij zette uiteindelijk op karakter door en werd nog 37ste.

“Dinsdag op het vliegtuig naar WK Xterra in Maui”

In de laatste 14 km lopen, met vijf keer een steile beklimming van de terril, hield Carabin zijn koppositie vast. De Xterra-specialist won afgetekend in 4u14’57. Loorin Bastiaens werd de verrassende tweede op exact 4 minuten van Carabin. Kevin Van Hoovels pakte de derde plaats in 4u26’45. Voor de vierde plaats bleef het lang spannend tussen Nicolas Auverdin en kersverse papa Joeri Hofman. Het was Auverdin die het haalde in 4u29’22. Joeri Hofman werd in 4u29’59 knap vijfde voor een sterke Jarno Cuypers.

Sebastien Carabin was blij met de overwinning, al kreeg ook hij die niet cadeau. “Ik voelde me niet super in deze omstandigheden. Ik hou niet echt van de koude. En het was een heel zware maar mooie wedstrijd. Ik hoop dat dit een blijver wordt op de kalender.” Over een paar dagen ziet het er qua meteo al een stuk beter uit voor Carabin. “Ik stap dinsdag op het vliegtuig richting Hawaii om er in Maui deel te nemen aan het wereldkampioenschap Xterra,” aldus Sebastien.

Eveline Dreesen en Kristien Nelen spelen haasje over

Eveline Dreesen winnares Hel van Beringen (foto: Sportevents)

Bij de vrouwen kregen we een mooie strijd tussen Kristien Nelen en winnaares Eveline Dreesen. Die begon sterk aan de 6 km lopen en zette Melanie Reynders en Kristien Nelen op ruim twee minuten. Maar na 1 van de 4 ronden mountainbiken zette Kristien Nelen orde op zaken. Ze nam de koppositie over en leek een mooie kloof uit te bouwen. In de tweede helft van de 52 km fietsen ging Dreesen opnieuw haasje over bij Nelen. Ze wisselde uiteindelijk met 1’18 voorsprong. In de 14 km lopen stond er geen maat meer op Eveline Dreesen. De ex-winnares van de echte Hel van Kasterlee verbaasde zichzelf met een knappe overwinning in 5u41’01. Kristien Nelen werd tweede in 5u55’36. De derde plaats was nog voor Melanie Reynders die in 6u03’06 nog uit de greep bleef van een oprukkende Natalie Franken. De winnares van de Hel van Kasterlee 2019werd de hele week geplaagd door ziekte maar werd alsnog vierde in 6u10’41.

De eerste editie van de Hel van Beringen zal bij veel deelnemers nog blijven nazinderen. De hoogtemeters op de terril en de slijkerige omstandigheden maakten het loodzwaar, met een aantal valpartijen, heel wat opgaves en één voor één allemaal uitgeputte atleten.

Uitslag Hel van Beringen cross duatlon 2021